Zonde van de domeinnaam? MijnNaam.name

Stel je heet Jansen en je wilt een eigen website. In dat geval is niets mooier dan de domeinnaam Jansen.nl. Maar die naam is al geregistreerd. Ook Jansen.com en Jansen.net zijn al bezet. Jansen.name is binnenkort een alternatief.

Internetgebruikers met de naam Jansen en plannen voor een eigen website hebben pech. De meeste logische domeinnamen voor een persoonlijke pagina of een zakelijke site zijn al bezet. Jansen.nl bijvoorbeeld is geregistreerd door fotograaf Frans Jansen uit Haarlem. Hij was er vroeg bij, want al in 1995 registreerde hij de domeinnaam Jansen.nl. Op de site toont Jansen onder meer reclame- en portretfoto’s.
Het alternatief Jansen.com is een zakelijke site. Het Duitse bedrijf Jansen prijst hier zijn stalen en kunststof producten aan. Jansen.net tot slot verwijst door naar NetIdentity.com, een site die het mogelijk maakt om een ‘zeer persoonlijk’ e-mail-adres zoals frans@jansen.net te gebruiken.

Maar er is hoop. Binnenkort wordt een nieuwe toplevel-domeinnaam ingevoerd voor particulieren, .name. Jansen.name zou dan het adres kunnen zijn van de persoonlijke homepage van een familie Jansen.

Het nieuwe topleveldomein (TLD) .name is een van de zeven nieuwe TLD’s waaraan wordt gewerkt door de Internet Corporation of Assigned Names and Numbers. ICANN is onder meer verantwoordelijk voor de registratie en het beheer van (toplevel)domeinnamen. De belangrijkste reden om nieuwe TLD’s in te voeren is de stormachtige groei van het aantal sites op het web. Het aantal unieke namen zou wel eens op kunnen raken.

Op 26 juni werden de nieuwe TLD’s .biz (exclusief voor bedrijven) en .info (open voor iedereen) operationeel. Eind deze maand begint de registratie voor .name. Er wordt nog onderhandeld over over de overige vier nieuwe TLD’s, .aero (voor de luchtvaartindustrie), .coop (voor corporaties), .museum (voor musea) en .pro (voor professionals).

De invoering van de zeven nieuwe domeinnamen is de eerste grote wijziging in de naamstructuur van het world wide web sinds de jaren tachtig. Het Internet Domain Name System (DNS) werd ontwikkeld in 1984 en 1985 als een gedistribueerde database met informatie over alle informatiebronnen op internet. Het DNS bevat gegevens om goed in het gehoor liggende domeinnamen zoals nrc.nl te koppelen aan het unieke nummer dat iedere computer op het net heeft. Het DNS is hiërarchisch opgebouwd met verschillende toplevel-domeinen, die subdomeinen bevatten met subsubdomeinen, etc. Een domeinnaam bestaat uit termen gescheiden door een punt. De domeinnaam www.nrc.nl bijvoorbeeld bestaat uit de toplevelnaam .nl, de subdomeinnaam nrc en de subsubnaam www.

Om de hiërarchische structuur van het DNS te handhaven is in 1984 overeengekomen om het aantal topleveldomeinen te beperken. Er zijn tientallen tweeletterige TLD’s voor landen, zoals .nl voor Nederland, .be voor België en .uk voor Groot-Brittannië. Daarnaast zijn er drieletterige TLD’s: .com (voor commerciële sites), .edu (universiteiten), .gov (overheid), .mil (militair) en .org (organisaties). Toen het systeem in 1985 operationeel werd is .net toegevoegd voor internetgerelateerde instituten en bedrijven. De laatste wijziging was in november 1988 toen .int werd ingevoerd voor internationale organisaties.

Experts verwachten problemen bij de invoering van de .biz- en .info-namen. Domeinnamen worden toegewezen via een loting en niet op basis van inhoudelijke criteria. Multinational Shell heeft dus evenveel kans op shell.biz en shell.info als het kleine softwarebedrijfje dat Unix-shells ontwikkeld voor de zakelijke markt. Ook om .name-namen moet worden geloot. Stuart Lynn, president van ICANN, vindt loting desondanks een eerlijke manier om conflicten te vermijden. ,Natuurlijk wil iedereen zijn eigen naam als eerste keus, maar dat is eenvoudigweg niet mogelijk in een wereld waarin duizenden mensen dezelfde naam hebben.’’

De registratie van .biz-namen wordt gecoördineerd door het bedrijf Neulevel.com. Afilias.com verzorgt de registratie van .info-domeinen en onlangs werd bekend dat ICANN een contract heeft gesloten met Global Name Registry voor de registratie van .name-namen. In september verzamelt GNR alle ingediende verzoeken. De verwachting is dat de geregistreerde namen vanaf 1 november kunnen worden gebruikt.

Voor iedereen die liever een persoonlijke domeinnaam heeft die op .nl eindigt is er overigens een alternatief. Naast natuurlijk de naam van de provider gevolgd door ~eigennaam, zoals www.xs4all.nl/~jansen. Het alternatief: de familienaam als subsubdomein in plaats van subdomein en een getal als subdomein, bijvoorbeeld www.jansen.123.nl. Maar deze methode slaat nauwelijks aan, erkent Ben Geerlings van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Slechts 625 mensen hebben een persoonsdomeinnaam geregistreerd. Ter vergelijking: er zijn ruim 650.000 bedrijfsdomeinnamen die eindigen op .nl.

De SIDN blijft de mogelijkheid aanbieden om een persoonsdomeinnaam (met cijfers) te registreren, zegt Geerlings. Daarnaast wil de stichting dat in de toekomst niet alleen bedrijven, maar ook particulieren een ‘gewoon’ .nl-domein moeten kunnen aanvragen. ,Nl-subdomeinen moeten ook vrijkomen voor particulieren, maar onder bepaalde voorwaarden. Daarover willen we discussiëren met de internetgemeenschap in ons Domeinnaamdebat.’’ Het Domeinnaamdebat gaat onder meer over een geschillenregeling, de bescherming van registratiegegevens, de positie van particulieren en de territoriale beperkingen voor de aanvrager/houder van een domeinnaam. In november wordt het eindrapport van het debat verwacht.

Voor 15 dollar per jaar www.belvederian-enterprises.com vinnik prima… ik hoef al dat gezeiver met SIDN niet.

www.directnic.net