Zijn/Waren jouw ouders slimme mensen ? :)

IQ is in hoge mate erfelijk bepaald

Uitgegeven door nu.nl

AMSTERDAM - Een studie naar de erfelijkheid van IQ heeft uitgewezen dat intelligentie in hoge mate erfelijk is. Dit blijkt uit een onderzoek onder 688 mensen uit 271 families in Nederland.

Het onderzoek is verricht door biologisch psychologe D. Posthuma, die maandag promoveert aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De onderzochte personen deden een IQ-test en van hun hersenen werd een scan gemaakt.

Ongeveer 80 tot 90 procent van de verschillen in IQ tussen familieleden is te verklaren door verschillen in erfelijke aanleg, zo leert het proefschrift van Posthuma. Zij constateerde ook dat mensen met een hoog IQ een groter hersenvolume hebben. Ook hersenvolume is erfelijk bepaald.

Niet onbelangrijk om te vermelden is dat de erfelijkheid van intelligentie al eerder bij baby’s was vastgesteld, maar de idee was dat dit effect in de loop der tijd, door de ontwikkeling in een sociale omgeving, zou verminderen. Het blijkt echter, en dat is zo opmerkelijk aan dit onderzoek, dat ook op latere leeftijd de intelligentie voornamelijk door erfelijkheid bepaald wordt.

Dus al die mensen die bij de spermabank een opname doen en kiezen voor intelligente mensen (schijnt een gespecialiseerde spermabank voor te zijn, voor beroemdheden en mensen met hoge IQ ed), hebben dus een redelijke kans om een intelligent kind te krijgen. Echter, het is niet bepaald of het ‘intelligentie-gen’ recessief of dominant is. Maar zoals altijd, het zal wel in meerdere genen besloten liggen en dus niet eenvoudig zijn om te bepalen of je intelligente kinderen gaat krijgen. Biologie is fascinerend…en erg complex.

Maar hoe dan ook, er is nog hoop voor sommigen van jullie :bigsmile:

lijkt me niets als iedereen “slim” is.
Want je hebt gewoon bouvakkers nodig die huizen kunnen metselen.

En vuilnismannen die het vuil ophalen.

Als we met zijn allen “slim” lopen zijn, en allemaal in het laboratorium “slimme” onderzoeken verrichten, gaat het land alsnog naar de knoppen.

Tenzij we weer de grenzen open zetten en gastarbeiders ontvangen. Betwijfel ik alleen of ze komen… maarja dat is een ander probleem.

Hmm, over allemaal slim zijn heb ik onlangs een column geschreven…maar die moet nog gepubliceerd worden en kan ik dus niet hier plaatsen…

Maar ja, ik zou willen dat mijn ouders slim waren, dan was ik dat misschien ook geweest :wink:

hoewel, als mijn ouders slim waren geweest…dan hadden ze mij wellicht laten aborteren…lang leve domme ouders :bigsmile:

tsja het is ook zo stom om van jezelf te zeggen dat je slim bent vind ik.

Als ik kijk naar vrienden van me, dan klopt het erfelijk feit wel min of meer.

Daarbij komt, dat ik vind dat intelligentie niet per se samen hoeft te hangen met IQ of opleiding, terwijl dat wel het criterium is bij dat soort onderzoeken. Ik ken mensen die MAVO hebben gedaan en echt wel slim zijn, en mensen die VWO hebben gedaan maar harstikke stom zijn, alleen toevallig dingen goed kunnen onthouden. Dus vind dat soort onderzoeken persoonlijk niet echt geweldig.

intelligentie hangt absoluut niet samen met een opleiding, alleen is het wel handig als je het hebt als je aan een "hogere"opleiding gaat beginnen.
Volgens mij (als ik zo eens een paar iq tests zie) wordt bij het iq gemeten of je in staat bent om logische verbanden te zien tussen objecten,danwel gebeurtenissen en vul maar aan.
Niettemin zeggen deze testen weinig over hoe iemand is. Je kunt het grootste genie zijn, maar als je emotioneel onderontwikkeld bent is de kans groot dat je genialiteit niet altijd even duidelijk gezien wordt.
Ik weet niet of dit EQ ook erfelijk is, maar je zult wel weer wat van je ouders meekrijgen (hoewel ik zeer benieuwd zou zijn naar een nderzoek waar een kind van hoogbegaafde ouders in een zwakbegaafd gezin geplaatst zou worden)

Sommige mensen kunnen zich ook heel goed slimmer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Ik heb zelf Atheneum gedaan en naar mijn mening zegt dat niet alles, ook niet als je gestudeerd hebt.

Sommige mensen komen gewoon een heel eind door sterkte wilskracht en hard werken, misschien zijn ze wel niet zo heel erg intelligent maar door hun wilskracht en inzet zijn ze toch nog een eind gekomen, hiervoor kan ik best waardering hebben.

Maar je hebt ook mensen die ondanks dat ze vrij weinig uitvoeren op school, universiteit ook alles halen, dat noem ik intelligentie, en of dat altijd zo positief is weet ik niet, ik denk dat er tussen in zitten het beste is.

Intelligent zijn is leuk, maar sociale intelligentie zou daar ook bij moeten horen, wij hadden een aantal mensen in de klas die wel constant 9’ens haalden op van alles en nogwat maar een sociale intelligentie van nul hadden, overigens geld dit ook voor de harde werkers, naar mijn mening als je constant moet leren en studeren en verder nergens meer tijd hebt, kun je beter eens naar een andere/lager niveau opleiding gaan kijken…

ik heb wel eens een reportage over hoogbegaafde mensen gezien op nederland 3. Dat is echt geen pretje. Iedereen denkt dat het leuk is om hoogbegaaft te zijn maar het tegendeel is waar. Veel hoogbegaafde mensen halen juist hele lage cijfers omdat ze zich niet fijn voelen bij de mensen van hun klas. De meeste voelen zich ook kinderachtig behandeld enzo… Er zijn ook al heel veel zelfmoorden gepleegd door dit soort kinderen. Dit komt vaak omdat ze sociaal niet goed zijn en dus weinig of geen vriendjes/vriendinnetje hebben. Ik ben blij dat ik dit niet heb. Volgens mij val ik wel in de middenklasse ofzo… Al vind ik school wel heel erg makkelijk :slight_smile: