Yahoo brengt vijandig bod uit op banensite

AMSTERDAM, 13 DEC. In de Verenigde Staten is een overnamestrijd losgebrand tussen Yahoo en Monster.com om het internetbedrijf Hotjobs. Yahoo heeft gisteren onverwacht een vijandig bod uitgebracht op de beursgenoteerde banensite ter waarde van bijna 1,1 miljard gulden, terwijl het moederbedrijf van Monster.com, TMP Worldwide, al in juni overeenkwam om de onderneming destijds voor iets meer dan 1,2 miljard gulden over te nemen.

Het verschil tussen de twee biedingen is dat Monster.com, in Nederland onder meer bekend van de banensite Monsterboard.nl, de overname volledig met eigen aandelen wil financieren, terwijl internetportaal Yahoo een combinatie van aandelen en contanten op tafel legt. Probleem is dat het bod van Monster.com door koersdalingen 200 miljoen gulden in waarde is gedaald. Daarnaast onderzoeken de kartelautoriteiten nog altijd de beoogde overname door marktleider Monster.com.

Yahoo wil de banensite Hotjobs graag inlijven omdat het minder afhankelijk wil worden van advertentie-inkomsten. Driekwart van de inkomsten van Yahoo komt uit reclame. Door de economische teruggang staan deze inkomsten onder druk. Yahoo streeft ernaar de omzet uit advertenties in 2004 tot de helft terug te brengen. De markt voor online banenwerving groeit sterk. Inmiddels wordt in de Verenigde Staten 10 procent van de personeelsadvertenties uitsluitend op internet gezet.