Wrapster wisselt alles uit

vbimport

#1

Zo’n 130 Amerikaanse, Canadese en Mexicaanse universiteiten hebben het gebruik van Napster geblokkeerd. Het programma om MP3-muziekbestanden uit te wisselen nam teveel kostbare bandbreedte in beslag. In samenwerking met de Indiana University hebben ontwikkelaars van Napster daar een oplossing voor gevonden.

Het is een ongebruikelijke samenwerking, schrijft de Wall Street Journal. Napster en de Indiana University, die als een van de eerste het gebruik van Napster blokkeerde, denken dat hun vondst ook van pas zal komen bij andere internetsoftware.

{Dit wisten we al … }

De oplossing is eigenlijk vrij simpel. Na een zoekopdracht speurt de nieuwe Napster, die binnenkort wordt vrijgegeven, eerst het lokale netwerk af. De kans is groot dat het gezochte nummer al ergens op de campus met tienduizenden studenten op een computer staat. Zo niet, dan wordt wereldwijd gezocht.

Napster maakt op deze manier optimaal gebruik van de grote capaciteit van de lokale campusnetwerken bij universiteiten. De kostbare koppeling met internet wordt ontlast.

Even hebben Napster en de Indiana University overwogen de ontdekte techniek commercieel uit te buiten. Daar zijn de twee echter snel op teruggekomen, meldt de Wall Street Journal. De vondst zal vrijgegeven worden en worden voorgelegd aan een standaardenorgaan.

De populariteit van Napster is enorm. Het systeem, dat draait op ongeveer 40 ordinaire PC’s met Linux, biedt op elk willekeurig tijdstip zo’n miljoen songs. Het overgrote deel daarvan is illegaal. Er loopt dan ook een rechtszaak tegen Napster, aangespannen door de Amerikaanse platenindustrie. De Recording Association Of America eist een schadevergoeding van 100.000 dollar per doorgegeven illegaal muziekbestand.

{Maar nu het mooiste }

Wrapster
Naast de muziekindustrie kunnen ook de softwarewereld en de filmindustrie zich voorbereiden op rechtszaken. Deze week is namelijk ‘Wrapster’ gelanceerd. Met deze software kunnen naast muziekbestanden ook films en computerprogramma’s worden uitgewisseld.

Wrapster maakt gebruik van het Napster-netwerk. Het Napster-netwerk is ontworpen voor het delen vanbestanden. Wrapster verhult de andere bestanden alsbestand, waardoor uitwisseling mogelijk wordt.

Een woordvoerster van Napster verklaarde tegen de Wall Street Journal en CNet dat Wrapster gezien wordt als ‘goedaardig’. Napster zal geen actie ondernemen om de parasiterende software te blokkeren.

{Soort van Gnutella…}

http://notoctavian.tripod.com/

(bron = Webwereld)

[This message has been edited by Ruff-Next_Gangsta (edited 23 March 2000).]


#2

Bedankt voor de info Ruff-Next_Gangsta ik ga meteen effen Wrapster downloaden