Waarschuwing:

DRIEBERGEN - Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) adviseert automobilisten zondag vanwege de storm niet met de auto de weg op te gaan. “Als het niet nodig is, moet je niet de weg op gaan”, aldus chef van dienst H. Elings. Met caravan of aanhangwagen de weg op wordt zeker afgeraden.

Rond de middag waren er op de Nederlandse wegen nog niet veel problemen. Sinds de ochtend komen bij de KLPD vooral meldingen van scheepjes en jachtjes in nood binnen. Volgens Elings heeft zich nog niets ernstigs voorgedaan.

De KLPD heeft een zogeheten weeralarm uitgedaan naar alle politiekorpsen in het land. Daarin worden zij attent gemaakt op de komende storm en geadviseerd de evenementen in hun regio in de gaten te houden.

Het is maar dat jullie het weten…

Gelukkig…met de motor de weg op mag nog wel…dadelijk ff lekker uitwaaien

ik wou op m’n elec.step nog ff gaan vissen.
is da nou wel veilig ??

Ik heb vanmiddag nog wel effu lekker gevliegerd met een stormvlieger.

Grzz.
Mess

Ruff-Next_Gangsta is niet co-administrator, zo te zien is hij ook nog goed in het weer te voorspellen. Misschien beter Weerman geworden ruff

en dan met het openbaar vervoer… en dat is kut… ik heb langer dan 1 uur moeten wachten in de bushalte… en het was toch koud…
vraag ik aan de chauffeur: “wat is er met die vorige bus gebeurt ?” zegt 'ie: “weet van niets…” “nee zo zie je er ook wel naar uit…”

pissige chauffeur en kletsnatte ik…

Storm eist drie doden in Nederland

RIJSWIJK - De zware storm die zondag over ons land raasde, heeft voor zover bekend drie mensenlevens geëist. Zeker vijf personen, onder wie een brandweerman in Roermond, raakten gewond. De hulpdiensten hadden de handen vol aan het verwerken van duizenden meldingen over omgewaaide bomen, losgerukte takken en ander ongemak.

In Helmond vielen twee doden. Een 9-jarig jongetje uit Haarlem en een 67-jarige man uit Mierlo kwamen om het leven, nadat ze door een zware afgewaaide tak waren geraakt. In het Noord-Hollandse Oosthuizen werd een 63-jarige man uit Zaandam gedood toen een boom op zijn auto viel.

De storm stak zondagochtend op en trok van het zuidwesten en zuiden over het land naar het noorden. Rond half negen 's avonds was de storm uitgeraasd, maar bleef het wel hard waaien. De zwaarste windstoten, met snelheden tot 130 kilometer per uur, werden gemeten aan de kust. In het zuiden was de storm halverwege de middag over haar hoogtepunt heen.

De storm was zo zwaar dat de verkeerspolitie de bevolking opriep zoveel mogelijk thuis te blijven. Op veel wegen was het levensgevaarlijk door omgewaaide bomen en rondvliegende takken.

Een manifestatie van hulpverleners in 's Gravezande viel in het water en werd afgelast

Het regent bomen en dakpannen, meldden verschillende politiewoordvoerders. De brandweerkorpsen in het midden en noorden van Limburg sloegen groot alarm. Ze riepen alle manschappen op en zetten al het materieel in. Ook in Gelderland werden extra mensen ingeschakeld om de wegen schoon te maken.

De overlast door de storm was extra groot doordat de bomen door hun gebladerte en de grote hoeveelheden regen extra zwaar en gevoelig zijn voor de harde wind. Politie en natuurbeschermers gaven dan ook het dringende advies om vooral niet de bossen in te gaan.

Het alarmnummer 112 werd helemaal platgebeld. De politie kreeg honderden meldingen over bomen en takken op wegen. Ook het trein- en vliegverkeer werden ernstig ontregeld. Hier en daar reden er helemaal geen treinen, omdat er bomen en takken op de bovenleiding waren beland.

Reizigers op Schiphol liepen forse vertragingen op, doordat er maar twee start- en landingsbanen en soms maar één baan in gebruik was. Cateraars konden intercontinentale vluchten niet bevoorraden, omdat hun wagens teveel wind vingen.

De veerdiensten over de Westerschelde en tussen Kruiningen en Perkpolder werden 's middags uit de vaart genomen. Op de Zeelandbrug woeien lantaarnpalen om waardoor de bedrading bloot kwam te liggen.

In Roermond arresteerde de politie een man die Duitsers onder bedreiging van een mes van de Maasplassen wilde halen. Hij wilde hen met bootjes naar de kant halen. Toen de Duitsers daar niet snel genoeg op reageerden, ging hij dreigen met een mes.

Tal van evenementen werden door de storm afgelast. Zo ging het Dunya Festival in Rotterdam, waar tegen de 200.000 bezoekers werden verwacht, niet door. Honderden kramen op de Tilburgse Vrijmarkt werden vroegtijdig afgebroken. Ook het reddingsspektakel Rescue Mania 2000 voor de kust van 's Gravenzande en de Passiespelen in Tegelen werd afgeblazen.

Ook grote sportgebeurtenissen werden gestaakt, zoals het atletiekevenement Adriaan Paulen Memorial in Hengelo, de hockeywedstrijden voor de Champions Trophy in Amstelveen, de laatste etappe van Olympia’s Tour, de Spa’s Regatta in Medemblik en de motorraces in Raalte.

In België viel één dode door de storm. Negen mensen raakten zwaar gewond. Eén van hen verkeerde zondagavond in levensgevaar.

Maar ik sta nog met beide benen op de grond!