Voor de netwerk specialisten

Ik heb de volgende vraag over netwerk onderdelen.

Wat is, en wanneer gebruik je een Hub, een router, of een switch.
Volgens mij is het ongeveer hetzelfde, maar wat doet het nou precies, en wanneer gaat de voorkeur uit naar een bepaald onderdeel.
Alvast bedankt.
Eventuele url’s zijn ook welkom als de info te uitgebreid is om hier te plaatsen.

Wat de zoekfunctie van dit forum al niet opduikelt:

Originally posted by Mr. Belvedere
[B]
Een hub kan 10 , 100 of 10/100 zijn per aansluiting. Zo ook een switch.

Het enige verschil tussen een hub en een switch is dat een hub de input van 1 poort aan alle poorten aanbiedt en een switch onthoudt/leert welke poort van welke poort informatie wil en dus daar direct naar schakelt.

In de praktijk is een switch dus inderdaad vele malen sneller en zo kan zelfs een 10mbit switch sneller zijn dan een 100mb hub.

Voor het geld dat ze nu ongeveer kosten zou ik altijd voor een 10/100 mbit switch gaan. Daar kun je gewoon alles op kwijt en zal de snelheid het beste zijn. Waarom dan toch nog 10mbit ? Dan kun je er oude pc’s en lanprinters op kwijt.

Om internet te delen is 10mbit al genoeg , dat krijg je thuis toch niet uit je aansluiting , maar het is handig voor je pc’s onderling op 100mbit te kunnen fietsen, makkelijk voor streaming en bestanden overfietsen. Dus een 10/100 switch. [/B]

Originally posted by NightHawk
[B]Zeer goed gemaakt maar mijn voorkeur gaat naar een router uit, omdat ik dan geen computer hoef aan te laten staan + een router is sneller in data overdracht,en op deze manier heb je 2 netwerkkaarten in 1 computer nodig en daar heb ik geen plaats meer voor.
Maar veel mensen zullen hier echt hulp aan hebben zeer verhelderend opgeschreven.

Greetings Night Hawk
:cool: [/B]

In de laatstgenoemde topic staat een hele uitleg over het aanleggen van een thuisnetwerk.

En dan nog bijna dezelfde vraag hier:
hub / switch ?!?!

Dus met andere woorden search gebruiken.

Inderdaad bedankt.
Zal in het vervolg op nederlands zoeken/filteren, want toen ik zocht op ‘hub’ werd ik overspoeld met italiaanse paginas.

In ieder geval bedankt voor de reacties.