'Voedingssupplementen zijn misleidend'

Papendal - De Nederlandse handel in voedingssupplementen ter waarde van bijna 300 miljoen euro per jaar grenst aan bedrog. De vermeende werking van een deel van de pillen moet volgens wetenschappers van de Universiteit van Maastricht worden ondergebracht in de categorie consumentenmisleiding.

Fabrikanten die claimen dat hun preparaten leiden tot prestatieverbetering',verbeterd herstel’, minder vermoeidheid',vermindering van lichaamsvet’ en `vergroting van spiermassa’, hebben daarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs geleverd. Dat constateert dr. Fred Brouns van het Onderzoeksinstituut voor Voeding en Toxicologie van de Universiteit van Maastricht.

Zijn collega prof. dr. Harm Kuipers hekelt de producenten, die steeds vaker verboden stoffen toevoegen aan voedingssupplementen. Volgens hem is het absurd dat voedingsproducten stoffen kunnen bevatten die op de dopinglijst van het IOC voorkomen. ,Producenten van sportvoeding en -supplementen willen echter hoofdzakelijk één ding en dat is geld verdienen. Omdat van bepaalde stoffen prestatiebevorderende eigenschappen worden geclaimd, worden aan sommige voedingsproducten en -supplementen verboden stoffen toegevoegd’’, aldus de voormalig wereldkampioen schaatsen. Brouns en Kuipers moedigen consumenten aan fabrikanten aansprakelijk te stellen. Voorts bepleiten zij strengere regels. Volgens Kuipers bestaat er voor mensen met een bewust voedingspatroon geen enkele noodzaak supplementen te gebruiken.

bron:algemeen dagblad