Vakantie

jawel…

[b][i]
Amsterdam is het culturele centrum van Nederland. De stad telt zo’n vijftig musea en vele andere tentoonstellingsruimten. Er zijn meer dan zeventig theaters en concertzalen en tal van plaatsen waar af en toe voorstellingen worden gegeven.

De grote musea trekken jaarlijks meer dan vier miljoen bezoekers. Uit onderzoek is gebleken dat de kunstsector een bepalende factor is voor de aantrekkingskracht van de stad op haar bewoners en bezoekers. Een kwart van de buitenlandse toeristen komt in de eerste plaats voor de kunst naar Amsterdam.

Hier vindt u actuele informatie over kunst en cultuur in Amsterdam. Daarnaast een aantal overzichten van: de Amsterdamse musea; de Amsterdamse podia voor muziek, dans, opera toneel etc.; Amsterdamse architectuur en monumentenzorg; cultureel erfgoed; bibliotheken, geschiedenis; festivals. Ook wordt het Amsterdamse cultuurbeleid toegelicht en vindt u informatie over kortingen met de Stadspas.

Van 7 tot en met 12 juni tonen ruim 160 deelnemende galerieën uit binnen- en buitenland, tijdens de KunstRAI veel op het gebied van actuele vernieuwende kunst, traditionele figuratie, oudere moderne kunst, glas en sieraden

Tot 25 juni vindt de 53ste editie van het Holland Festival plaats met een zeer gevarieerd programma, waaronder acht premières van de top theatermakers uit Nederland en België, drie producties van jonge buitenlandse theatertalenten en een omvangrijk programma rond Frank Zappa. Maar er is ook dans van Sasha Waltz, concerten met elektronische muziek onder de titel Electronic Soundwaves, muziektheaterproducties van onder meer De Nederlandse Opera en The English National Opera.

In de Beurs van Berlage is in aanloop van de Sail van 12 juli tot en met 3 september de tentoonstelling Sailing beauties, deadly details te zien. Oftewel: Hoe de Nederlandsche MARINE, altijd bezorgd om ONZE JONGENS, honderden prachtig HOUTEN MODELLEN vol geheimen liet maken (vuurtorens, droogdokken, wapens, schepen, kombuizen, etc.), die nu al jaren liggen opgeslagen op de zolders van HET RIJKSMUSEUM en eindelijk worden tentoongesteld

De binnenstad van Amsterdam telt talloze fraaie gebouwen. Niet alleen de panden op zich, maar juist de combinatie van grachten, straten, bruggen, bomen en historische gebouwen maakt de binnenstad tot één groot en uniek monument. De stedenbouwkundige structuur en historische bebouwing verlenen de stad haar bijzondere karakter dat door vele bezoekers en inwoners wordt gewaardeerd.

In de afgelopen honderd jaar zijn daar vele beeldbepalende gebouwen bijgekomen. Ook op dit moment wordt er gewerkt aan vele interessante projecten: nieuwe stadswijken, kantoorgebouwen, musea, theaters etc. Hieronder actuele informatie over historische architectuur en moderne achitectuur en stedenbouwkunde in Amsterdam.

Arcam
In de Arcam-galerie en op de internetsite is informatie te vinden over actuele onderwerpen in de Amsterdamse architectuur en stedenbouw. De Arcam Architectuurdocumentatie bevat informatie over gebouwen die na 1940 gerealiseerd zijn.
Bureau Monumentenzorg
Het Bureau Monumentenzorg van de gemeente Amsterdam is een belangrijk kennis- en expertisecentrum op het gebied van de monumenten in Amsterdam. De voornaamste taken van het Bureau zijn het behoud en zo nodig herstel van de monumentale waarden en de bevordering van behoud en herstel door kennisoverdracht.
Amsterdam Monumenten
Een rijk gedocumenteerde site van het Bureau Monumentenzorg over Amsterdamse architectuur voor 1940.
Beurs van Berlage
Voor digitale en fysieke rondleidingen, meer informatie over de nieuwe fundering en informatie over zalenverhuur.

Amsterdam telt zo’n vijftig musea die vele miljoenen bezoekers per jaar trekken. De belangrijkste:

Allard Piersonmuseum
Rijke archeologische collectie van de Universiteit van Amsterdam. Er zijn voorwerpen te zien uit Egypte, het antieke Griekenland, de Romeinse tijd, West-Turkije, Iran en prehistorische vondsten uit Europa
Amsterdams Historisch Museum
Geeft een overzicht van de geschiedenis van Amsterdam vanaf de dertiende eeuw tot heden, aan de hand van onder meer archeologische vondsten, maquettes, zilveren en gouden voorwerpen, glas, aardewerk en porselein. Verder de enige ‘museumstraat’ ter wereld met een aantal groepsportretten uit de zestiende en zeventiende eeuw.
Anne Frankhuis
Een museum met een verhaal: het Dagboek van Anne Frank, dat ontstond in de jaren 1942-1944. Anne hield zich met haar familie schuil voor de Duitse bezetter, totdat zij verraden en gedeporteerd werden. Een aantal tentoonstellingen geeft een beeld van het leven van Anne Frank, waarin het Dagboek centraal staat. Tijdelijke exposities vragen aandacht voor racisme, antisemitisme e.d.
Gemeentearchief
Het Gemeentearchief is er voor iedereen die belangstelling heeft voor de geschiedenis van zijn stad, buurt of familie en voor degene die het Archief nodig heeft bij zijn studie voor een scriptie of publicatie. Regelmatig speciale tentoonstellingen.
Van Gogh Museum
Herbergt de rijkste verzameling werken van Vincent van Gogh ter wereld. De verzameling bevat ruim 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven van de kunstenaar, alsook zijn verzameling Japanse prenten. Daarnaast zijn er schilderijen van o.a. Gauguin, Monet, Toulouse-Lautrec en andere kunstenaars uit Van Goghs kring. Het museum organiseert regelmatig tentoonstellingen die nieuwe aspecten belichten van de kunst van eind negentiende en begin twintigste eeuw.
Joods Historisch Museum
Gevestigd in de drie synagogen van het gerestaureerde Hoogduits synagogencomplex uit de 17e en 18e eeuw. Onderwerpen: joodse religie, zionisme, vervolging en overleving, joodse cultuur in Nederland en de sociaal-economische geschiedenis van de joden in Nederland.
Huis Marseille
Een kleine collectie foto’s uit de twintigste eeuw. De nadruk ligt op werk van de laatste tien jaar.

Nederlands Filmmuseum
In de twee fraaie filmzalen worden de vele facetten van de filmgeschiedenis gepresenteerd. Een van de zalen bevat het art deco-interieur van de Amsterdamse Cinema Parisien.
NewMetropolis
Nationaal centrum voor wetenschap en technologie. NewMetropolis wil mensen van alle leeftijden stimuleren in hun belangstelling voor wetenschap, technologie en industrie. Het gebouw is een ontwerp van de Italiaanse architect Renzo Piano en heeft de contouren van een schip.
Rembrandthuis
In dit huis, dat van 1606 dateert en waar Rembrandt van 1639-1660 heeft gewoond, zijn 250 etsen tentoongesteld van de 300 etsen die Rembrandt heeft gemaakt. Verder bezit het museum een aantal tekeningen van Rembrandt en schilderijen van o.a. zijn leermeester Pieter Lastman en enkele van Rembrandts leerlingen.
Rijksmuseum
Grootste kunstverzameling van Nederland, waarvan de basis werd gelegd in het begin van de negentiende eeuw. Meestbezocht is de verzameling Nederlandse schilderkunst van de vijftiende tot de negentiende eeuw, met werken van onder meer Rembrandt (22), Vermeer, Hals en Jan Steen. Daarnaast een prentenkabinet met ongeveer 700.000 prenten en tekeningen; beeldhouwwerk, meubels, zilver, glas, porselein; een afdeling Nederlandse Geschiedenis en een afdeling Aziatische Kunst.
Het gebouw is ontworpem door P.H. Cuypers en geopend in 1885.
Scheepvaartmuseum
Een van de rijkste maritieme collecties ter wereld: onder meer zo’n 500 authentieke scheepsmodellen en tal van zeekaarten, navigatie-instrumenten, wapens, vlaggen en schilderijen, vooral uit de zeventiende en de achttiende eeuw. Aan de museumsteiger ligt de replica van het VOC-schip ‘Amsterdam’, een Oostindiëvaarder uit de zeventiende eeuw.
Stedelijk Museum
Grote collectie hedendaagse kunst: internationale schilder- en beeldhouwkunst, grafiek en tekeningen, toegepaste kunst, industriële vormgeving, affiches en foto’s. Het grootste deel van de collectie bestaat uit werken van na 1945. Belangrijke werken omvatten onder meer Malevich, Picasso, Mondriaan, De Kooning en Rietveld.
Stichting Beeldende Kunst Amsterdam
Eerste kunstuitleen in Nederland (1955) en inmiddels uitgegroeid tot een professionele organisatie op het gebied van kunstverhuur, -verkoop, -advisering en bemiddeling.
Theaterinstituut Nederland
Tentoonstellingen gericht op het theater. Vaste collectie van theaterkostuums, decormaquettes, prenten, tekeningen, affiches, foto’s en poppen. Gevestigd in een grachtenhuis uit 1638 met een interieur (gedeeltelijk) in Lodewijk XIV-stijl.
Tropenmuseum
Geeft een beeld van leven en werken van mensen in de (sub)tropen. De uitgebreide collectie voorwerpen wordt in een zo natuurlijk mogelijk entourage getoond. Andere thema’s: muziek en theater uit de niet-westerse wereld en religies.
Apart Kindermuseum.
In totaal heeft Amsterdam zo’n 225 podia, waaronder ruim zeventig theaters en concertzalen. Jaarlijks worden er zo’n 19.000 voorstellingen gegeven op het gebied van toneel, muziek, opera, dans, cabaret, etc. De belangrijkste theaters zijn Het Muziektheater met als vaste bespelers Het Nationale Ballet en de Nederlandse Opera, de Stadsschouwburg en het Koninklijk Theater Carré. Het Concertgebouw is het huis van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Akhnaton , Centrum voor Wereldcultuur
Akhnaton is een vrijplaats zijn voor het culturele erfgoed van migrantenjongeren.
Bellevue/Nieuwe de la Mar
Toneel en ballet
Koninklijk Theater Carré
Theater voor onder meer toneel, musical, cabaret en circus.
Concertgebouw
Huis van het Koninklijk Concertgebouworkest (chefdirigent: Ricardo Chailly)
Melkweg
Podium voor popmuziek en wereldmuziek, tevens galerie, filmhuis en theater.
Het Muziektheater Opera- en balletpodium
Huis van de Nederlandse Opera en het Nationaal Ballet .
Nestheaters
De Nes is een straat met vier theaters: het Cosmic theater, theater de Engelenbak, theater Frascati en het Vlaams Cultureel Centrum Brakke Grond.
Paradiso
Podium voor popmuziek en wereldmuziek.
Stadsschouwburg
Theater voor toneel, dans en muziek.
Transformatorhuis Toneelgroep Amsterdam
Huis van de Toneelgroep Amsterdam.
Trusttheater
Huis van Toneelgroep de Trust.
Overige theaters en podia
Actueel programma en kaartverkoop
Amsterdams Uit Bureau

Voor sportbeoefening en een goede besteding van vrije tijd biedt Amsterdam zeer vele mogelijkheden. Zowel Amsterdammers als bezoekers kunnen ruimschoots aan hun trekken komen. Amsterdam telt 37 bioscoopzalen; zo’n 225 podia, waarvan zo’n zeventig theaters en concertzalen; zeer vele cafés (grand cafés, bruine cafés etc.); coffeeshops; disco’s en clubs en nog veel meer. Sportclubs bieden meer dan zestig verschillende sporten aan en de helft van de Amsterdammers doet aan sport. Jaarlijkse sportevenementen zijn onder meer het concours hippique ‘Jumping Amsterdam’ en de Amsterdam Marathon.
[/b] [/i]

zo genoeg informatie?

Ik vertrek op 15 Juli met m’n vriend naar AMSTERDAM.
Weet er soms iemand een leuk plekje waar we zeker naar toe moeten gaan?
Thanks,