UPC stuurt foute rekeningen rond

Bij de NMa zijn tientallen klachten binnengekomen over foutieve nota’s. Een aantal klanten is afgesloten van televisie, telefoon of internet via UPC omdat ze de foutieve rekening niet wilde betalen. UPC mag die klanten niet zomaar afsluiten, vindt de NMa.

De problemen bij UPC begonnen vorig jaar september na de installatie van een nieuw klantenadministratiesysteem waarmee rekeningen worden opgesteld en verstuurd. “We hebben onlangs een gesprek gehad met UPC en daarin hebben ze aangegeven dat ze een nieuw incassobeleid hebben ingevoerd”, vertelt NMa-woordvoerster Saskia Bierling.

Het nieuwe incassobeleid houdt onder meer in dat abonnees meerdere malen op hun betalingsachterstand worden geattendeerd, voordat ze worden afgesloten. “Ze krijgen twee herinneringen, vervolgens kunnen we de dienst beperken door bijvoorbeeld de uitgaande gesprekken te blokkeren voordat we de telefoon van iemand afsluiten”, zegt Mark Zellenrath van UPC. “Dit hele proces hebben we aan de NMa uitgelegd.”

Volgens Zellenrath wordt er heel coulant omgegaan met betalingsregelingen. “We hebben heel veel administratieve veranderingen doorgevoerd en dan zit er wel eens een hick-up in. Dat betreuren we.”

“De NMa wacht intussen af wat de resultaten van het nieuwe incassobeleid op korte termijn zijn. Als blijkt dat hier geen verbetering in zit, dan is er mogelijk sprake van misbruik van de monopoliepositie door UPC omdat consumenten vaak geen alternatief hebben voor de door UPC-geleverde diensten”, aldus Bierling.

UPC bestrijdt dat het bedrijf een monopoliepositie zou hebben. “Er zijn voldoende alternatieven zoals bijvoorbeeld Digitenne voor digitale televisie of internet via de satelliet”, verklaart Zellenrath.

Eerder startte de Consumentenbond al een actie voor UPC-klanten die onterecht waren afgesloten. De bond bood aan om te bemiddelen voor leden die onterecht waren afgesloten van ene UPC-dienst.


Vooral dat " we hebben helemaal geen monopoliepositie" vind ik blrijant verzonnen. Ja , mensen kunnen inderdaad een schotel kopen en daarmee zenders ontvangen.

Precies , en internet via de satelliet is ook voor iedereen weggelegd.

En voor die mensen die niets anders kunnen BETALEN upc ? Wat doe je daar mee ? Die kabel van jullie LIGT er al… wat nu als mensen gewoon daarvan gebruik maken omdat de aansluitkosten te overzien zijn ?

Het weerwoord van internet via de sattelliet is NIET eenzelfde alternatief , het is een zelfde produkt in een compleet andere vorm. Een alternatief zou zijn ,dat het zelfde produkt in een nagenoeg identiek jasje mogelijk was , met daarbij diezelfde aansluitkosten.

Maar we mogen klagen , voor een eurootje per minuut of zo.