Talibaan-bewind ten einde na overgave

KABUL, 7 DEC. Twee maanden na het begin van de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan heeft het Talibaan-bewind vanochtend zijn religieuze hoofdstad Kandahar opgegeven. De leider van de Talibaan, mullah Mohammed Omar, zou nog voor de overgave zijn gevlucht naar een onbekende bestemming buiten Kandahar. Ook de leider van het Al-Qaeda-netwerk, Osama bin Laden, is nog spoorloos.

Wel zeiden lokale strijdkrachten in het oosten van Afghanistan dat zij het grottencomplex in de bergen rond Tora Bora hadden ingenomen. Andere bronnen meldden zware gevechten en bombardementen rond de mogelijke schuilplaats van Bin Laden.

Volgens sommige berichten verliep de overgave van Kandahar vanochtend chaotisch. In de straten zouden zich plunderingen en schietpartijen voordoen

De toekomstige premier van de Afghaanse interim-regering, Hamid Karzai, zei vanochtend dat het Talibaan-bewind in Afghanistan is ,beëindigd’’. ,Vanaf vandaag maken de Talibaan geen deel meer uit van Afghanistan.’’ Karzai, die al twee maanden ten noorden van Kandahar verblijft, zou later vandaag proberen Kandahar binnen te trekken.

Karzai zei over de satelliettelefoon tegen verscheidene media dat de leiders van de Talibaan, net als alle niet-Afghaanse strijders van de Talibaan en Al-Qaeda, worden gearresteerd en berecht als zij zich hebben schuldig gemaakt aan misdrijven, inclusief mullah Omar. Talibaan-strijders van lagere rangen zouden terug mogen keren naar hun dorpen, aldus Karzai

Karzai bevestigde vanochtend dat in sommige delen van Kandahar werd gevochten en dat Talibaan-strijders op de vlucht zijn. ,Ze zijn gewoon gevlucht, de leiders en de soldaten. Ze kwamen in trucks naar ons toegereden. Eerst dacht ik dat ze kwamen om te

vechten, maar ze ontvluchtten de stad.’’

Het Afghaanse persbureau AIP meldde vanmiddag dat Talibaan-strijders in Kandahar hun wapens hadden ingeleverd bij een commissie van stamleiders die toeziet op de capitulatie van de Talibaan. Volgens een lid van die commissie werd Kandahar overgegeven ,zonder verzet’’. Voormalige mujahedeen-strijders zouden de belangrijkste gebouwen en de luchthaven van de stad hebben ingenomen.

Amerikaanse mariniers kwamen afgelopen nacht voor het eerst op de grond in actie sinds zij twee weken geleden een landingsbaan ten zuiden van Kandahar als basis hadden ingericht. Bij een aanval op drie voertuigen met militanten werden volgens het Amerikaanse leger zeven strijders van de Talibaan of Al-Qaeda gedood. Aan Amerikaanse kant vielen geen slachtoffers, aldus een woordvoerder.

bron:nrc handelsblad