Straatroof

Eventjes geplukt van het AD :

Het is de nieuwste vorm van straatroof: gsm-roof. `Het snellere gris- en graaiwerk’ typeert Henk Ferwerda het, vergelijkbaar met de authentieke tasjesroof. De onderzoeker van het Arnhemse Bureau Beke heeft in opdracht van het ministerie van Justitie een rapport gemaakt naar de omvang en achtergronden van straatroof. Eén van de belangrijkste bevindingen: de daders worden steeds jonger. ,Veel middelbare scholieren. En die kennen we in Nederland nog niet goed als dadergroep.’’

Eigenlijk maken ze zich schuldig aan iets wat bij gelouterde criminelen geen indruk maakt. ,Zeker de heel snelle manier van straatroof wordt als laag ervaren. Inbreken is een vak, autodiefstal ook. Daarvoor moet je iets in je mars hebben, gespecialiseerd zijn. Iedereen kan een oude vrouw op een fiets van haar tas beroven en ook een jongen van 20 zijn mobiele telefoon afhandig maken, is vaak simpel. Je scheurt er met je scooter langs en that’s it. Een beetje overvaller moet veel meer uithalen. Wanneer je echt met geweld iemand berooft, doe je het beter. In jeugdbendes is het vaak een inwijdingsritueel om te laten zien hoe goed bent.’’

Maar veel tieners hebben lak aan de reputatie die tasjesrovers genieten. Het meisje van tien dat afgelopen weekend in Rotterdam werd gepakt toen ze de portemonnee rolde van een 80-jarige vrouw, staat waarschijnlijk aan het begin van haar criminele carrière. Net als bij winkeldiefstal hoeft ze niet over al te veel lef te bezitten. ,Echte straatroof met geweld komt later, daar heb je meer guts voor nodig. Het persoonlijke contact met het slachtoffer is een hele stap verder. Die houdt er vaak ook meer aan over. De impact is zo heftig dat het slachtoffer vaak geen aanklacht durft in te dienen uit angst nog een keer met zijn belager in contact te komen.’’

Straatroof is vooral een stedelijk probleem. Logisch, volgens Ferwerda, omdat de omstandigheden zich er daar het best voor lenen. ,Waar is het nu relatief het makkelijkst? Bij het Centraal Station van Amsterdam of Den Haag natuurlijk, waar mensen bellend naar het openbaar vervoer lopen. Het is een deel van het leven van straatrovers de interessante slachtoffers er gelijk uit te pikken. Ze slaan daar zo toe.’’ De Misdaadmeter geeft Ferwerda gelijk. In de toptien staat slechts één gemeente die niet tot de Randstad behoort: Tilburg, op de achtste plaats.


En nu even een eigen mening.

Zoals gewoonlijk sta je als slachtoffer dus mooi te kijken , is de pakkans nagenoeg nul en de kans dat je je spullen terugkrijgt ongeveer even groot.

Ik stel daarom het volgende voor :

Het is de nieuwste vorm van verdediging : gsm-taser
Het snellere electrocutiewerk , vergelijkbaar met het ouderwetse schrikdraad. Onderzoek met vliegenmeppers van de Makro heeft uitgewezen dat dit een probaat middel is tegen allerlei parasieten en vieze levende wezens om je heen.

De gebruikers worden steeds jonger. Tegenwoordig kun je als je al een beetje kunt lopen een elektuur bestellen en daarin een schakeling vinden die makkelijk is na te maken. Je maakt van je gsm een taser. Dit geeft de dief een enorme elektrische schok die van te voren is ingesteld. Dit kan varieren van 100 tot 10000 Volt , al naar geland of men het slachtoffer (uw dief) wilt verlammen , bewusteloos maken , danwel in een rokend hoopje as wilt zien veranderen.

Eigenlijk gebruiken ze de oudste wet in de geschiedenis : Zelfverdediging. Het kan misschien als laag worden ervaren , maar de dieven zullen het wel uit hun hoofd laten om nog ook hun andere hand te zien veranderen in een electriciteitswolk.

Veel dieven hebben lak aan respect , en zo zouden ze dan ook maar behandeld moeten worden. Geen taakstraf , geen vermanend woordje bij de plaatselijke moskee/kerk/tbs kliniek of ander happy toevluchtsoord. Nee , een verlamde of liefst afbrokkelende verkoolde hand zal pas goed doordringen in de drie overgebleven hersencellen van onze xtc slikkende jeugd.

"De impact is zo heftig dat de dief vaak geen aanklacht durft in te dienen uit angst nog een keer met zijn doelwit in contact te komen.’’

tsja maar wat nou als je zelf ff wilt bellen, en je pakt de verkeerde telefoon?

En is het niet een beetje erg bruut?
Een mobiel van een aantal euro’s of een lijk op je stoep. Want dat is ook niet fijn…

Zelfverdediging mag best, maar het moet wel in dezelfde ernst zijn. Zo mag je ook niet staken omdat de koffie in de kantine lekkerder moet worden.

Ik ben het gewoon niet met je eens om iemands leven totaal te vernietigen, terwijl je zelf maar een paar euro’s kwijt bent.
Trouwens, als alle dieven verpleegd moeten worden omdat hun hand is afgebrand, weet je dan wel hoeveel langer de wachtlijsten worden?

Misschien moet de kleine criminaliteit wel harder worden aangepakt worden dan de “grote”.
En dan alleen de kleine criminaliteit die anderen direct benadelen. dus niet die bolletjesslikkers.

om kort te gaan, opzich heb je gelijk. De kleine criminaliteit moet harder worden aangepakt. Maar jouw oplossing gaat mij te ver.

en dan heb je pech en degene die net jouw gsm jat bleek een pacemaker te hebben: Voor de wet betekend dat dat jij hem vermoord hebt.
Als kinderen in lagere leeftijdsgroepen crimineel gedrag gaan vertonen is dat natuurlijk ten eerste de verantrwoording van de ouders, die weten immers precies wat het kind aan geld binnenkrijgt en wat er dus ongeveer gekocht kan worden.
Mochten de ouders het niet zo nauw nemen dan zouden omstanders een handje kunnen helpen door het kind aan te pakken.
Helaas is de beeldvorming in nl op het moment dan nog zo dat kinderen alleen maar lief en onschuldig zijn en zal degene die het kind aanhoudt eerder gezien worden als pedofiel dan als “held”
Zodra het kind ouder word en in crimineel gedrag verzabd zou de eerste aanraking met justitie niet mogen bestaan uit een taakstrafje of een vermaning, maar meteen een paar maand in 't hok.
Dan laat je als maatschappij zien dat dit soort zaken niet meer getollereerd worden en zeker niet als normaal gezien mogen worden

Tottibs, ik begrijp jou wel, maar Mr. Belvedere ook. Ik gruw van geweld en ook van het feit dat geld boven mensen wordt geplaats, maar het is ook logisch dat mensen hun eigendom proberen te verdedigen.

Ik los dit vrij simpel op: ik bel op deze lokaties niet, of op een plekje waar het veilig is (in een hoek bijv)…

Tuurlijk is mijn oplossing gewoon een extremisme naar de andere kant toe. Dan krijg je een soort politiestaat , waar als je op straat een scheet laat je 20 stokslagen krijgt.

Maar het gaat wel heeeeeeeeeel erg ver als je door een stel net-uit-de-wieg-gekropen-grut van je goeie goed beroofd wordt.

Wil je jezelf verdedigen dan kun je ook nog een mes tussen je ribben krijgen , een supersoaker met zoutzuur of gewoon een doodnormaal pistool.

Zero Tolerance mag dan wel extreem zijn , volgens mij helpt het voor dit soort gedrag meestal heel erg goed.

Normen en waarden !? Een pak voor je broek kun je krijgen !
Ouders doen er geen ruk aan ? Lik-op-stuk boete.

in mijn jaszak zit een zendertje, in mijn telefoon ook. als de telefoon meer dan 20 meter van het zendertje in mijn jaszak vandaan is en er wordt dan mee gebeld ontploft de telefoon… :cool:

Originally posted by Crazy Bob
in mijn jaszak zit een zendertje, in mijn telefoon ook. als de telefoon meer dan 20 meter van het zendertje in mijn jaszak vandaan is en er wordt dan mee gebeld ontploft de telefoon… :cool:

Als ik jou was zou ik zeker 2 jaar geen James Bond films meer kijken… :wink:

Originally posted by iammadaboutwarez
[B]

Als ik jou was zou ik zeker 2 jaar geen James Bond films meer kijken… :wink: [/B]

erger nog: hier kwam m’n ideetje vandaan :stuck_out_tongue:

lol belvedere rulez, ik ben het echt volledig met je eens, ze zouden
deze functies gewoon standaard in de gsm moeten inbouwen, dat als je gsm gestolen is je naar de politie gaat, en dat die dan via het gsm netwerk de taser op je gsm activeren waardoor hij continu op 100.000 of liefst meer volt komt te staan.

en als ie hem dan al heeft doorverkocht? Heb je toch nog de verkeerde te pakken.:frowning:

Originally posted by Totibbs
en als ie hem dan al heeft doorverkocht? Heb je toch nog de verkeerde te pakken.:frowning:

dat kun je in 2 of in 4 woorden uitleggen :slight_smile:

2 ) Vette pech

4 ) Dat is nou jammer

Originally posted by Crazy Bob
in mijn jaszak zit een zendertje, in mijn telefoon ook. als de telefoon meer dan 20 meter van het zendertje in mijn jaszak vandaan is en er wordt dan mee gebeld ontploft de telefoon… :cool:

“He , het is bijna winter en het is koud… Ik doe mijn winterjas maar aan. Even gsm pakken”

<tring> <tring>

“Hallo ?” <KNAL!>

Extreem of niet, ik vindt het wel een goed idee.
Niet uitvoerbaar, maar goed.

Ik zie af en toe van die polygoon achtige nederlandse docu’s waar oom agent er stevig op los tikt met de wapenstok… dit gebeurd slechts zelden meer. Toen had men meer respect. Terug naar oude normen en waarden zoals ik nu regelmatig lees lijkt me goed.
Niet op basis of middelbare school de meester/leraar bij de voornaam noemen…maar U.

Gelukkig bestaat er IMEI en als we hier nu een EIR (Equipment Identity Register) gaan aansluiten aan onze operators dan maken we het die boefjes helmaal onmogenlijk.

Met deze thread heb ik vooral geleerd dat ik zelf beter moet opletten. Ik heb er namelijk nooit echt bij stil gestaan dat ik het hen in het station van Antwerpen of Mechelen vaak erg makkelijk maak. Als je ziet hoeveel volk daar soms rakelings voorbijschiet is het al een wonder dat ik m’n gsm nog heb :o

Verder geloof ik niet echt in “boobytrappedgsm’s”; je brengt er niet alleen onschuldigen mee in gevaar, maar ook jezelf als het mechanisme faalt. Zoveel geef ik trouwens niet om iets als een gsm dat ik er een “blind mechanisme” zou instoppen. Ik zou het eerder vervelend vinden dat ik m’n nummers en gegevens kwijt ben. Nu, daar gaat het niet om.

Het is wel zo, als ik 's avonds in Antwerpen of Mechelen de trein moet nemen, dat ik dan meestal gewapend ben met een vrij zwaar mes, dat eigenlijk volgens onze wet een verboden wapen is (lemmet langer dan 8 cm + plooit niet makkelijk dicht zoals bijvoorbeeld een zwitsers mes). Ik voel me er zelf ook niet goed bij, omdat ik dan eigenlijk geen haar beter ben dan degene die voor me staat en m’n geld eist of m’n vriendin bedreigt. Maar als dit het verschil maakt tussen hij of ik/m’n vriendin die in het ziekenhuis ligt met een geperforeerde lever of erger, dan weet ik het wel.

Originally posted by Leetje
Gelukkig bestaat er IMEI en als we hier nu een EIR (Equipment Identity Register) gaan aansluiten aan onze operators dan maken we het die boefjes helmaal onmogenlijk.

Telefoon ff volledig flashen en zelfs bovenstaande truukjes werken niet meer…