Eventjes geplukt van het AD :
Het is de nieuwste vorm van straatroof: gsm-roof. `Het snellere gris- en graaiwerk’ typeert Henk Ferwerda het, vergelijkbaar met de authentieke tasjesroof. De onderzoeker van het Arnhemse Bureau Beke heeft in opdracht van het ministerie van Justitie een rapport gemaakt naar de omvang en achtergronden van straatroof. Eén van de belangrijkste bevindingen: de daders worden steeds jonger. ,Veel middelbare scholieren. En die kennen we in Nederland nog niet goed als dadergroep.’’
Eigenlijk maken ze zich schuldig aan iets wat bij gelouterde criminelen geen indruk maakt. ,Zeker de heel snelle manier van straatroof wordt als laag ervaren. Inbreken is een vak, autodiefstal ook. Daarvoor moet je iets in je mars hebben, gespecialiseerd zijn. Iedereen kan een oude vrouw op een fiets van haar tas beroven en ook een jongen van 20 zijn mobiele telefoon afhandig maken, is vaak simpel. Je scheurt er met je scooter langs en that’s it. Een beetje overvaller moet veel meer uithalen. Wanneer je echt met geweld iemand berooft, doe je het beter. In jeugdbendes is het vaak een inwijdingsritueel om te laten zien hoe goed bent.’’
Maar veel tieners hebben lak aan de reputatie die tasjesrovers genieten. Het meisje van tien dat afgelopen weekend in Rotterdam werd gepakt toen ze de portemonnee rolde van een 80-jarige vrouw, staat waarschijnlijk aan het begin van haar criminele carrière. Net als bij winkeldiefstal hoeft ze niet over al te veel lef te bezitten. ,Echte straatroof met geweld komt later, daar heb je meer guts voor nodig. Het persoonlijke contact met het slachtoffer is een hele stap verder. Die houdt er vaak ook meer aan over. De impact is zo heftig dat het slachtoffer vaak geen aanklacht durft in te dienen uit angst nog een keer met zijn belager in contact te komen.’’
Straatroof is vooral een stedelijk probleem. Logisch, volgens Ferwerda, omdat de omstandigheden zich er daar het best voor lenen. ,Waar is het nu relatief het makkelijkst? Bij het Centraal Station van Amsterdam of Den Haag natuurlijk, waar mensen bellend naar het openbaar vervoer lopen. Het is een deel van het leven van straatrovers de interessante slachtoffers er gelijk uit te pikken. Ze slaan daar zo toe.’’ De Misdaadmeter geeft Ferwerda gelijk. In de toptien staat slechts één gemeente die niet tot de Randstad behoort: Tilburg, op de achtste plaats.
En nu even een eigen mening.
Zoals gewoonlijk sta je als slachtoffer dus mooi te kijken , is de pakkans nagenoeg nul en de kans dat je je spullen terugkrijgt ongeveer even groot.
Ik stel daarom het volgende voor :
Het is de nieuwste vorm van verdediging : gsm-taser
Het snellere electrocutiewerk , vergelijkbaar met het ouderwetse schrikdraad. Onderzoek met vliegenmeppers van de Makro heeft uitgewezen dat dit een probaat middel is tegen allerlei parasieten en vieze levende wezens om je heen.
De gebruikers worden steeds jonger. Tegenwoordig kun je als je al een beetje kunt lopen een elektuur bestellen en daarin een schakeling vinden die makkelijk is na te maken. Je maakt van je gsm een taser. Dit geeft de dief een enorme elektrische schok die van te voren is ingesteld. Dit kan varieren van 100 tot 10000 Volt , al naar geland of men het slachtoffer (uw dief) wilt verlammen , bewusteloos maken , danwel in een rokend hoopje as wilt zien veranderen.
Eigenlijk gebruiken ze de oudste wet in de geschiedenis : Zelfverdediging. Het kan misschien als laag worden ervaren , maar de dieven zullen het wel uit hun hoofd laten om nog ook hun andere hand te zien veranderen in een electriciteitswolk.
Veel dieven hebben lak aan respect , en zo zouden ze dan ook maar behandeld moeten worden. Geen taakstraf , geen vermanend woordje bij de plaatselijke moskee/kerk/tbs kliniek of ander happy toevluchtsoord. Nee , een verlamde of liefst afbrokkelende verkoolde hand zal pas goed doordringen in de drie overgebleven hersencellen van onze xtc slikkende jeugd.
"De impact is zo heftig dat de dief vaak geen aanklacht durft in te dienen uit angst nog een keer met zijn doelwit in contact te komen.’’