Sony Beowulfstation 2

Het National Center for Supercomputing Applications (NCSA) is bij z’n zoektocht naar meer rekenkracht uitgekomen bij een toch wel bijzondere kandidaat: de PlayStation 2. Zeventig consoles samen vormen een krachtig cluster waarmee zware berekeningen kunnen worden uitgevoerd.

Het project is een experiment om te zien of de PlayStation 2 kan dienen als basis voor een bijzonder goedkope supercomputer. Dat de console beschikt over degelijke 3D-hardware zien de onderzoekers als een pluspunt; zo kunnen resultaten immers mooi worden weergegeven.

“Spelconsoles, met prijzen beneden de 300 dollar, prestaties die gelijk aan of beter zijn dan die van pc’s en met grafische mogelijkheden die tot voor kort enkel op high-end speciale supercomputers bestonden, zijn de voorhoede van een nieuwe computergeneratie”, meent hoofdonderzoeker Daniel Reed.

Zijn project, dat gesubsidieerd wordt door de Amerikaanse overheid en samen met de universiteit van Illinois wordt uitgevoerd, gaat na hoe geschikt consoles zijn voor parallelle berekeningen (waarbij een calculatie verdeeld wordt over verschillende toestellen) en het visualiseren van wetenschappelijke data. Als blijkt het gebruik van de PS 2 een succes is, hebben universiteiten en onderzoekers meteen een reden om naar de plaatselijke speelgoedwinkel te trekken. Het prijskaartje van enkele tienduizenden dollar voor een PlayStation 2-cluster ligt stukken lager dan de miljoenen die voor een ‘echte’ cluster-supercomputer worden betaald.

De cluster van het NSCA bestaat uit zeventig PS2’s, elk uitgerust met de standaard Linux-kit (inclusief harde schijf en netwerkkaart) die door Sony wordt verkocht. Het geheel staat opgesteld in een 24-inch rack, met 13 consoles per schap, met elkaar verbonden via Ethernet.

Het NCSA is niet de enige die hoopt een supercomputer te bouwen rond de PlayStation2. De universiteit van Manchester heeft alvast via de Grid Globus-toolkit een PlayStation2 ingeschakeld in een rekencluster.

Geweldig :slight_smile:

Ik vind het zeer creatief om richting consoles te denken, maar of het echt zo goed gaat lopen als ze denken?

De kracht van de PS2 ligt natuurlijk in het aanleveren van hq-low-res graphics (bestond die term al?) en niet in het parsen/folden van ruwe gegevens. Hij mag dan wellicht goedkoop zjin, maar of dit dan ook echt nuttig is… we zullen het zien!

Damn, binnenkort vallen ze Japan aan, met al die spelconsoles :wink:

volgens mij is het niet alleen de console die dit mogenlijk maakt. . .

maar ook zoals al gezegt de :cool: linux kit:cool: . . .

weer een afgang voor windows:bigsmile:

daar doe je het voor . . . . .

maar, als dit werkt kunnen ze het misschien ook doen met de x-box, met linux uiteraard . . . . en je kunt dan heeeel goed koop een super-computer bouwen . . . . dat is wel handig . . .

vooral voor het zwaare werk(films omzettten, renderen, echte multie tasking, enz)

heel leuk bedacht. . . . . . ga binnen kort een paar ps2’s vandaan halen . . . .:stuck_out_tongue:

:cool: see yah . . . :cool:

Originally posted by Drip
maar, als dit werkt kunnen ze het misschien ook doen met de x-box, met linux uiteraard . . . . en je kunt dan heeeel goed koop een super-computer bouwen . . . . dat is wel handig . . .

Helaas zal dit niet gaan, aangezien het klaarmaken van de XBOX voor Linux niet 100% legaal is. En ik denk niet dat MS toestemming zal geven om de XBOX hiervoor te gebruiken… :wink: