Sites in actie tegen cd's met kopieerbeveiliging

Het installeren van een kopieerbeveiliging op cd’s heeft de laatste tijd een hoge vlucht genomen. Steeds meer platenmaatschappijen willen zichzelf beschermen tegen de illegale uitwisseling van muziekbestanden via internet en het branden van cd’s.

De meeste platenlabels houden het voorlopig bij tests. De mediagigant Bertelsmann bijvoorbeeld past de kopieerbeveiliging voornamelijk toe op cd’s die de platenmaatschappij voor promotionele doeleinden gebruikt (bijvoorbeeld recensie-exemplaren voor journalisten).

Maar ook consumenten kunnen een cd in handen krijgen met een ingebakken kopieerbeveiliging. Zo zou de nieuwste cd van de Nederlandse band Volumia niet gekopieerd kunnen worden. Een bedrijf uit Kerkrade slaagde er echter in de kopieerbeveiliging te omzeilen.

Rechtszaak
Deze kopieerbeveiligingen zijn tegen het zere been van een groot aantal consumenten. Zij menen dat ze het recht hebben om een kopie van een gekochte cd te maken. Een vrouw uit Californië spande om die reden bijvoorbeeld begin september een rechtszaak aan tegen het platenlabel Fahrenheit Entertainment.

Volgens de vrouw misleidt Fahrenheit Entertainment de consument door niet op de hoes te vermelden dat zijn cd’s voorzien zijn van copyright-beschermingssoftware. Fahrenheit Entertainment maakt gebruik van de technologie van SunnComm, een bedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld die ervoor zorgt dat de nummers van een cd niet zomaar op de computer kunnen worden gezet.

Strooifolders
Maar de actie tegen cd’s met kopieerbeveiliging beperkt zich niet tot de rechtszaal. In oktober organiseerde de Britse Campaign for Digital Rights een actiedag waarop ze strooifolders uitdeelden aan consumenten. In de folders waarschuwden ze voor de cd’s met kopieerbeveiliging.

De Campaign for Digital Rights heeft een lijst online gezet van cd’s waarvan vermoed wordt dat ze voorzien zijn van een kopieerbeveiliging.

Ook de Amerikaanse site Fat Chuck’s bevat een overzicht van ‘corrupte cd’s’. Fat Chuck’s roept de bezoekers van de site op geen cd’s te kopen die een kopieerbeveiliging bevatten. Of cd’s die wel een beveiliging bevatten, terug te brengen naar de winkel.

“We mogen maar eens in de vier jaar stemmen, maar we kunnen elke dag stemmen met ons geld. Als ze je geld niet krijgen, zullen de platenmaatschappijen misschien ook zo verstandig zijn om met dit soort grappen op te houden”, aldus Fat Chuck’s.

ach… tot nu toe is elke beveiliging gekraakt… dus ik maak me nog niet zoveel zorgen… misschien is het wel beter als fabrikanten zich veilig achtten met hun beveiliging zodat er geen invallen meer komen zoals in Denenmarken. (zie thread hier ergens…)

Originally posted by Totibbs
zie thread hier ergens

Ja, waar? :stuck_out_tongue:

http://nbf.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=37285