Record aantal betalingen via pin

Nederlanders hebben afgelopen zaterdag tijdens hun kerstinkopen een record aantal pinbetalingen gedaan. Uit de registratie van Interpay, het bedrijf dat de pintransacties in winkels regelt, blijkt dat op deze dag 5,75 miljoen keer de pinautomaat is gebruikt.

Ook gisteren was het een drukke dag en werd zo’n 1,5 miljoen keer gepind. Dat is ongeveer drie keer zoveel vergeleken met een normale koopzondag. Op een doordeweekse dag vinden tussen de 2,3 en 3,3 pinbetalingen plaats.

De zaterdag voor kerst is traditioneel de drukste winkeldag van het jaar. Vorig jaar, toen Interpay op deze zaterdag 4,8 miljoen pinbetalingen noteerde, zorgde het grote aantal pintransacties voor veel storingen. Die bleven dit jaar uit. Volgens een woordvoerster van Interpay was de stormloop op het gebruik van de pinpas dit jaar over wat meer uren verspreid dan in 2000. ,Vorig jaar lag de piek vooral tussen 14.30 en 15.00 uur, wat vertragingen met zich meebracht. Dit jaar kochten consumenten vooral tussen 13.30 en 16.30 uur. Mede daardoor hebben de systemen het gehouden en waren er geen storingen’’, aldus Interpay.

Bovendien heeft de organisatie in voorbereiding op de komst van de euro haar capaciteit verdubbeld. Het systeem kan nu 350 transacties per seconde aan. Afgelopen zaterdag handelde het computersysteem van Interpay 220 pintransacties per seconde af, met een piek naar 235. ,Het is een goede oefening voor de introductie van de euro’’, aldus de woordvoerster.

De verwachting is dat het aantal `pinners’ bij de invoering van de euro ruim zal verdubbelen. Winkeliers willen hun klanten aanmoedigen zoveel mogelijk de pinpas te gebruiken, omdat zij veelal niet voldoende wisselgeld hebben om iedereen in eurogeld terug te betalen. Bovendien blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) dat 58 procent van de consumenten van plan is de eerste keer met de pinpas te betalen.

Juist vanwege de komst van de euro vrezen de supermarkten dat er in de eerste dagen van januari grote moeilijkheden zullen ontstaan bij het pinnen. Vorige week gaf het CBL, waarbij 5500 supermarkten zijn aangesloten, aan bang te zijn dat Interpay niet in staat is `het verwachte gekkenhuis’ met pinbetalingen af te handelen. De woordvoerster van Interpay wimpelt deze vrees weg. Het koopgedrag van consumenten is in de maand januari veel lager dan in december. Mensen zullen met de komst van de euro misschien meer pinnen, maar dat zal nooit zoveel zijn als tijdens het afgelopen weekeinde.’’ Op dit moment verlooptongeveer 17 procent van de inkopen via het electronische betalingsverkeer. De overige betalingen (83 procent) gebeuren contant.

bron:algemeen dagblad

Was dan toch al ons zwarte geld al op :D?

'k Heb nog wel wat liggen… toch nog 4 weken de tijd om het op te maken…

ik heb zelf ook nog el wat liggen niet veel maar op maken in het cafe denk ik:D :cool:

Originally posted by skydyr
'k Heb nog wel wat liggen… toch nog 4 weken de tijd om het op te maken…
Je kunt het altijd nog bij de bank inwisselen tot 1 april of zo…

En anders zijn de diamantboeren in Antwerpen wel vriendelijk genoeg om de zwarte guldens te accepteren…zij kunnen die nog veel langer inleveren bij de DNB…