Producer Genesis veroordeeld wegens seksueel misbruik van kinderen

LONDEN - De Britse muziekproducent Kenneth George King is in Engeland tot zeven jaar cel veroordeeld wegens zes gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen in de jaren tachtig.

De 56-jarige producent, bekend onder de naam Jonathan King, ontkent de beschuldigingen. “Je kunt niet bewijzen dat je iets niet hebt gedaan 18, 25 of 32 jaar geleden”, aldus een geschokte King. De gevallen waarvoor hij is veroordeeld, gaan over seksueel misbruik van jongens in de leeftijd van 14 tot 16 jaar in het midden van de jaren tachtig.

Hoger beroep

De advocaten van de producent hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan. De rechter oordeelde dat King met behulp van zijn roem jonge jongens naar zijn huis meelokte en misbruik van hun vertrouwen maakte. King stelt dat duizenden jongens bij hem thuis zijn geweest in verband met zijn werk als producent van popmuziek.

King werd al als student in 1965 in Cambridge beroemd dankzij de door hem geschreven hit Everyone’s Gone to the Moon. Hij maakte in de jaren zeventig en tachtig talrijke hitjes, zoals Una Paloma Blanca. Op zijn 22e was hij directeur van de platenmaatschappij Decca en vervolgens begon hij voor zichzelf.

King hielp popgroepen als Genesis, 10cc en de Bay City Rollers. De flamboyante impresario claimde ooit dat er twintig hits van hem in de topdertig stonden. Voorts was King actief in de televisiewereld onder meer als presentator en programmamaker.

King werd vorig jaar in staat van beschuldiging gesteld. Sindsdien zijn er steeds meer klachten over hem binnengekomen. Volgens King is het hun woord tegenover het zijne en belicht deze zaak de grove oneerlijkheid van het Britse rechtssysteem. De rechter deed al op 27 september uitspraak, maar er was een publicatieverbod van kracht tot woensdag.