Politie wordt lokeend

Uit nu.nl

Het team Binnenstad van de politie in Tilburg stuurt undercoverteams op pad om straatrovers te pakken. Deze ‘lokteams’ moeten het grote aantal straatroven in de binnenstad terugdringen.

In de eerste vier maanden van 2003 werden er in het centrum van de stad 75 mensen beroofd. In heel 2002 waren in Tilburg maar 47 mensen slachtoffer van dit misdrijf. Ook in de andere politiedistricten in Tilburg is een toename van het aantal straatroven te zien.

De undercoverteams werken met een ‘lokvogel’. Deze lokvogel - een agent in burger - is opzichtig aan het bellen. Om hem heen lopen tien collega’s. Zij kunnen ingrijpen als de collega wordt beroofd", aldus maandag de chef van het team binnenstad R. Creemers. Hij constateert dat het de daders met name te doen is om dure, nieuwe modellen van mobiele telefoons.

“De jeugd wil de nieuwste telefoon, maar kan deze niet betalen. De stap naar het stelen ervan is dan snel gemaakt”, constateert Creemers. De politiechef noemt dit een zorgelijke ontwikkeling. Straatroof is een misdrijf, daar staan hoge straffen op. Ik denk niet dat jongeren zich dit realiseren", stelt Creemers.

Het inzetten van een lokteam is wettelijk toegestaan, meent de politie. Er is voorafgaand aan het project overleg geweest met het Openbaar Ministerie. “Er is geen sprake van uitlokking, de agent zegt niet ‘beroof mij’. Hij is echt aan het bellen”, verklaart Creemers.

Naast het inzetten van de lokteams gaat de politie ook kijken of ze met sms-bombardementen op gestolen mobieltjes het leven van de rovers zuur kan maken. Ook wordt een campagne opgezet om potentiële slachtoffers attent te maken op het fenomeen straatroof.


Dus , als je een nieuwe telefoon wilt , stap niet op die man af die 10 man om zich heen heeft :slight_smile:

Ik ben benieuwd of we nu , in plaats van op de auto , ook van die gele stickers op je jas krijgt :

Dit is geen parkeerbon , maar een waarschuwing van de politie :

[ ] U heeft geen waardevolle spullen in uw jaszak ! Sorry voor de gescheurde capuchon overigens.
[ ] We vonden na langdurig zoeken een gsm in uw jaszak , potentiele dieven kunnen deze zo uit uw jaszak verwijderen
[X] We hoorden een polyphonic deuntje uit uw jaszak komen en hebben uw telefoon uitgezet. U geeft dieven wel erg veel kans om uw telefoon te stelen.


Sms bombardement … is dat een massavernietigingswapen ? :slight_smile:

Als het helpt, is het goed :slight_smile:

Originally posted by dansmug
Als het helpt, is het goed :slight_smile:

En als het niet helpt, is het niet goed. :stuck_out_tongue: :wink:

Als ze het groepje ergste rovers hebben en de statistieken weer goed zijn stoppen ze er weer mee onze platte petten.