Opklokken wat gebeurt er?

vbimport

#1

Wat gebeurt er als je je puter te ver opklokt. Slaat hij gewoon af brand hij apot, en kun je dat dan nog herstellen ( weer terugzetten naar een lager niveau )


#2

als je te hard overklokt, kan je koeling het niet aan en heb je gewoon ff een brandje in je kast, ofwel begin je iets onaardigs te ruiken, dit zal dan je moederbord zijn dat aan het opsmeulen is


#3

Het overklokken van je computer is heel erg processor afhankelijk. De meeste processoren kunnen niet heel ver overklokt worden. Het allerbelangrijkste bij overklokken is inderdaad het koelen van de processor zoals VeeJay al vermelde, hoewel hij het wel een beetje aandikte.
Zorg dat je in ieder geval een goede fan op je processor hebt zitten (liefst dubbele fans) en ook het liefst ventilatoren in de kast. Ga dan je systeempje opvoeren en kijk hoever je kan gaan (ophogen van voltage van processor helpt ook vaak, moet je alleen wel mee oppassen).
Nog 1 ding: de meeste Intel processoren zijn multiplier-locked dat wil zeggen dat je alleen de bus-snelheid kan veranderen en niet de vermenigvuldigings-factor. Zodra je de bussnelheid gaat verhogen wordt de kwaliteit van je geheugen heel errug belangrijk; zorg dus dat je goed (=snel) geheugen hebt.

Om je vraag te beantwoorden: er gebeurt niet veel als je hem te ver overklokt. Meestal start je computer niet een meer op en moet je een lagere snelheid kiezen. Start hij wel op en kom je helemaal in windows terecht (zonder registry-fouten of general-protection errors) dan heb je een goede kans dat ie het daadwerkelijk doet. De levensduur van je componenten wordt ietsjes minder, maar daar valt niet over naar huis te schrijven (Wie gebruikt er dezelfde computer nou nog meer dan 5 jaar?).

Mijn computer (PentiumIII-450) loopt nu al een half jaar op 540 MHz (4.5 * 120 MHz) zonder enige problemen