Omsingelde Talibaan vragen hulp

KABUL/WASHINGTON, 21 NOV. De Amerikaanse luchtmacht heeft vandaag het bombardement op Kandahar en Kunduz hervat, terwijl de leiders van de etnische groepen in Afghanistan zich opmaken voor besprekingen in Berlijn.

Daar zullen zij onder leiding van de Verenigde Naties praten over de politieke toekomst van Afghanistan en de vorming van een interim-bestuur.

De streng islamitische Talibaan, die zich na de bliksemsnelle veroveringen van de oppositionele Noordelijke Alliantie hebben verschanst in het Kandahar en Kunduz, hebben vanuit Kunduz de Verenigde Naties verzocht te bemiddelen bij hun overgave. De VN-gezant voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, heeft bevestigd dat het kantoor van de organisatie in het Pakistaanse Islamabad dat verzoek heeft ontvangen. Maar de VN kunnen niets doen, aldus Brahimi, omdat zij ,niet in Afghanistan aanwezig’’ zijn. Wel heeft de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, de Noordelijke Alliantie benaderd en gevraagd om een ,humane oplossing’’ die het internationaal recht respecteert.

Volgens gevluchte inwoners van Kunduz hebben duizenden troepen van de Talibaan zich ingegraven in de stad. Onder hen bevinden zich leden van de terreurgroep van terroristenleider Osama bin Laden en meer dan tienduizend buitenlandse ‘vrijwilligers’, radicale moslims uit Pakistan, Tsjetsjenië, Saoedi-Arabië en Turkije, die zich de afgelopen jaren bij de Talibaan hebben aangesloten. Die ‘vrijwilligers’ zouden de overgave van de Talibaan in Kunduz tot dusver onmogelijk hebben gemaakt omdat zij de wraak van de Noordelijke Alliantie vrezen. De Noordelijke Alliantie heeft gezegd de overgave van Afghaanse Talibaan te accepteren, maar niet die van hun buitenlandse aanhang.

Desondanks heeft de Alliantie haar beschietingen op Kunduz tijdelijk stilgelegd om besprekingen over een overgave mogelijk te maken. Ook de Verenigde Staten hebben een gevechtspauze aangekondigd wanneer de Noordelijke Alliantie dat wenselijk acht en indien dat een overgave zou bespoedigen.

In het Zuid-Afghaanse Kandahar tonen de Talibaan zich nog altijd onverzettelijk. Vermoed wordt dat de leider van de Talibaan, mullah Mohammed Omar, zich in die stad bevindt. Een lokaal hoofd openbare veiligheid van de Talibaan, even buiten Kandahar, heeft een prijs van 50 miljoen dollar op het hoofd van de Amerikaanse president Bush gezet.

De commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan, Tommy Franks, heeft gezegd dat de luchtaanval op posities van de Talibaan zal worden voortgezet. ,We dienen ons werk in Kandahar af te maken.’’ Over Kunduz zei Franks geen duidelijkheid te hebben, behalve dat ,we zullen overwinnen’’.

Terwijl de strijd om de laatste stukken territorium in handen van de Talibaan aanhoudt, treffen de Verenigde Naties de voorbereidingen voor het top-overleg van verschillende Afghaanse groeperingen volgende week maandag in Berlijn. Zowel het losse verband van de Noordelijke Alliantie, vertegenwoordigers van Pathaanse groeperingen uit Zuid-Afghanistan als de groep rond de ex-koning van Afghanistan hebben ingestemd met het VN-initiatief om te praten over een toekomstig bestuur voor Afghanistan.

Maar de uitkomst van dat overleg is nu al onzeker omdat enkele Afghaanse leiders, onder wie president Burhanuddin Rabbani, hebben gezegd dat het overleg vooral ,symbolisch’’ is. (Reuters, AP, AFP)

bron: nrc handelsblad