Niet iedereen kan uit in Amsterdam

vbimport

#1

ZAANDAM/AMSTERDAM, 13 AUG. Het is zaterdagavond in het uitgaanscentrum van Zaandam. Een donkere jongen praat heftig gebarend met een surveillerende politieman voor discotheek Het Mannetje. Hij mag er niet in.

De reden? ,Hij heeft geen pasje’’, zegt hoofdportier Mike Krom. ,En zaterdagavond is ledenavond.’’ De discotheek wil geen ,last’’ met mensen van ,buiten de stad’’. En deze jongen was agressief. ,Het is al de derde keer dat ik word geweigerd’’, zegt de in Zaandam wonende Soedanese Sid A Mohammed opgewonden. ,Ja, ik werd boos omdat ik er niet in mocht, maar ik vecht nooit. Ik ben een rustige jongen.’’

Intussen stroomt de disco vol. Aan bijna niemand wordt een pasje gevraagd. Geweigerd worden aan de deur, omdat je zichtbaar behoort tot een etnische groep – bijna alle allochtone jongeren op straat hebben het eens of vaker meegemaakt, maar vooral in Amsterdam. ,Daarom gaan we uit in Zaandam’’, vertelt Tarik Aksoy (19).

Mohammed, Omar en Achmed komen uit discotheek The Beach Club gewandeld in dezelfde straat. Ze wonen in Amsterdam en rijden bijna ieder weekend met de auto naar Zaandam. Om beurten rijden ze. Heao-student Mohammed (27) zegt het gemoedelijker te vinden in Zaandam. ,De kans dat ik hier een bierflesje tegen mijn `harsens’ krijg, is een stuk kleiner’’, vertelt systeembeheerder Omar (21). Ook zij worden geweigerd in veel Amsterdamse disco’s. ,Wij zijn Marokkanen en zien er ook zo uit. Die hebben een slechte naam in Amsterdam en dus komen wij niet binnen’’, vertelt Mohammed. Ze zijn er tamelijk laconiek onder. ,Je weet gewoon dat het zo is. Je kunt er toch niks aan doen’’, zegt Omar schouderophalend. Aangifte doen wegens discriminatie, vinden de jongens ,tijdverspilling. Het duurt uren en er verandert niets’’. Wij met zijn drieën vormen al snel een ,donkere vlek’’ die opvalt tussen de blanken, meent Mohammed. Mensen vinden het bedreigend dat wij altijd in groepjes staan. ,Maar als ik probeer in de disco in contact te komen met blanke jongens, lukt dat niet. Terwijl ik binnen twee minuten contact heb met donkere mensen.’’

Voor discotheek Het Mannetje staan vier Turkse jongens. ,Als je een meisje bij je hebt, kom je altijd binnen’’, zegt Volkan Simsek (21). ,Vrouwen komen sowieso altijd binnen’’, zegt hij enigszins verongelijkt. Over geweigerd worden in Amsterdamse disco’s zegt Ferdi: ,We zijn dat gewend, hoor’’. Eén keer heeft Ferdi de politie erbij gehaald. ,En toen mocht ik opeens wel naar binnen’’, roept hij verontwaardigd uit.

‘Nafferaanbod’ laag in Marcanti, Amsterdam

I have a dream, roept Martin Luther King onder begeleiding van een zware basdreun. Dit is ,house voor gevorderden’’, zegt Marco de Rooy, eigenaar van discotheek Marcanti-Plaza in Amsterdam-West. Dit is niks voor Turkse en Marokkaanse jongeren, volgens hem, ,die gaan liever ergens heen waar RB wordt gedraaid’’.

Het is dus een smaakkwestie waardoor Marcanti Plaza geen ,Nafferaanbod’’ heeft, zoals De Rooy het noemt – naar de via de politie ingeburgerde afkorting voor Noord-Afrikanen. En hij bedoelt daarmee dat het echt niet aan zijn toelatingsbeleid ligt dat binnen in de zalen van Marcanti Plaza vrijwel uitsluitend witte bezoekers dansen, strak kijkend en strak gekleed. En dat terwijl de jongeren in deze buurt van Amsterdam voor 70 à 75 procent van niet-Nederlandse origine zijn. De Amsterdamse politiechef Kuiper ziet hier, blijkens het jaarverslag van zijn korps dat vorige week verscheen, een gevaar in voor de toekomst van de stad.

Ben, geboren en getogen in Amsterdam West en frequent bezoeker van Marcanti wil geen racist zijn, ,maar gelukkig zie je ze hier weinig’’ vindt hij toch. Want luister, ,als je een Nederlander binnenlaat, heb je twee procent kans op problemen, laat je een Marokkaan binnen, zestig procent. Die moslimjongens zien westerse meisjes als hoeren en die mogen ze dus lastigvallen.’’

De beveiligingsman aan de deur – zijn naam wil hij niet zeggen – zegt dat hij Marokkanen alleen weigert als ze in groepen komen, ,maar dat geldt voor alle groepen’’. Of als ze zich niet netjes kleden en als ze onder de 21 zijn. De Rooy ziet wel eens Marokkanen komen van rond de 16, 17 jaar. ,Terwijl ze al klaar staan om weg te rennen, komen ze nog een beetje dreigen. Het vervelende is alleen dat ze de laatste tijd meteen een pistool trekken of daar mee dreigen.’’

Op de gang staat Cicek met zijn vrienden tegen een tafel geleund een raketijsje te eten. Hij woont in Amsterdam-Oost, is geboren in Turkije. Als hij uitgaat, hij schat ongeveer één keer per maand, heeft hij eigenlijk nooit problemen om ergens binnen te komen. ,Als je je netjes kleedt en er goed verzorgd uitziet, moet het overal lukken.’’ Hij wijst tevreden op zichzelf: donkere broek met omgeslagen pijpen, gestreken grijze blouse met zwarte opdruk. ,Netjes toch?’’ wijst hij tevreden op zijn outfit. Hij gelooft niet dat er sprake is van discriminerend toelatingsbeleid en denkt dat mensen die niet binnen worden gelaten, het er vaak zelf naar hebben gemaakt.


#2

tja het is erg jammer dat marrokaanse jongeren een slechte naam hebben. Immers hebben de jongens die inmiddels in de cel zitten die naam bezorgd aan jongeren die nog niets op hun kerfstok hebben. Omdat ze worden geweigerd is het toch logisch dat ze het slechte pad op gaan. En dus een gun hebben.
Zelf ga ik niet uit, dus ik heb het nog niet meegemaakt of gezien hoe bedreigend een ‘‘donkere vlek’’ eruit ziet. Maar volgens mij staan nederlands-uitziende-jongeren ook genoeg in groepjes.
Zon ‘‘lichte vlek’’ moet dan eigenlijk even bedreigend zijn.

Heeft iemand eigenlijk wel eens gevraagd aan een marrokaanse jonger waarom hij lastig doet tegen meisjes die er westers uit zien, of waarom hij een verklaring kan geven waarom anderen lastig zouden kunnen doen tegen die meisjes?
Want als hij dan antwoordt dat hij vindt, of dat anderen kunnen vinden, dat ze er hoerig uitzien en dus lastig mogen worden gevallen, dan moet het goed duidelijk worden dat, de meeste - zo niet allemaal - geen hoertjes zijn.


#3

Marrokanen zijn niet de enige die geweigerd worden ook mij is het wel eens over komen zelfs toen ik op de vip lijst stond bij een feest,Geouwehoer liep zo op aan de deur dat ik de orgenisator die een goede bekende was van moest bellen zodat ik als nog naar binnen kon en ik ben toch blank.


#4

Ben portier geweest bij een jongeren centrum in almere, hier voornamelijk te maken met antillianen en surinames.
Als ik eerlijk mag zijn heb je groepen die ik niet zo maar binnen laat in het jc of ergens anders, maar je hebt ook groepjes die gewoon zijn, klinkt stom, maar meestal ligt het aan de uitstraling.

het zijn niet allen marokanen die achter de blanke meiden aan zitten, antiallianen en surinames doen het ook, heb het vaak mee gemaakt, sommige fluiten/roepen omdat een meid er leuk uit ziet, maar sommige doen het gewoon omdat het een vrouw is, waarom, weten ze zelf eigenlijk ook niet, een van opmerkingen die regelmatig hoor is; “die meiden zijn dom, en ze willen gewoon een grote lul”

Ik ken goede en slechte jongens, maar ik denk toch dat het belangrijkste is, hoe ziet men er uit en hoe gedraagd men.
maar dat zeggen menige jongen en meid van die groeperingen ook.

dus belangrijk is pas je aan en doe normaal.

Drank is natuurlijk ook niet goed zet meest van de tijd aan tot agressie en stommiteiten, zelf drink ik ook wel eens, vroeger echt veel maar drank had bij mij altijd de uitwerking dat ik melig word en sloom, gelukkig geen agressie.

gegroet

The Observer


#5

Het is een feit dat allochtone jongeren, relatief gezien, meer problemen veroorzaken dan nederlandse jongeren. Kan het standpunt van veel discotheken wel enigzins begrijpen…


#6

als ik uit ga heb ik nooit last van donkere groepen, heb wle een keer ruzie gehad met een marrokaan, maar toen er 5 vriendjes van hem achter hem gingen staan stonder er ook al 20 nederlanders omheen, dus ze hielden zich wel rustig.
Ik denk dat een groep blanken met een aggresiefe uitstraling net zo overkomt als een groep donkeren met een aggresiefe uitstraling.


#7

Ik begrijp dat deur beleid wel… Het is nu eenmaal zo dat marokkanen snel hun mes trekken. Sta je een beetje met ze te bek vechten hebben ze plotseling een mes in hun poten… Is me al vaker gebeurd… En is idd ook waar dat je allochtone jongeren meestal in groepjes ziet. Dat komt natuurlijk bedreigend over… Maar jah wat verwacht je anders ik bedoel nederlanders doen hetzelfde in het buitenland…


#8

Originally posted by skydyr
Het is een feit dat allochtone jongeren, relatief gezien, meer problemen veroorzaken dan nederlandse jongeren. Kan het standpunt van veel discotheken wel enigzins begrijpen…

jeps me 2…


#9

Uoh

proof hier evn iets links komen.

Ladies and gentleman

news flash:

Bad people are every where
blank of zwart er lopen altijd wel rotte peren en appels tussen.

Maar toch aangezien we lullen of een bepaalde groep, zeg ik toch weer pas je aan en stel je nutraal op, wees niet stoer en/of special want dan trek je aandacht(dit is richting die geweigerde marokanen)

Groet

The Observer

My name is the Observer, I see alot and I hear alot


#10

Originally posted by Observer
My name is the Observer, I see alot and I hear alot

You should, for being an Observer. :wink:

We moeten ons wel allemaal realiseren dat bijna alle uitgaande vrouwen geen hoeren zijn.
Ik heb genoeg blanken gezien die net zo erg (of soms erger) met vrouwen omgaan.
Als ik een leuke vrouw zie, dan zoek ik oogcontact en geef haar een glimlach.
Als ze me leuk vindt, lacht ze terug, zo niet: Jammer dan, volgende keer beter.
Maar ik heb genoeg mensen gezien (zowel blank als getint, maar getint toch in iets meerdere mate) die op zo’n vrouwtje afstappen, en haar koste wat kost in bed probeert te krijgen, zonodig met geweld.

En dat vindt ik niet kunnen.

En zoals The Observer zegt: Het feit dat je geweigerd wordt ligt puur aan je uitstraling.

Mijn broertje is 16… komt gewoon een club in waar de leeftijd minimaal 21 jaar is… geen punt.
Ten eerste omdat hij er volwassen uitziet, en zich ook zo gedraagt.
en ten tweede omdat hij geen agressie uitstraalt, maar gewoon een rustige kerel is die altijd wel lacht.

Dan kom je altijd binnen.

Ikzelf heb de neiging om vaak nors te kijken (kan het ook niet helpen, heb te zware wenkbrauwen ;)) en dan heb ik meer problemen met binnenkomen dan anders.


#11

Originally posted by The Sorcerer
[B]

Mijn broertje is 16…

[/B]

Mmm nu je het zegt ik ben ook 16. Ga vaker wel eens stappen met vrienden 20 & 21 jaar oud… Ik kan vaker wel door lopen zonder dat ze gaan zeuren om id… Maar vaak wordt wel aan hun gevraagd… Ik kleed me dan ook meestal vrij netjes…


#12

Originally posted by skydyr
Het is een feit dat allochtone jongeren, relatief gezien, meer problemen veroorzaken dan nederlandse jongeren. Kan het standpunt van veel discotheken wel enigzins begrijpen…

Daar heb je gelijk in. Ik wil dan ook niet discrimineren (er zijn ook wel goede allochtonen hoor) maar ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat in veel gevallen dat ik in de problemen zat of problemen zag in het uitgaansleven (lees: vechtpartijen in kroegen etc) het bijna altijd Marokkanen e.d. waren die met de onzin begonnen (door bijv jongens te provoceren door met hun meid te gaan aanrotzooien etc etc). Niet dat er geen Nederlander is die dit soort gedraag vertoont, maar het zijn toch vaak verdomde vaak allochtonen.

Waarom? Kweetniet. Ik denk dat het voor een deel eraan ligt dat ze hele andere normen en waarden hebben. Ook denk ik dat er veel menen dat ze menen dat ze zich meer kunnen permitteren dan de blanken hier. Als ze immers gepakt worden gooien ze het op discriminatie en zijn ze zo weer vrij (politieagenten zijn immers er bang voor te worden beschuldigd voor discriminatie…).

Maaaaaaaaaargoed…


#13

Naast dj’s haat ik ook portiers
en dat wil ik weer ff kwijt


#14

Originally posted by cum-a-lot
Naast dj’s haat ik ook portiers
en dat wil ik weer ff kwijt

heheh nee man…Tiësto Roelz :stuck_out_tongue:


#15

Originally posted by Observer
[B]sommige fluiten/roepen omdat een meid er leuk uit ziet, maar sommige doen het gewoon omdat het een vrouw is, waarom, weten ze zelf eigenlijk ook niet, een van opmerkingen die regelmatig hoor is; “die meiden zijn dom, en ze willen gewoon een grote lul”

[/B]

Dat soort jongens/mensen heb je onder alle bevolkingsgroepen. Ik denk wat betreft het fluiten, misschien hoort dat bij die cultuur? Misschien is dat daar juist wel een enorm compliment, als iemand naar je fluit. Hier (Nederland) wordt dat vaak als, tja, beetje neerbuigend asociaal bestempeld (geloof ik). Net zoals je bij een chinees na het eten hoort te boeren als het lekker was ofzo…


#16

Originally posted by cum-a-lot
Naast dj’s haat ik ook portiers
en dat wil ik weer ff kwijt

Heej nu heb je mijn DJ hart gekrenkt :frowning:

:smiley:


#17

Originally posted by -=HeadLesS=-
[B]

heheh nee man…Tiësto Roelz :stuck_out_tongue: [/B]

In het geval van Dj Tiesto ben ik het helemaal met cum-a-lot eens…
beetje off-topic trouwens :slight_smile:


#18

Originally posted by xian
[B]

In het geval van Dj Tiesto ben ik het helemaal met cum-a-lot eens…
beetje off-topic trouwens :slight_smile:
[/B]

if name = Xian then Ignore-mode = true ofzow!! :wink:


#19

Originally posted by -=HeadLesS=-
[B]

if name = Xian then Ignore-mode = true ofzow!! :wink: [/B]

if ( (name=="-=HeadLesS=-") &&
(&-=HeadLesS=- ->DJTiestoFanStatus==1) delete=1;

hehehehe :slight_smile: just kidding :smiley: maar ik vind DJ Triesto ook niet om aan te horen!


#20

Originally posted by Dee-ehn
[B]

if ( (name=="-=HeadLesS=-") &&
(&-=HeadLesS=- ->DJTiestoFanStatus==1) delete=1;

hehehehe :slight_smile: just kidding :smiley: maar ik vind DJ Triesto ook niet om aan te horen! [/B]

beetje jammer dat jullie muzieksmaak niet de rite-one is, maarja nix aan te doen…smaken verschillen enzo…:wink: :stuck_out_tongue: