News

Aanvulling op RNG zijn urls, stukje news ook

[b]1 WILD DIËTEN OF WILD MAILEN? http://www.annet.be/ http://www.anorexia-nervosa.com/
Anorexia-Nervosa.com reageert op de dieettips van Annet.be met een protestbrievenactie. “Een blad of een website mag geen referentie zijn voor een dieet. Dergelijke delicate informatie mag enkel verstrekt worden door bevoegde diëtisten of artsen”, stelt de vzw in zijn brief. Het vindt dat Annet.be aanzet tot diëten en wijst erop dat het diëten soms uitmondt in anorexia nervosa. “Het is prima om mensen aan te zetten tot sporten maar die lukrake diëten kunnen niet”, vindt Bart Callaert, webmaster van Anorexia-Nervosa.com. Hoewel reeds een aantal protestbrieven bij de redactie van Annet.be waren aangekomen, had de vzw zelf nog geen contact opgenomen met Annet. “Ik noem dit wild gemail. De brieven vielen bovendien nogal tegen: men trekt hard van leer maar op een holle en weinig creatieve manier”, reageert Ann Lemmens bij Annet.be. “Het is té gemakkelijk bladen of sites de schuld te geven van anorexia. Je moet de intelligentie van de mensen niet onderschatten. Jezelf uithongeren is nog wat anders dan een dieet volgen om je buikje weg te werken.” Op de site trekt zij met een citaat van de anorectische modemaker Jasper Conran de relatie vrouwenbladen - negatief zelfbeeld - anorexia in twijfel. De site geeft ook enkele krachtlijnen van de BodyImage conferentie mee: geen onrealistische vrouwen in de media, meer verscheidenheid bij de voorstelling van vrouwen en meer onderzoek naar eetstoornissen. Zelf denken we momenteel aan een gevarieerde ijsroomkuur: een assortiment fruitsorbets, aardbeienroomijs, notenijs aangevuld met frambozencoulis enz. Maar daar zal de zomer wel voor iets tussen zitten? (HD)


2 VERZEKERINGSWEBSITES VIERKANT GEBUISD http://www.the-house-of-marketing.com
Sites van verzekeraars in België worden met een onvoldoende naar huis gestuurd door ‘The House of Marketing’, dat 31 binnenlandse en 6 buitenlandse sites van verzekeraars onderzocht op enkele algemene punten. Het ging o.a. na of de site gebruikt wordt voor interactie met klanten en of de principes van 1-to-1 marketing werden toegepast. De conclusies zijn over heel de lijn vernietigend. De gebruiksvriendelijkheid van de sites laat te wensen over, het productaanbod is moeilijk vergelijkbaar, er is te weinig content te vinden en een on-lineofferte kun je slechts bij 1 op 4 sites aanvragen. Toppunt is dat van 3 van de 8 sites waar een offerte werd aangevraagd, nooit iets werd ontvangen, ondanks de bevestiging per e-mail dat een offerte zou volgen. The House of Marketing ondervond ook dat geduld een mooie deugd is: het stelde op 21 sites een vraag; op 43% van de vragen kwam nooit een antwoord. Voor een antwoord op een eenvoudige informatieaanvraag moest tot 2 weken worden gewacht en voor een offerte zelfs tot 4 weken. De mogelijkheden tot on-line-interactie en 1-to-1 marketing blijven zo goed als onbenut. Gebuisd dus en werk overdoen. (HD)


3 VNU KOOPT ER OP LOS http://www.startpagina.nl http://www.ilse.nl http://www.nu.nl
De Nederlandse mediagigant VNU heeft weer eens de portemonnee bovengehaald. Na de aankoop van de portaalsite Startpagina.nl, die een wel erg rumoerig verloop kende, koopt het nu een meerderheidsaandeel in de Ilse Media Group. Ilse is bekend van de gelijknamige zoekmachine, maar ook van Nu.nl, een zeer populaire nieuwssite die Ilse amper een week geleden zelf had overgenomen. VNU heeft aangekondigd dat het al zijn internetactiviteiten overhevelt naar Ilse. (HB)


4 RACISME IN NIEUWSGROEPEN BESTRAFT
Het Brusselse Hof van Beroep heeft een Vlaams Blok militant veroordeeld wegens racistische uitlatingen in een nieuwsgroep. In eerste aanleg was de man veroordeeld tot zes maanden cel en een schadevergoeding van 100.000 frank, te betalen aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. In hoger beroep werd de celstraf bevestigd, maar werd de schadevergoeding herleid tot één frank. De militant heeft toegegeven auteur te zijn van racistische geschriften, maar ontkent de auteur te zijn van de betwiste berichten, hoewel ze met zijn naam waren ondertekend. (HB)


5 NIEUWE MARSRICHTING VOOR MICROSOFT http://www.microsoft.com/benelux/press/2000/nld/000623.asp
Bill Gates heeft een ingrijpende koerswijziging voor Microsoft aangekondigd. De verkoop van software op de klassieke manier heeft volgens hem afgedaan. Er komt een nieuwe reeks software en diensten onder de verzamelnaam .NET (dot-net), die gebruikmaakt van het internet als communicatie- en aflevermiddel. Dat maakt het natuurlijk ook mogelijk om nieuwe versies, updates en dergelijke meteen via het internet naar de klant te sturen of om voor deze producten te laten betalen via een huursysteem. De nieuwe generatie software zal niet alleen geschikt zijn voor pc’s, maar ook voor draagbare apparaten, set-top kastjes en dergelijke. Vast staat dat er nog heel wat werk voor de boeg is, voor we de eerste .NET-toepassingen zullen zien. (HB)


6 GRID-ENQUÊTE: VROUWEN ZIJN EFFICIËNTIEZOEKERS http://www.grid.be
“Kort en gericht handelen op het net is bij zowat driekwart van de vrouwen de bedoeling bij het on-linegaan.” Dit is één van de resultaten van de on-line-enquête die Grid vorige maand hield bij vrouwen. De 507 vrouwen die de enquête beantwoordden, blijken ‘efficiëntiezoekers’ te zijn die hun on-linetijd niet ten koste van hun sociale leven invullen. De meningen van de vrouwen over de specifieke vrouwensites bleken verdeeld: de ene helft was ervoor terwijl de andere helft er het nut niet van inzag. Grid concludeert dat de on-linevrouw een bewuste internetconsument is. Een opmerking in de kantlijn: toen Grid zijn enquête lanceerde, reageerden nogal wat vrouwen pinnig op de beloning die eraan vast hing. De initiatiefnemers hadden er immers niets beters op gevonden dan vijf hemden van Bivolino te verloten. Waaruit wij misschien ook kunnen concluderen dat on-linevrouwen mondige surfers zijn die voor zichzelf opkomen. (HD)


7 ADOBE VERSUS MACNN: RODDELTANTE HARD AANGEPAKT http://www.appleinsider.com http://www.macnn.com/ http://www.macuser.co.uk/macjournal/news/32870.html http://macweek.zdnet.com/2000/05/28/0530pshop.html http://www.maccentral.com/news/0006/01.photoshop.shtml
Adobe daagt het Macintosh News Network voor de rechter vanwege de preview van Photoshop 6.0. Het gewraakte artikel werd nota bene niet eens gepubliceerd op de officiële MacNN-stek maar op de afzonderlijke geruchtenafdeling: AppleInsider. Op 30 mei werden daar in een drietal pagina’s de nieuwigheden van Photoshop 6.0 en ImageReady met verschillende schermafbeeldingen aan de wereld getoond. Adobe ontkent het bestaan van de proefversie niet, maar beweert dat hiermee bedrijfsgeheimen werden onthuld.
De softwaregigant eist voor de rechtbank een compensatie voor het verlies dat zal voortvloeien uit de verminderde concurrentiepositie door deze publicatie. Adobe’s schadeclaim zou tientallen miljoenen dollars bedragen. Dit is wellicht de eerste keer dat een geruchtensite zo hard wordt aangepakt. Volgens Law.com heeft Adobe rechtstreeks contact genomen met Monish Bhatia, de uitgever van MacNN. Die zou twintig minuten de tijd hebben gekregen om de omstreden pagina’s te verwijderen, anders zou het op een rechtszaak uitdraaien. De uitgever van MacNN antwoordde dat hij de toestand ging bekijken, maar de volgende morgen werd de juridische procedure gestart. De Photoshop6-preview werd inmiddels verwijderd van AppleInsider. Ondertussen kunnen we op minstens 3 andere Mac-nieuwssites nagenoeg dezelfde bespreking (zij het zonder schermafbeeldingen) over de komende Adobe-release lezen. (DS)


8 AANDELENKAPITAAL APPLE HERSCHIKT
Wie de Nasdaq-koersen volgt, heeft gemerkt dat het Apple-aandeel vanaf 21 juni in de 50-55 dollarzone is terechtgekomen terwijl het daags voordien nog meer dan 100 dollar waard was. Het gaat niet om een daling, maar om een verdubbeling van het totale aantal aandelen voor hetzelfde kapitaal. Iedereen die op 20 juni één Apple-aandeel had, beschikte er daags nadien over twee. Naar eigen zeggen wil het bedrijf met deze louter financieel-technische ingreep zijn effecten attractiever maken voor een breder investeerderspubliek. (DS)


9 BUSINESS.COM: BEDRIJFSNIEUWS http://www.business.com
Business.com wil de toon zetten voor on-linebusiness sites. Dat deed het eigenlijk al voor het on line ging, nl. door de prijs die betaald werd voor de domeinnaam. eCompanies, de initiatiefnemer achter deze B2B-site, telde er het recordbedrag van 7,5 miljoen dollar (315 miljoen frank) voor neer. In een eerste fase zal Business.com zijn index en zoekmodules verfijnen. Aan het eind van de maand zou ook bedrijfsnieuws on line moeten staan, naast duizenden bedrijfsprofielen. Die worden gemaakt door experts in diverse industrietakken die het nuttige moeten distilleren uit de overvloed aan zakelijke informatie. In principe laat Business.com zich niet in met transacties, daarvoor zorgt zustersite Change.com. (HD)


10 VIRTUELE GALERIE OPENT HAAR DEUREN http://condames.fichat.com/ConArte
De virtuele galerie ConArte opende zopas de deuren. Beeldende kunstenaars kunnen hier on line én gratis hun werk presenteren. (LD)


11 STUDENTENKAMERS TE HUUR http://www.coenen.be/student/nl/index.html
De Groep Coenen biedt potentiële huurders de mogelijkheid om on line een bezoek te brengen aan hun toekomstige studentenkamers in Leuven. Op de website kan je elf Leuvense gebouwen bezoeken. (LD)


12 XYLOS ORGANISEERT GRATIS PC-ZOMERKLASSEN VOOR LERAARS http://www.xylos.com
Xylos organiseert in samenwerking de AXE-groep deze zomer een aantal gratis IT-cursussen voor onderwijzend personeel uit het lager en middelbaar onderwijs. De trainingen worden onderverdeeld in twee niveaus, de Formule Starters en de Formule Upgrade, die respectievelijk 3 en 2 dagen duren. De trainingen vinden plaats in de gebouwen van Xylos in Antwerpen en Brussel, en de eerste cursus gaat van start op woensdag 16 augustus. (LD)


13 GREENPEACE PROTEST TEGEN STAR WARS http://www.stopstarwars.org http://www.greenpeace.be
Greenpeace heeft niet alleen een protestkamp opgericht bij de luchtmachtbasis van Vandenberg in Californië (US) om te protesteren tegen de zaterdag gehouden (en mislukte) test van het “National Missile Defense” (Star Wars). Ook on line zijn ze actief. (LD)


14 TOOLS VOOR MAC

 • VSE Web Site Turbo 3.1 (1804 kB) http://vse-online.com/
  Alweer een sharewaretool om webpagina’s af te slanken, zodat ze sneller gelezen worden door een browser. VSE Web Site Turbo 3.1 knipt de HTML-ballast weg en optimaliseert je JPEG- and GIF-plaatjes. De afslanker werd bij Macdownload beloond met vier vette muizen en verdiende bij Tucows vijf dikbilkoeien. (DS)
 • HTML OptimizerPro (1072 kB) http://www.spidernet.nl/~ton_brand/page2.htm
  Met de shareware van Nederlander Ton Brand zou je 10 tot 15% ruimte kunnen besparen op je webpagina’s. HTML OptimizerPro houdt grote HTML-schoonmaak en verwijdert alle overbodige tekens en tags. Wees gerust, je originele pagina’s blijven onaangetast. Er wordt gewoon een verbeterde kopie in een afzonderlijke map ‘Optimizer Output’ geplaatst. Deze applicatie controleert tevens de containertags (dit zijn stukjes code die altijd gepaard moeten voorkomen, bv. <TITLE>.</TITLE> ). Ook alle tags voor plaatjes (de IMG-tags) worden correct gezet. (DS)
 • Final Cut Pro 1.2.5 http://www.apple.com/finalcutpro
  De programmatuur om professioneel aan videobewerking te doen, Final Cut Pro, is door Apple uitgebracht in versie 1.2.5. Huidige gebruikers van Final Cut Pro kunnen 1.2.5 gratis downloaden, maar filmmakers die dit programma voor het eerst aankopen, betalen 52.990 frank (inclusief BTW). (DS)
 • Grand Effie Award 2000 http://www.effie.org/press10.htm
  Een fel gegeerde onderscheiding in de reclamewereld, de Grand Effie Award 2000, gaat naar de Think Different-campagne. De plak werd toegekend voor de meest succesvolle reclamecampagne in Amerika. Wij herinneren ons beroemdheden als Amelia Earhart, Albert Einstein, Mohammed Ali en Pablo Picasso die op affiches het eigenzinnige karakter van de Californische computerbouwer onderstrepen. TBWA/Chiat/Day Firm uit Los Angeles die de campagne bedacht, wint hiermee voor de tweede keer op rij de prestigieuze prijs. (DS)
 • iControl 1.1.1 (2.3 MB) http://www.iconfactory.com/ic_home.asp
  Bij Iconfactory haal je iControl 1.1.1, een unieke utility om met één commando alle pictogrammen van je systeemmap een apart uitzicht te geven. In versie 1.1.1. werden zopas diverse kinderziektes weggewerkt, bovendien komt dit pakket samen met de exclusieve eWorld 2000-icon collectie (75 stuks). Je kunt iControl zo instellen dat de nieuwe mappen die je aanmaakt vanzelf zo’n gestroomlijnde look krijgen. (DS)

15 FESTIVALS bis

 • Up to music http://www.uptomusic.com/festivalgids
  Duidelijk overzicht van de komende zomerfestivals en -concerten. Van de bekendste groepen kan je gedetailleerde biografieën opvragen en waar mogelijk doorklikken naar de officiële festivalsites. Maar op het moment dat ik surfte, werkte geen van de andere links. Hopelijk kan dat binnenkort wel. (GJ)
 • Lokerse Feesten 2000 http://www.lokersefeesten.be
  Deze site geeft je een volledig overzicht van wat de Lokerse Feesten dit jaar te bieden heeft. Je vindt er het programma, de praktische details, het animatieprogramma, info over dj’s enz. (IT)
 • Marktrock 2000 http://www.marktrock.be
  Marktrock 2000 kondigt zich veelbelovend aan op de site: vier verschillende podia met de meest uiteenlopende programmatie. Allen naar de site voor details over organisatie, parkeermogelijkheden, toegangsprijzen en het programma! (IT)

16 ALLEMAAL REISSITES! bis

 • HST Ticket Booking http://tickets.b-rail.be
  De Spoorwegen bieden reizigers voortaan de mogelijkheid om on-linebiljetten te reserveren voor de hogesnelheidstreinen vanuit België (Eurostar, Thalys, TGV naar Zuid-Frankrijk). Wie van deze module gebruik wil maken, moet zich vooraf registreren op de site (gebruikersnaam en wachtwoord opgeven), bereikbaar zijn in België, de biljetten minstens 24 uur op voorhand bestellen en betalen met een kredietkaart. Tot 7 dagen voor afreis worden de biljetten thuisbezorgd, daarna kan men ze afhalen in de grote stations en in Brussel-Zuid tot een halfuur voor vertrek. (GVL)
 • Vlaamse Jeugdherbergen http://www.vjh.be
  Bert de Trekker leidt surfers rond doorheen de netjes geordende site naar de 22 Vlaamse jeugdherbergen en naar diverse initiatieven van de organisatie. Bij de voorstelling van elke jeugdherberg vind je nuttige hyperlinks, bijvoorbeeld een routeplanner. De foto’s vallen een beetje klein uit om echt informatief te zijn. On line reserveren kan nog niet, maar je kan wel een formulier downloaden en versturen of mailen naar de betreffende jeugdherberg. (GVL)
 • Belasia http://www.belasia.be
  Belasia, de socio-culturele vereniging uit Wemmel die onder meer de jaarlijkse Asia Fair organiseert, heeft van haar website een goede uitvalsbasis gemaakt voor elke toerist die richting Azië trekt. De site bevat heel wat links naar toeristische diensten, reisgidsen, luchtvaartmaatschappijen, enz. De eerder in hun tijdschrift gepubliceerde reisverhalen zijn beslist nuttig. Wat ons betreft mag dit aanbod uitgebreid worden en evolueren naar een volwaardige Vlaamse Azië-site. (GVL)
 • Clicketing http://www.clicketing.com
  Clicketing is een Nederlands initiatief waarmee je vliegtickets kunt aanvragen tegen de prijs die je zelf wenst te betalen. Het principe is vrij eenvoudig: je geeft op hoeveel je wilt betalen en Clicketing zoekt voor jou een luchtvaartmaatschappij die bereid is je voor dat bedrag naar je bestemming te brengen. Na drie dagen krijg je antwoord. Let wel: annuleren is niet mogelijk en de luchthaventaksen en administratiekosten zijn niet inbegrepen. Hoe minder kieskeurig je bent (vertrek- en aankomstdata naar keuze), hoe gemakkelijker alles verloopt. Maar, hoe flexibel wij ons ook opstelden, we vingen meermaals bot. Ook de wizard die je door de procedure moet loodsen, werkt niet feilloos. (GVL)

[/b]

Beetje veel getypt Redneck?
Goed gewerkt zou ik zeggen
Grtz To Ya All

nu snap ik waarom je gisteren in een keer met TFC stopte!

The MAzTER