Morgenochtend maansverduistering

Bron :

Vroege vogels hebben vrijdagochtend een goede kans om de maansverduistering te zien. Vanaf een paar minuten over vier tot drie minuten voor zes uur is het schaarse fenomeen met het blote oog te aanschouwen. Volgens het KNMI lijkt het erop dat het weer meewerkt. “Er is hooguit wat sluierbewolking”, aldus een woordvoerder.

De laatste keer dat de volle maan enkele uren door de schaduw van de aarde werd verduisterd, was in 2001. Volgens H. Molema, secretaris van de Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten (LSPS), is niet de hele maansverduistering in ons land te zien. De eclips duurt tot ongeveer 07.10 uur, maar in Nederland gaat de maan om drie minuten voor zes onder. De maan is vanaf 05.14 tot 06.06 uur totaal verduisterd. In de Verenigde Staten is het verschijnsel wel helemaal te volgen.

Een maansverduistering komt 66 keer per eeuw voor, wat neerkomt op ongeveer twee maal in de drie jaar. Het verschijnsel treedt op wanneer de aarde zich tussen de zon en de maan bevindt. De maan komt dan terecht in de schaduw van de aarde en neemt een rode kleur aan. Dat komt doordat het zonlicht door de aardatmosfeer wordt gebroken.

“Soms gaat er een aantal jaren voorbij zonder maansverduistering”, zei Molema. Het verschijnsel is ook niet altijd overal ter wereld te zien. “In Japan is het dit keer niet zichtbaar, want het is daar dag.” Liefhebbers van astronomie hoeven niet lang te wachten op de volgende verduistering in Nederland, want in november is het fenomeen opnieuw te zien. Mensen hoeven dan niet midden in de nacht uit hun bed te komen, want het is dan al vroeg op de avond.

ik denk dat ik rond dat tijdstip wel wat beters te doen heb :smiley:

Ik heb 't gemist.

Heeft er iemand foto’s???

http://www3.mira.be/lunar-eclipse/

http://live.saros.org/

http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/extra/TLE2003May15.html