Liteon 811s with TY01

A friend of mine is trying to burn TY01 media with his 811s and using dvdinfopro it is only saying he can burn at 4x, he is using HSOR firmware.

And the burns are taking VERY long like over an hour!

Is this a firmware issue? I had a liteon 811s and I remember burning TY01 at 8x.

He has nothing wrong with his system as I burned some DVD’s BenQ and Prodisk both 8x dvd @8x no problem.

Also these are not fake TY disks, they are That’s 4x made in Japan and burn perfect at 8x on my BenQ DW1620.

Below is the dvdinfopro from my system of the disk type.

thanks for any advice.

Region information N/A not a DVD-VIDEO
Media code/Manufacturer ID YUDEN000T01
Media Product Revision Number 00h
Format Capacity Blank Disc
Free Blocks 405405696
Free Capacity 4.38GB(4.70GB)
Book Type DVD+R
Media Type DVD+R
Manufacturer Rated Speed 4.0x 5540KBps
Available Write Descriptor CLV 12.0x 16620KBps
Available Write Descriptor CLV 8.0x 11080KBps
Available Write Descriptor CLV 4.0x 5540KBps
Available Write Descriptor CLV 2.4x 3324KBps
Linear Density Blank Disc
Track Density Unknown
Number of Layers 1

                       Complete Media Code                           

00000000 01 02 00 00 A1 0F 02 00 00 03 00 00 00 26 05 3F …&.?
00000010 00 00 00 00 00 00 01 59 55 44 45 4E 30 30 30 54 …YUDEN000T
00000020 30 31 00 38 23 54 37 10 02 4E 72 02 9C 63 16 16 01.8#T7…Nr…c…
00000030 0B 0B 0A 0A 01 19 1B 0B 0B 0E 0F 01 00 00 00 00 …

The YUDEN000T01 version 00 is only rated at 4x. The 01 version is rated at 8x. If he applies the recommended tweaks with OmniPatcher, he will then be able to burn them at 8x. However I cannot understand why at 4x they are taking an hour, if other media burns at an acceptable speed. Usually DMA problems would be the cause of a drive burning all media slowly.

Yeah it was odd to me also. But he did have nforce drivers installed on the IDE and that could have been the long burning problem, I took them off for him.

Next time I am over I will patch it for him.

thanks