Linux

Weet iemand waar ik een gratis versie van linux kan downloaden?

Het liefst een simpele versie ervan.

Alvast bedankt !

beetje google:
http://www.sjoerd-visser.demon.nl/linux/distributie.html
wat wil je met die linux distro gaan doen? Wat je altijd kan doen is een bv een knoppix distro downen, die branden en dan van die cd of dvd opstarten. Dan heb je een linuxplatform draaien
succes ermee

bedankt Crowley,

Heb het nodig voor een project voor school, we hebben hier onder andere een versie van linux nodig en weet eigenlijk niet veel over linux, vandaar uds.

nog bedankt voor de hulp . . .

Zoals je uit de bovenstaande link kan opmaken, zijn er bijna ontelbaar vele Linux “distributies”, maar allemaal gebaseerd op die ene officiële Linux kern(el). Als nieuwkomer kan je inderdaad best een zgn. “live” versie downloaden, die draait op je PC vanaf de CD of DVD (zonder installatie op de harde schijf). Dit werkt wat trager maar is voldoende voor een eerste kennismaking (en je loopt geen risico om je Windows installatie te verknoeien). Het Zuid-Afrikaanse Ubuntu is waarshijnlijk de populairste (ook Nederlandstalige) distributie van het ogenblik. Kubuntu met de KDE desktop (i.p.v. de Gnome desktop bij Ubuntu) is nog net iets handiger voor overstappende Windows gebruikers. Een andere goede keuze is SuSE (nu openSUSE), een Duitse distro die er al vanaf het begin bij is. Of zoals vermeld Knoppix, ook van Duitse oorsprong en bekend als system-recovery CD (voor als je Windows niet meer wil opstarten). Succes met je project!

oké,

bedankt Cressida ,

hoe zit het eigenlijk met die versie dat redhat heet, is dat niet makkelijk voor een beginner ?

Ik ken alleen de grote lijnen, maar zo’n 10 jaar geleden waren de belangrijkste distibuties voor thuisgebruikers RedHat (Amerikaans), SuSE (Duits), Mandrake (Frans) en Debian plus enkele varianten. De drie eerste zijn zgn. RPM-gebaseerde distributies, waarbij je software kan installeren via RPM-paketten (RPM = RedHat Package Manager omdat dit systeem geïntroduceerd werd door RedHat - SuSE en Mandrake hebben daarop voortgeborduurd). Debian-gebaseerde distro’s (zoals ook (K)Ubuntu) gebruiken geen RPM’s maar DEB paketten om programma’s te installeren. RedHat is later commerciëel gegaan met o.a. server-versies voor bedrijfstoepassingen, maar hun gratis desktop-distro leeft voort onder de naam Fedora Core. Mandrake heet ondertussen Mandriva (na de fusie met het Braziliaanse Connectiva) en SuSE is overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Novell maar heeft nog een Open-Source versie met openSUSE. Het is ondertussen een kwestie van persoonlijke voorkeur, de één is niet “makkelijker” dan de ander meer. Probeer er zelf enkele uit zou ik zeggen (al kan daar véél tijd in kruipen).

oké, begin het al te begrijpen,

bedankt voor de tekst en uitleg,

zal verder uitzoeken hoe het precies in elkaar zit en welke versie het beste bij deze omstandigheden past.

Nog bedankt voor jullie hulp . . .