Je auto slurpt slaolie

kat ut al op tv gezien, maar voor diegene die het nog niet weten… hier (klik op video, 5de tip) kan je ut nog eens rustig bekijken.

Kep geen auto maar dacht hier toch wat slurpende auto liefhebbers gezien te hebben, nu hun auto’s nog :stuck_out_tongue:

ps, de page laadt wat langzaam, dus hier alvast wat txt :

========================

TEST: AUTORIJDEN OP SLAOLIE

Dit kan per jaar duizenden guldens schelen op de brandstofkosten.

Meest gestelde vragen:

Welke type auto’s kunnen zonder aanpassing rijden op koolzaadolie/ slaolie?

Alleen dieselauto’s kunnen rijden op slaolie of koolzaadolie, dus geen benzine auto’s. Daarnaast kunnen niet alle diesels rijden op plantaardige oliën. Zo zijn de nieuwere diesels niet geschikt om zonder aanpassingen te rijden op plantaardige oliën, we praten dan over de nieuwe HDI type motoren en diesel auto’s met een injectie motor. We kunnen naar aanleiding van onze test stellen dat het in sommige gevallen mogelijk is om met de oudere typen dieselmotoren zonder aanpassingen te rijden op plantaardige oliën.

De lijst die hieronder staat met typen dieselauto’s is niet volledig, maar geeft de soorten dieselauto’s aan waar bepaalde bronnen van beweren dat die zonder aanpassingen kunnen rijden op slaolie en koolzaadolie. Mocht u een dieselauto hebben die niet in de lijst voorkomt is het best mogelijk dat die ook kan rijden op slaolie of koolzaadolie maar dat u die eerst moet aanpassen om er mee te rijden op plantaardige oliën. Als u dan toch zonder aanpassingen gaat rijden zou dat heel goed bepaalde onderdelen van de motor op langere termijn kunnen beschadigen. Volgens de BOVAG is het vergelijkbaar met het rijden op gas, ook dat heeft gevolgen op langere termijn voor uw auto.

Klik hier voor de lijst met typen dieselauto’s

Als er aangepast moet worden, wat moet er dan aangepast worden en wat kost dat?

Wanneer uw auto wordt aangepast krijgt u aangepaste verstuivers, een warmtewisselaar, een dikkere brandstofleiding naar de tank en waar nodig enkele elektronische aanpassingen. De kosten voor de aanpassing zijn afhankelijk van het aantal cilinders in uw auto, deze zullen ongeveer fl. 1000,- zijn per cilinder.

Het verbruik van koolzaadolie/ slaolie ten opzichte van diesel. Diesel rijdt 1 op… en olie 1 op…

Volgens de heer Aberson is het rijden op plantaardige olie iets minder efficiënt dan rijden op diesel. Het verschil was bij hem 1 op 15 (op plantaardige olie) of 1 op 16 (met diesel).

Kan ik alle soorten plantaardige oliën in mijn dieselmotor gieten?

Ja, mits de auto is aangepast. Wanneer dat is gebeurd is het mogelijk om op ongeveer 400 soorten oliën te rijden. Wij reden met een onaangepaste auto op slaolie. De persoon in onze uitzending had al meer dan 100.000 kilometer gereden op koolzaadolie in een aangepaste auto.

Wat is het verschil tussen koolzaadolie en slaolie?

Koolzaadolie komt van de koolzaadplant. Aan de gele koolzaadplant groeien kleine buisjes waarin de koolzaadkorrels zitten, deze worden koudgeperst en dan krijg je koolzaadschroot en koolzaadolie. Het schroot wordt gebruikt als voedselbestanddeel in veevoeders en de plant als hooi voor paarden.

Slaolie is sojaolie.

Waar kan ik koolzaadolie krijgen en waar is het, het goedkoopst?

Wanneer je een tanker van 27000 liter laat komen kost je koolzaadolie ongeveer fl. 0,61 per liter. Wanneer u 1000 liter laat komen kost het u ongeveer fl. 970,- en met een plastic tank erbij ongeveer fl. 1100,-. Deze prijzen zijn dagprijzen, dat betekend dat de prijs per dag wordt afgestemd aan de vraag en aanbod van koolzaadolie op de wereldmarkt. Koolzaadolie kun je krijgen bij groothandels van levensmiddelen en oliehandelaren.

Waar kan ik slaolie krijgen en waar is het, het goedkoopst?

Slaolie kunt u krijgen in uw lokale supermarkt, de prijzen lopen erg uiteen. Dit is vooral afhankelijk van de supermarkt zelf. We zijn zelf wat supermarkten afgeweest en de prijzen liggen rond de fl.1,35. Ook slaolie kun je krijgen bij groothandels van levensmiddelen en oliehandelaren.

Kan ik het zelf opslaan? Is het opslaan veilig?

Ja, u kunt zelf een tank plaatsen bij uw huis. In onze uitzending kon u een tank zien van 1000 liter. Het is volkomen veilig om de olie bij uw huis te bewaren omdat het niet brandbaar is. We hebben een brandende krant in een emmer met koolzaadolie gedaan en de krant doofde door de olie.

Wat gebeurt er als ik slaolie/ koolzaad olie in mijn motor gooi?

Eigenlijk gebeurt er hetzelfde in uw motor als wanneer u er diesel in zou gieten. De motor draait hetzelfde, het enige wat er verschilt is dat de geur die uit uw uitlaat komt meer lijkt op een oliebollenkraam dan een olieraffinaderij.

Kan ik nadat ik slaolie/ koolzaad olie heb gebruikt terug gaan naar het gebruik van diesel?

Ja, u kunt altijd weer terug gaan naar het rijden op diesel. Dit geldt ook voor auto’s die speciaal zijn aangepast voor het rijden op plantaardige oliën.

Moet ik extra wegenbelasting betalen, of blijft het hetzelfde?

Op dit moment blijft de wegenbelasting hetzelfde voor diesels wanneer die rijden op plantaardige olie of diesel.

Moet ik accijns betalen over koolzaadolie/ slaolie?

Op dit moment is het nog illegaal om te rijden op plantaardige oliën omdat er op alles wat uw tank in gaat accijns moeten worden betaald.

Hoe staat het met het milieu en de CO2 uitstoot, wanneer ik rij op plantaardige oliën?

Het rijden op plantaardige oliën is veel beter voor het milieu dan rijden op diesel. Dit komt ten eerste omdat de CO2 uitstoot nagenoeg 0 is wanneer men rijdt op plantaardige oliën. Dat komt omdat de plant zelf CO2 opneemt uit de lucht wanneer die groeit en de CO2 komt dan weer terug in de lucht door de verbranding van de plantaardige olie in de motor. Uiteindelijk blijft dus de CO2 uitstoot in balans met de opname van de plant en de verbranding in de motor. Daarnaast is de zwaveluitstoot nagenoeg nul wanneer men rijdt op plantaardige oliën.

En in de winter?

Wanneer het winter wordt en de temperatuur gaat zakken onder het vriespunt dan kan het voorkomen dat de auto moeizaam start op plantaardige olie. Ons is vertelt dat het dan aan te raden is om de plantaardige olie aan te mengen met wat diesel, zo ongeveer 20% diesel en 80% plantaardige olie.

Plantaardige olie emissies in vergelijking met dieselolie Koolmonoxide
(CO)
: minus 50%

Kooldioxide
(CO2)
: minus 100%

Koolwaterstoffen
(HC)
: minus 40%

Stikstofoxide
(NO2)
: minus 15%

Roetdeeltjes
: minus 50%

www.solaroilsystems.com
Een site waar extra informatie te verkrijgen is over het rijden op plantaardige olie en extra informatie over het ombouwen van uw auto.
naar de website >>

www.opek.nl
Stichting ter bevordering van het gebruik van plantaardige brandstof als vervanging voor diesel. Tevens kunt u hier extra informatie verkrijgen over plantaardige olie als brandstof.
naar de website >>

www.rerorust.de
Een rijder op plantaardige olie die zijn ervaringen deelt via zijn internetsite. Via deze site kunt u naar een heleboel andere internetsites komen die ook over plantaardige olie gaan als alternatief voor diesel.
naar de website >>

Disclaimer RADAR

Radar stelt zich ten doel te informeren en niet te adviseren. Het is niet onze bedoeling mensen aan te zetten de wet te overtreden, wij willen slechts (toekomstige) mogelijkheden belichten. Indien u, naar aanleiding van de informatie in onze uitzending of op onze website, overgaat tot het gebruik van plantaardige olie in uw dieselmotor zijn wij op geen enkele wijze aansprakelijk voor de gevolgen.

sweeeeeeeeeeeet :smiley: :stuck_out_tongue: baluuu dat ik geen diesseltje heb alleen…

Ik kan me nog vaaaaaaag herrineren dat ik precies deze text een jaar of 4 a 5 terug al eens per email heb gekregen!

Ja heel lang geleden hebben ze het hier ook al s over gehad ja, maar ik denk niet dat veel mensen hun auto op plantjes:p willen laten rijden. En de grotere olie maatschappijtjes vinden dat ook niet zo leuk denk ik:)
MAar DN, die tekst die ik toen kreeg, was dat niet gewoon sarcastisch? Kan natuurlijk andere tekst geweest zijn dan die van jou :stuck_out_tongue:

Originally posted by jpschadde
Ja heel lang geleden hebben ze het hier ook al s over gehad ja, maar ik denk niet dat veel mensen hun auto op plantjes:p willen laten rijden. En de grotere olie maatschappijtjes vinden dat ook niet zo leuk denk ik:)
MAar DN, die tekst die ik toen kreeg, was dat niet gewoon sarcastisch? Kan natuurlijk andere tekst geweest zijn dan die van jou :stuck_out_tongue:

Kweet natuurlijk niet welke jij hebt gehad, ik had exact deze versie…

Hallo allemaal.
Ik heb gisteren een prachtige biodiesel processor binnen gekregen die ik besteld heb bij een bedrijf Biocarfuel, Corp uit Amsterdam. www.biocarfuel.com

Installatie werkt goed. Ik hoefde alleen maar de stekker in het stopkontakt te steken en de heel gemakkelijke gebruiksaanwijzing te volgen. Ik kreeg mijn eerste biodiesel na ongeveer 8 uur.

Bedankt Biocarfuel.
Goed werk!!

Hallo,
Ik heb een verwarmingsketel die brand op slaolie en afgewerkte olie gevonden
op deze site: http://www.biocarfuel.com/afval_olie_verwarmingsketel.htm

Hallo,
Ik heb een verwarmingsketel die brand op slaolie en afgewerkte olie gevonden
op deze site: http://www.biocarfuel.com/afval_olie_verwarmingsketel.htm

Hallo,
Ik heb een verwarmingsketel die brand op slaolie en afgewerkte olie gevonden
op deze site: http://www.biocarfuel.com/afval_olie_verwarmingsketel.htm

Heeft ook veel informatie over biodiesel installaties en koolzaad persen