Internetproviders mogen spam blokkeren

Van nu.nl

Internetproviders mogen spammers, verzenders van grote hoeveelheden ongevraagde commerciële post via internet, op voorhand hun diensten weigeren. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad vrijdag in een zaak van XS4All tegen het Amstelveense bedrijf AbFab.

Volgens het hoogste rechtscollege van ons land heeft XS4ALL exclusieve rechten op haar computer- en transmissiecapaciteit en klantenbestand. Deze wegen zwaarder dan het beroep op vrijheid van meningsuiting dat AbFab deed.

Spam is een groot probleem in internetland, niet alleen voor de ontvangers maar ook voor de providers, die de mailtjes massaal moeten verwerken. In spamwetgeving die nu op stapel staat, komt wel een verbod op het versturen van spam naar particuliere e-mailadressen, maar niet naar zakelijke.

De zaak dateert uit 2002. De strijd tussen ABFab en XS4ALL, een dochter van KPN, verliep wisselend.


Yes ! Yes ! Yes !

De krachtenbundeling van 4 grote Amerikaanse bedrijven (Waaronder MS en Yahoo geloof ik) om Spammers aan te klagen vond ik ook een strakke actie…geloof dat men eindelijk inziet dat het een serieus probleem is, maar ook dat intussen steeds meer middelen (juridisch) beschikbaar komen om er iets tegen te doen.

http://nu.nl/news.jsp?n=290130&c=50