Internet bankieren veilig?

Maken jullie gebruik van deze O-zo-handige manier van je geld beheren? Ja? En denk je dat het veilig is of wat?
Ik heb 2 rekeningen bij verschillende banken en maak van beide hun internet bankieren functie gebruik. Maar of het 100% save is durf ik niet mijn hand voor in het vuur te steken. (zelfs voor 75% durf ik het niet eerlijk gezegd!)

Wat is er zoal? Het gaat natuurlijk bij elke bank op een andere manier hè, om het makkelijk te maken is dat.

Bij de postbank bv moet je dus inloggen met een girotelnummer en 1 of andere code. Daarbovenop moet je je eigenbedachte wachtwoord ook nog is invullen.
Na dit ingevuld te hebben, krijg je je gegevens te zien en kan je overal bij. Als je transacties wilt verrichten dan wordt er om en Tan-code gevraagd die je af kunt lezen op een Tan-lijst die je toegestuurd gekregen hebt.
Ik zelf hecht kwa veiligheid het meeste aan me eigenbedachte wachtwoord aangezien de andere gegevens allemaal automatisch gegenereerd zijn. Wat denken jullie?

Dan heb je nog de ABNAMRO. Hier krijg je een apparaatje meegestuurd die codes omzet. Wat moet je doen? Nou, je kiest inloggen op de website en dan vraagt ie om je rekeningnummer en je pasnummer. Ok, tot nu toe nog geen beveiliging, want als iemand je pasje heeft dan kan die dit zo invoeren. Nu krijg je een code die je op het apparaatje in moet vullen. Wat is nou de bedoeling? Je stopt je pas in het apparaat en dan moet je je pin invoeren. Dan voer je de code die je online gekregen hebt in en dan krijg je van het apparaat een respons. Dit vul je weer op internet in en je bent binnen. Nu kun je lekker neuzen totdat je weer een transactie wilt doen, dant dan moet je weer een respons invullen. Is dit de 1e keer gekraakt dan is de 2e keer ook automatisch gekraakt dus.
Persoonlijk vertrouw ik dat apparaatje voor geen meter, want er zit een logica achter anders zou het niet overeenkomen natuurlijk.

Bij andere banken weet ik niet hoe het gaat, vertel het me maar.

Gebruik ik het nou zelf? Ja. Waarom? Omdat je denkt van “dat overkomt mij toch niet”. Maar ja, je weet het nooit hè. :rolleyes:

Wat denken jullie nou?

Ik gebruik Postbank’s Girotel over een analoog lijntje. Ja , gewoon met het modempje. Ik ga absoluut NIET mijn primaire geldzaken regelen via het internet , alleen secundaire aankopen (Credit Card voornamenlijk).

Ik zal ook never nooit niet zeer dure dingen via het internet aanschaffen , hoogstens een dvd collectie of zo.

Waarom ? Tsja… ik heb het nooit vertrouwd. Je gegevens liggen tussen host en remote op straat , en tussen een telefoontje met de girotelcomputer en mij , zitten niet zo heel veel tussenstations waar men dit op een simpele manier zou kunnen afluisteren. (Ik realiseer me dat een KPN techneut dit wel zou kunnen , maar dan is het nog aardig bijhouden van de data denk ik. Verder is dit encryptie protocol anders dan die gebruikt wordt op tcp/ip).

Tussen host en remote op het internet kunnen HEEL VEEL tussenstations zitten, die allemaal ongestraft het pakketje kunnen grijpen en dan decryptietools er op kunnen loslaten. Als de buit hoog genoeg kan zijn , zal dit gebeuren.

Beveiliging ingebouwd in browsers ? Laat me niet lachen. Er zijn al een paar duizend bugs gevonden in Internet Explorer al dan niet samenhangend met het Operating System en er is een wedstrijd wie de 200000ste bug in Mozilla kan geven. Dat zegt wel dat de beveiliging wel ietsje beter mag.

Zelf bankier ik niet zoveel, maar mijn pa wel. Vroeger deed ie dat over een inbeldatapompje. Nu heb ik alleen nog kabelinternet en moet ie het dus wel over internet doen. Heb toch nog geen problemen gemerkt. :slight_smile:

Ik doe ook aan Internet Bankieren bij de Rabobank. Het is nooit 100% veilig. Maar ik geloof wel dat de rabobank 99% veilig is. Ik zal je zeggen waarom. Ten eerste gebruikt de Rabobank HTTPS. Ten tweede heb ik ook zo’n “kassie” hier moet ik eerst een 5 cijferige pincode invoeren. Dan moet ik inloggen met die gegenereerde code van dat “kassie” (6 cijfers). Dan zie ik pas mijn bank gegevens. Dan is er nog nix aan de hand. Als ik geld wil betalen/overmaken en ik heb mijn gegevens klaar staan om te verzenden. Dan moet ik weer mijn pincode geven. Dan het krijg ik een controle getal die ik in moet voeren en dan geeft dat “kassie” weer een getal die ik moet invoeren en dan wordt alles verzonden. Dat kassie kan ik niet bij iemand gebruiken. Dat heb ik ook al eens geprobeerd. Dus misschien is het wel 99,9% veilig!!!

Onlangs heb ik nog een Nederlands raport gelezen waar uit voort kwam dat iedere vorm van online bankieren in Nederland niet 100% waterdicht is.

Maarja, is bankieren op de traditionele manier dat wel? Ook een postbode kan aan overschrijvingskaarten gaan klooien he…?

Ik zelf gebruik ook de Rabobox en ben er zelf heel tevreden over.
Wat ik wel doe is vaak het beveiligingscertificaat controlleren op datum.
En liever niet gebruiken in internet cafe’s,bibliotheken en dergelijke in verband met het meelezen of het eventueel kunnen zien van de pagina.

ik heb opzich wel geld. maar ik gebruik het internet bankieren niet.

Waarom wel?

Moet me eerst helemaal aanmelden en alles.

En nu met de post werkt het ook nog gewoon.

:slight_smile:

ben gewoon lui eigenlijk… :stuck_out_tongue:

op mijn Rabobank Digipass heb ik een vijfcijferige pincode moeten kiezen; deze moet je steeds gebruiken om allerlei codes on-the-fly te genereren. die pincode lijkt in het geheel niet op één van mijn andere pincodes, dus in zoverre is 'ie safe. bovendien kan niemand iets zonder mijn gebruikersnummer, en dat weet alleen ik (heb het uit m’n hoofd geleerd en het stickertje waar het op stond ritueel verbrand). en ik gebruik internetbankieren maar op één computer, die van mijzelf. na afloop van zo’n internetbankier-sessie wis ik de cookies van rabobank.nl, zodat mijn gebruikersnummer niet te achterhalen is… dus ik denk dat het redelijk veilig is, er zijn in ieder geval nog nooit spookafschrijvingen gedaan.

Als ik het zo hoor is het Rabo-idee net zoiets als bij de ABNAMRO dus. (je krijgt cijfers & moet respons weer intikken) Ik zie trouwens net dat het apparaatje bij de ABN een Edentifier heet. :wink: Maar of andere ABN’ers die ook kunnen gebruiken weet ik niet. Toch is het een gegenereerde code, dus er moet wel logica achter zitten anders dan zou de computer die het checkt nooit het goede ‘antwoord’ weten. Dat vind ik dan weer een beetje sneaky. Straks komt is er 1 of andere dweep die al z’n idle tijd (vrije tijd in z’n leven) besteed aan een algemene keygenerator met als doel om grootschalig geld te gaan kapen. :rolleyes:

Maak gebruik van rabo telebankieren en dat bevalt me zeer goed, en misschien is het allemaal niet helemaal safe maar daar lig ik geen moment wakker van.

Ik heb er geen vertrouwen in dat het veilig is en bankier dus niet via Internet.
Dingen bestellen via Internet doe ik wel eens en betaal dan vooraf (zoals bij de CD Freaks merchandise) als ik denk dat de boel te vertrouwen is en het om kleine bedragen gaat of ik laat het onder rembours bezorgen. Sommige bedrijven leveren gewoon op rekening, dat is natuurlijk helemaal mooi ! :slight_smile:

Originally posted by Wookie
Als ik het zo hoor is het Rabo-idee net zoiets als bij de ABNAMRO dus. (je krijgt cijfers & moet respons weer intikken) Ik zie trouwens net dat het apparaatje bij de ABN een Edentifier heet. :wink: Maar of andere ABN’ers die ook kunnen gebruiken weet ik niet. Toch is het een gegenereerde code, dus er moet wel logica achter zitten anders dan zou de computer die het checkt nooit het goede ‘antwoord’ weten. Dat vind ik dan weer een beetje sneaky. Straks komt is er 1 of andere dweep die al z’n idle tijd (vrije tijd in z’n leven) besteed aan een algemene keygenerator met als doel om grootschalig geld te gaan kapen. :rolleyes:

je kan die Edentifier alleen maar met je eigen pas gebruiken.
heb het hier thuis een keer geprobeerd met een ander apparaatje, maar ik kreeg steeds pin onjuist (maar dan in zo’n omschrijving dat hij op dat schermpje past :smiley: )

Originally posted by happy_61
[B]

je kan die Edentifier alleen maar met je eigen pas gebruiken.
heb het hier thuis een keer geprobeerd met een ander apparaatje, maar ik kreeg steeds pin onjuist (maar dan in zo’n omschrijving dat hij op dat schermpje past :smiley: ) [/B]

Ok, dus je kan er niet een andere pas instoppen. Maar dat ding ligt hier gewoon op buro, moet ik die in kluis leggen dan? :S
En als ik pas kwijt raak of wat dan ook dan lijkt het mij ook geen onmogelijke zaak om het ding te kraken dat je gewoon alle pasjes erin kan doen. (net als telefoon unlocken) :smiley:

ik denk dat de kans dat iemand je met een mes in de rug steeks als je net gepind hebt groter is dan de kans dat er ergens een lek is bij internet bankieren en dan heb ik het over de rabobank niet over de postbank of abn amro.

ik las in de pano een artikel over frauderen met internetbankieren
ik heb er dan dus ook niet echt veel vertrouwen in.