In 2002 boete 5000,- voor radardetector

In 2002 boete 5000,- voor radardetector

Bezitters van radardetectoren, bedoeld om snelheidscontroles van de politie te slim af te zijn, kunnen vanaf volgend voorjaar rekenen op maximaal drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 5.000 gulden boete.

De naar schatting 500.000 bezitters van een radardetector in Nederland moeten het apparaat volgend voorjaar uit hun auto hebben verwijderd, om de zware straffen te voorkomen.

Officier van Justitie mr. J. Spee, hoofd van het Landelijk Bureau Verkeershandhaving: “Alles rondom die apparaten gaat in de ban. Bezit, gebruik, handel, inkoop, verkoop. De nieuwe wetgeving wordt ondergebracht bij de economische delicten, om ook de grootverkopers aan te kunnen pakken. Het mag duidelijk zijn dat bezit van één detector iemand minder zwaar wordt aangerekend dan wanneer je een pakhuis vol van die dingen hebt. Daar moet je dus fikse sancties tegenover kunnen stellen en dat kan met deze opzet.”

De concepttekst voor het wetsvoorstel en de memorie van toelichting liggen op dit moment bij het departement van Economische Zaken. De wet moet nog door de Tweede Kamer, maar verkeersspecialisten in het parlement hebben eerder al laten weten voorstander te zijn van een algeheel verbod, zoals dat ook al in Frankrijk bestaat.

‘Oneerlijk’
Detectoren en laserschilden zijn politie en justitie al jaren een doorn in het oog, maar vooral de eerste categorie was tot nog toe niet aan te pakken. “De wet voorzag er simpelweg niet in,” zegt mr. Spee. “Maar die apparatuur is natuurlijk buitengewoon oneerlijk en bedoeld om aan een boete of veroordeling te ontkomen. Dat is straks voorbij.”

De concepttekst van de nieuwe wet neemt ook de producent van zogenaamde ‘afstandsbedieningen voor garage en tuinverlichting’ de wind uit de zeilen. Deze Target Laser Echo zou niet illegaal zijn, omdat het een huishoudeljik apparaat is dat ‘toevallig’ ook de laserpistool-controles van de politie frustreert.

“Ik word doodmoe van dat kat-en-muis-spel,” zegt Spee. “Als je op de internetpagina van dat bedrijf kijkt, blijkt die afstandsbediening een laserschild. Om aan alle discussies een einde te maken, is de concepttekst voor de nieuwe wet uiterst zorgvuldig opgesteld. Apparaten die geschikt of méde geschikt zijn om snelheidscontroles onmogelijk te maken, worden verboden. Dus ook die afstandsbediening. Als in een dure Cadillac een systeem zit dat met laser de afstand tot de voorganger bepaalt en daarmee ónze apparatuur stoort, moet dat door de importeur worden verwijderd voor de auto in de showroom komt. Simpel en duidelijk.”

Vooral de relatief goedkope radardetectors die aan de binnenzijde van de voorruit worden gekleefd, zullen na het van kracht worden van de nieuwe wet snel uit het verkeersbeeld verdwijnen. Die apparaten zijn door agenten immers simpel waar te nemen. Gecompliceerder ligt het met duurdere Stingers, die in het dashboard zijn ingebouwd.

Spee: “Wij praten over apparatuur die de werking van zo’n Stinger meet, om opsporing te vergemakkelijken. Maar ook zonder die apparatuur ziet een ervaren motoragent aan het gedrag van een automobilist of hij op zijn detector gokt.”

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat kan de datum van 1 februari 2002 niet bevestigen. “Het verbod op het gebruik van radardetectoren wordt in de eerste helft van het volgende jaar van kracht. De precieze datum kennen wij nog niet. Daarover vindt nog afstemming plaats met de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Als de heer Spee zegt dat het 1 februari wordt, dan is dat voor zijn rekening”, aldus een zegsvrouw van het ministerie.

WTF???
Bizar

Betaal de laaste tijd zeer veel boetes voor overdreven snelheid dus ben akoord dat de rest ook moet betalen

Ik ben het er helemaal mee eens, omdat mensen die een radardetocter hebben gewoon veel harder rijden dan mensen die er geen een hebben omdat ze toch gewaarschuwd worden voordat er een flitspaal aankomt dus ze zijn gewoon een gevaar op de weg :frowning:

Helemaal mee eens Pyromaniac! :slight_smile:

Originally posted by Pyromaniac
Ik ben het er helemaal mee eens, omdat mensen die een radardetocter hebben gewoon veel harder rijden dan mensen die er geen een hebben omdat ze toch gewaarschuwd worden voordat er een flitspaal aankomt dus ze zijn gewoon een gevaar op de weg :frowning:

gewoon goed kijken…ik rijd altijd gemiddeld 30 km/u te hard en heb tot nu toe na meer als 3 jaar rijbewijs slechts 2 bekeuringen gehad! Das toch netjes ofnie soms :stuck_out_tongue:

Originally posted by Pyromaniac
Ik ben het er helemaal mee eens, omdat mensen die een radardetocter hebben gewoon veel harder rijden dan mensen die er geen een hebben omdat ze toch gewaarschuwd worden voordat er een flitspaal aankomt dus ze zijn gewoon een gevaar op de weg:(

Ben ik het dus ff niet mee eens. Mensen die geen radardetectors hebben zijn een gevaar op de weg.
Mensen die zo’n ding niet in de auto hebben en te hard rijden. Remmen voor elke flitspaal of auto die langs de kant staat. Ongeacht of die jou kant of andere kant flitst. Dus iedereen remt dan maar.
Diegene die zo’n ding in de auto hebben wil niet altijd zeggen dat ze super hard rijden. Je weet wel welke aan of uit staat en waar er gecontroleerd wordt. Dus kan je gewoon doorrijden met de snelheid die je op dat moment rijdt. Je hoeft dus niet de hele tijd te kijken langs de weg of er geflitst word of niet.
Mensen die er geen verstand van hebben rij dan gewoon niet te hard.
Je kan er wel een hele discussie over gaan houden maar iedereen heeft zijn eigen mening hierover denk ik.
:wink:

Originally posted by -=HeadLesS=-
[B]

gewoon goed kijken…ik rijd altijd gemiddeld 30 km/u te hard en heb tot nu toe na meer als 3 jaar rijbewijs slechts 2 bekeuringen gehad! Das toch netjes ofnie soms :stuck_out_tongue: [/B]

Rij al 6 Ã 7 jaar rond met de wagen heb een tijdje op de baan gezeten voor mijn werk had tot 2 maanden terug geen boetes heb nu echter al voor om en bij de 40.000 bef (±2000 gulden)betaald aan boetes:(

Je ziet maar; als ik moet betalen dan de rest (die te hard rijdt)ook. Een andere geweldige oplossing is by by snelheidsbeperking maar dit is maar wishfull thinking

Originally posted by RaSta
Je ziet maar; als ik moet betalen dan de rest (die te hard rijdt)ook. Een andere geweldige oplossing is by by snelheidsbeperking maar dit is maar wishfull thinking
Dat is weer een mentaliteit van nix. Als ik een bekeuring krijg voor het te hard rijden dan heb ik het toch echt zelf gedaan. Als iemand anders te hard rijd en die krijgt geen bekeuring dan heeft ie het gewoon goed gedaan.
Diegene die zich aan de regels houden zullen geen bekeuring krijgen. Dus dat zijn de mensen die slim zijn!!!’:wink:

snelheidsbeperking??? je bedoelt toch niet een begrenzer op elke auto!
Ik ga toch ook niet roepen ; huuuh ze moeten alle cd’s beter beschermen tegen copieren!
15 jaar geleden waren cd’s al 40 piek en nu eigenlijk nog steeds! =oplichterij
Iedereen moet gewoon doen wat ie wil, copieren/hard rijden whatever

Dit is nu echt wat om iets over op te merken:
Ik post een nieuws artikel waarin wordt geschreven over beboeting van radarapparatuur bezitters.

Het meerendeel gaat gelijk blèren over hardrijders

Als ik moet betalen, dan de andere(die te hardrijden) ook maar.

Het gaat hier helemaal niet over het wel of niet hardrijden, het gaat hier om de apparatuur, waarmee de mogelijkheid om ongestraft hard te rijden aanzienlijk groter wordt.

Je kan altijd nog door een motoragent aangehouden worden voor te hardrijden, dus met of zonder apparatuur: als je te hard rijdt loopt je altijd het risico om gepakt te worden.

Edit:

En om maar ff op het artikel zelf te reageren:

Apparaten die geschikt of méde geschikt zijn om snelheidscontroles onmogelijk te maken, worden verboden

Dus een Nokia 3210 waarbij je de Closed User Group op 00000 hebt staan is ook verboden :stuck_out_tongue:

Originally posted by tyn
snelheidsbeperking??? je bedoelt toch niet een begrenzer op elke auto!
Ik ga toch ook niet roepen ; huuuh ze moeten alle cd’s beter beschermen tegen copieren!
15 jaar geleden waren cd’s al 40 piek en nu eigenlijk nog steeds! =oplichterij
Iedereen moet gewoon doen wat ie wil, copieren/hard rijden whatever

hardrijden is toch ietsjes anders vin ik hoor! met erg hard rijden enzo kan je tuurlijk wel andere mensen ook in gevaar brengen!
met cds fikken niet direct! :wink:

Tja… aan echte hardrijders heb ik een hekel… niet omdat ze harder gaan dan mij maar omdat het in veel gevallen erg gevaarlijk is. Wat ik wel irritant vind is dat als je met het verkeer meerijdt (55 ofzow) dat je dan wordt geflitst. Het is mij no gniet gelukt maargoed, het moet makkelijk kunnen. Ik rij vooral in de buurt en daar weet ik wel elke flitspaal te staan :).

In zo’n geval zou een detector dus nogal wenselijk zijn aangezien je dan net op tijd ff van 55 naar 48 kunt afzakken om zodoende geen onnodige boete te krijgen.

Ik heb een paar jaar geleden op mijn rijlessen geleerd dat het het verstandigste is om gewoon met het verkeer mee te rijden, al rijd iedereen 60 en de limiet is 50. Gewoon uit het oogpunt van de veiligheid…

We kunnen lullen wat we willen, maar als ze niet genoeg cash binnenkrijgen aan bekeuringen dan gaan ze dus andere dingen verzinnen; zoals dit dus!
Kijk, dit geld rekenen ze gewoon op. Dus als er te weinig binnenkomt dan moeten ze toch echt anders verzinnen om genoeg binnen te krijgen.
Dit is dus precies de reden waarom ik nooit bel naar 538 om een controle door te geven. Misschien beetje egoïstisch maar je moet toch om je knaken denken want die ratten van de regering naaien je aan alle kanten. (En als het nou eens bij 1 keer bleef…)

Sinds een jaartje heb ik ook een detectortje, niet omdat ik zo hard rij, maar omdat je tegenwoordig een meier kwijt bent als je een paar kilometer te hard rijd. Overal hebben ze tegen woordig van die f#cking flitspalen staan. Laatst waren ze om 3.00 uur ( ja 3.00 uur 's nachts!!!) aan het flitsen op de A15. Geen hond op de weg, dan kun je toch makkelijk 150, 160 km/u rijden? Maar nee hoor, die vuile honden staan weer eens te flitsen. Word er doodziek van. Hebben ze weer geld nodig ofzo? Laten ze eens een voorbeeld nemen aan de andere europese landen, daar moet je goed je best doen om een flitspaal te vinden…

En dan net nu ik eindelijk een auto van de zaak krijg…
maar ja…daar zit wel cruise control in…dat zou ook moeten voorkomen dat de ‘voet te zwaar wordt’

Maar het is wel een feit dat een stinger (of apparaat met dezelfde effecten :wink: ) gevaarlijk gedrag uitlokt. Er zijn ongetwijfeld heel veel mensen die het op een verantwoorde manier gebruiken (voor zover daar sprake van kan zijn), maar er zijn er ook veel te veel die een dergelijk apparaat gebruiken als een soort vrijbrief om te pas en te onpas hard te rijden, ook op stukken waar het absoluut niet verantwoord is.

Hoewel ik het enorm jammer vind dat dit nodig is, snap ik het wel en vind het in feite ook terecht. Als ik op de motor zit en zie hoe roekeloos veel automobilisten kunnen rijden op (te) hoge snelheden…dan zou ik af en toe willen dat ik in een tank reed (maar ik neem geen Lada :smiley: )

Originally posted by Da_Taxman
Als ik op de motor zit en zie hoe roekeloos veel automobilisten kunnen rijden op (te) hoge snelheden…dan zou ik af en toe willen dat ik in een tank reed (maar ik neem geen Lada :smiley: )

Ik zit veel op de weg, maar als ik af en toe (lees: vaak) zie hoe motoren voorbij komen scheuren en van alles kanten in halen…dan hoop ik soms wel eens dat er een baksteen op de weg ligt…

Deze overheid moet de echte roekeloze snelheidsduivels aanpakken, niet mensen die met het verkeer meerijden en 10 km/u te hard rijden of mensen die 's nachts op de snelweg het gaspedaal iets dieper indrukken…

De overheid maakt allemaal van die k#tregels om geld binnen te krijgen, dat is voor hun het belangrijkste doel. En dat de verkeersveiligheid beter wordt (ben ik het trouwens niet helemaal mee eens)…dat is mooi megenomen

wat wil je liever, dat onschuldige 16 jarige gozers (zoals ik :wink: ) xtra btw moeten betalen op hoog nodige dingen als pc onderdelen, of een paar mensen die een beetje schuldig zijn door 2.7 m/sec te hard rijden en dus een boete moeten betalen.
dus duizenden kindertjes met hoge btw’s opzadelen of die paar mensen een boete. Trouwens, zonder dat apparaatje heb je weer een een paar boetes bespaart :wink:

en over dat 3:00 snachts flitsen, wanneer moet het dan? als er fille is? dan is het zonde van de batarijen en plaatst greenpeace een windmolen op de plek waar een nieuwe wordt geplaatst.

lekker boeiend, ik rij vaak genoeg te hard en word ook regelmatig gefitst, dus een stinger ventura staat toch
echt wel op mijn verlanglijstje, en de kans dat ze zien
dat je een stinger hebt is zo klein dat ie zn geld echt wel meer dan waard is..weer zon stom trucje van die
snol van een netelenbos…in de middeleeuwen gooiden
ze zulke mensen op de brandstapel…

Ik heb een stinger… werkt perfect!!! laat iedereen maar lullen dat het niet mag… lekker boeien, die 900 peik van die detector heb ik al lang en breed terug verdient :stuck_out_tongue:

hahahaha lol burn baby burn

btw ik heb nu net mijn rijbewijs, maar heb overgens nog nooit een boete gehad met mijn scooter terwijl ik daar ook flink 115 mee cross. met mijn auto nu al twee bonnen voor 8 en 9 km/u te hard, is toch te gek voor woorden of nie???

Originally posted by Totibbs
[B]wat wil je liever, dat onschuldige 16 jarige gozers (zoals ik :wink: ) xtra btw moeten betalen op hoog nodige dingen als pc onderdelen, of een paar mensen die een beetje schuldig zijn door 2.7 m/sec te hard rijden en dus een boete moeten betalen.
dus duizenden kindertjes met hoge btw’s opzadelen of die paar mensen een boete. Trouwens, zonder dat apparaatje heb je weer een een paar boetes bespaart :wink:

en over dat 3:00 snachts flitsen, wanneer moet het dan? als er fille is? dan is het zonde van de batarijen en plaatst greenpeace een windmolen op de plek waar een nieuwe wordt geplaatst. [/B]