Impasse Afghanistan-beraad

KÖNIGSWINTER, 1 DEC. De onderhandelingen over een overgangsregering in Afghanistan zijn gisteren in een impasse geraakt. De Afghaanse delegaties die in het Duitse Königswinter, bij Bonn, bijeen zijn stuiten op fel verzet van de politiek leider van de Noordelijke Alliantie, voormalig president Burhanuddin Rabbani, nadat ze eerder al waren geconfronteerd met het plotselinge vertrek van de Pathaanse leider Haji Abdul Qadir, de gouverneur van de oostelijke provincie Nangarhar.

Rabbani, die door de VN nog steeds wordt erkend als het wettige staatshoofd van Afghanistan, zei gistermiddag in Kabul dat niet in Königswinter, maar in Afghanistan wordt besloten wie plaats kunnen nemen in een interim-regering, of in een voorlopig parlement. Volgens Rabbani moeten binnen twee maanden verkiezingen worden gehouden.

Ook sprak hij zich uit tegen een grote internationale vredesmacht in Afghanistan. Nadat de Noordelijke Alliantie met veel moeite akkoord was gegaan met het toelaten van zo’n vredesmacht, zei Rabbani dat hij niet meer dan 200 buitenlandse militairen accepteert.

Een woordvoerder van de VN zei echter in Königswinter dat de vier Afghaanse groeperingen hem hadden gezegd dat hun beslissingen in Duitsland zouden worden uitgevoerd in Afghanistan. ,We hebben het woord van Rabbani dat hij zich zal houden aan de afspraken die hier worden gemaakt’’, zei woordvoerder Ahmed Fawzi na de vierde dag van besprekingen

bron nrc handelsblad

Door een van de redacteuren van nrc handelsblad