[HOWTO] Video-DVD audio naar MP3 conversie

Inleiding
Sinds de komst van de DVD doet niet alleen de Video DVD het goed, maar ook de audio DVD. Veelal zijn audio DVD’s gelijk geprijsd aan audio CD’s. Aangezien een DVD vaak meer biedt dat een audio CD, kiest men graag voor een audio DVD.
Het zou natuurlijk fijn zijn als de muziek van die DVD te luisteren zou zijn alsof het een audio CD is. Thuis is het nog wel mogelijk een DVD speler op de stereo installatie aan te sluiten, maar voor mobiel gebruik is een dergelijke oplossing niet echt van toepassing.

Gelukkig zijn hier oplossingen voor; het is prima mogelijk om van een DVD een audio CD of MP3 bestanden te maken.
Er zijn enkele commerciële pakketten die dit mogelijk maken. Daar we echter allemaal “Hollanders” zijn, geven we de voorkeur aan een gratis oplossing. En ja, dit is prima mogelijk!

Het proces
Het proces valt grofweg in een tweetal stappen te verdelen:

  • het rippen van de audio van de DVD
  • het converteren van DVD audio (AC3) naar een regulier muziekformaat (in dit geval MP3, andere formaten zijn echter ook mogelijk)

Rippen
Een DVD is voorzien van meerdere signalen (audio en video) die in elkaar zijn verweven. Aangezien we alleen het geluidssignaal nodig hebben, gaan we dit alleen rippen. Het rippen van de audio houdt in dat enkel en alleen het gewenste geluidssignaal van de DVD naar de harde schijf wordt gekopieerd. Het formaat van dit geluidssignaal is AC3 (niet te verwarren met MP3).
Dit proces wordt uitgevoerd met DVD Decrypter.

Converteren
Muziek in AC3 formaat is niet al te handig in het dagelijkse gebruik. Er zijn maar weinig spelers (software en hardware) die hiermee overweg kunnen. Door een conversie uit te voeren kan een AC3 bestand omgezet worden naar een meer reguliere vorm, zoals MP3 of Wave.
Een programma dat deze bewerking uit kan voeren is BeSweet. BeSweet is (naar mijn mening) een geweldig programma: het kan veel en doet zijn werk goed. Om het gebruik van de command line tool gemakkelijker (lees: draagzaam) te maken is de BeSweet GUI (grafische interface) ontwikkeld. Alhoewel dit in eerste instantie geweldig klinkt, zal de omvangrijke functionaliteit en enigszins onconventionele manier van navigeren de beginnende gebruiker ervan behoorlijk shockeren. Het is ten zeerste aan te raden eerst wat met BeSweet GUI te spelen (klik eens wat rond) eer je er echt mee gaat werken. De navigatie heeft nogal wat gewenning nodig en die komt er niet vanzelf!

Links:

De praktijk
Het rippen van het geluidssignaal
Zoals reeds vermeld, gaat dit gebeuren met behulp van DVD Decrypter.
Als eerste dienen we DVD Decrypter in IFO mode te schakelen. Dit kan in het mode menu gedaan worden.

Is dit eenmaal gedaan, dan gaan we een geluidssignaal selecteren. We gaan hiervoor naar het tabje “Stream processing” en vinken “Enable stream processing” aan. Zoals je kunt zien, wordt het nu mogelijk losse signalen (streams) te selecteren. We vinken hier enkel en alleen de 2 kanaals AC3 stream aan (meestal is dit de stream met code ‘0x80’).

Hebben we dit gedaan, dan kan de extractie van het geluidssignaal gestart worden. Let er wel eventjes op dat je doelbestemming op je harde schijf goed hebt ingesteld. Dit kun je in het “Destination” vakje doen. Alles goed? Starten maar!

Nu gaat het eventjes duren. Afhankelijk van de lengte van de audio track en de snelheid van je systeem, kan dit tijd in beslag nemen. Gelukkig duurt het nooit al te lang tot je de bevrijdende melding krijgt: het rippen is voltooid!

Surf je naar de locatie op je harde schijf, waar het audio bestand is opgeslagen, dan kom je daar (afhankelijk van de instellingen van DVD Decrypter) één of meer bestanden tegen. Het bestand met de extensie “vob” moeten we hebben, daar zit de audio stream namelijk in!

Het converteren
Voordat we met converteren kunnen beginnen, dienen we BeSweet GUI in te stellen. Als eerste kiezen we de locatie waar BeSweet.exe (het hart van BeSweet) terug te vinden is. Dit stellen we in door in het vakje “locations” op het mapje naast “BeSweet.exe” te klikken.

Is BeSweet éénmaal aangemeld bij de GUI, dan kunnen we aan de slag gaan.

Aangezien we een AC3 (48kHz) bestand als input hebben en we een MP3 (44kHz) als output bestand willen, dienen we een tweetal conversies te doen:

  1. AC3 naar MP3: formaatconversie
  2. 48kHz naar 44kHz: 44kHz is de officiële sampling rate van de CD standaard

Om te kunnen beginnen, dienen we het input bestand te selecteren. Ook dit is terug te vinden in het vakje “locations”. Welk bestand als input dient? Het vob bestand dat we verkregen hebben via DVD Decrypter!
In de standaardsituatie wordt in dezelfde map waar het input bestand staat, ook het output bestand (met gelijke naam, doch andere extensie) neergezet. Indien het wenselijk is dat de locatie of de naam van de output anders is, kan dat hier aangegeven worden.

Is éénmaal het bestand geopend, dan is het tijd om BeSweet zodanig in te stellen zodat er straks een volwaardig MP3 bestand uitrolt.
Ten eerste dienen we in het vakje “BeSweet profiles” het profiel “DSPguru_MP3_for_AVI” te selecteren (dubbel klikken).

Bijna alle instellingen worden nu goed gezet, met uitzondering van één: de sampling rate (conversie 2). Ook dit kan gelukkig in enkele makkelijke stappen gerealiseerd worden. Ten eerste vinken we in het BeSweet venster “SSRC” aan.

Om SSRC in te stellen gaan we naar het SSRC menu. Hier komen we door “SSRC” aan te klikken bij de knopjes rechts van het scherm.

In het scherm van SSRC waar we nu in terecht zijn gekomen hoeven we slechts één optie aan te vinken: “Set Sampling Rate of Output File to”. De waarde van het vakje achter deze optie moet “44100” zijn. Mocht dit nog niet ingevuld zijn, dan dient dit handmatig ingevuld te worden.

Mooi, we zijn nu klaar om de DVD audio stream om te gaan zetten naar een MP3 bestand. Klik bij de knoppen aan de rechterkant op “BeSweet” om terug te gaan naar het hoofdmenu.

Controleer of alles goed staat. Indien dat zo is, dan kunnen we gaan converteren… Dit kan simpel door op de groene knop “VOB to MP3” te klikken.

Er zal zich nu een dos schermpje openen waarin de progressie van de conversie te volgen is.

Gedurende de conversie zal je computer aardig belast worden. Het is dan ook niet vreemd als hij nauwelijks reageert!
Tijdens het converteren zal in de GUI te zien zijn dat BeSweet in de “Transcoding” staat verkeert.

Na enige tijd zal de conversie voltooid zijn. Na het converteren zal het dosscherm automatisch afgesloten worden en een logboek zal nu getoond worden. Normalerwijs zal dit voor de reguliere gebruiker weinig interessante informatie bevatten en kan dit klakkeloos worden afgesloten.

De GUI geeft nu ook aan hoe lang het proces in beslag genomen heeft.

In de map van het originele vob bestand (of de alternatief gekozen locatie voor de output file) zal nu een MP3 bestand terug te vinden zijn.

Probeer het eens af te spelen. Indien het werkt, dan is de missie voltooid: de audio van de DVD is omgezet naar een MP3 bestand. Klaar :slight_smile:

Zijn we niets iets vergeten?
Een lezer die wat praktischer denkt zal zich wellicht afvragen waarom er nergens gesproken wordt over het omzetten van de DVD chapters naar een index voor het MP3 bestand. De reden hiervoor is erg simpel. Bij mijn weten (en Google heeft me niet kunnen helpen;)) is hier nog geen applicatie voor.
Wil je toch losse tracks? Dat kan! Een goed programma voor geluidsbewerking hiervoor gebruikt kan worden is het open source product Audacity, welk gratis gedownload kan worden vanaf http://audacity.sourceforge.net/.

Zou je hier meer informatie over hebben, neem dan contact met mij op (mail me op dee-ehn@cdfreaks.com).

Ik overweeg momenteel een programma te schrijven wat een DVD chapter lijst om kan zetten naar een cuesheet voor MP3/Wave, zodat deze bestanden makkelijk en geïndexeerd op een audio cd gebrand kunnen worden. Aangezien ik echter zeer krap in de tijd zit (lees: ik heb haast geen vrije tijd), komt het er voorlopig niet van om zo’n applicatie te ontwikkelen. Indien iemand zijn hulp hier aan wil bieden, graag :slight_smile:

Disclaimer
Zou dit artikel overhoopt fouten bevatten, incompleet, onduidelijk of wat dan ook zijn, aarzal dan niet contact met me op te nemen, via PM of email (dee-ehn@cdfreaks.com). Veel plezier ermee !


Dee-ehn