Hoe Bin Laden twee keer ontsnapte

1

ROTTERDAM, 3 OKT.De Amerikaanse geheime dienst heeft twee jaar geleden zestig Pakistanen getraind en van wapens voorzien in een poging de terroristenleider Osama bin Laden te ontvoeren of te doden. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post vandaag.

De geheime operatie was een initiatief van de toenmalige premier van Pakistan, Nawaz Sharif en de Amerikaanse president Clinton. Sharif en de Pakistaanse geheime dienst werkten in 1999 mee aan de operatie in ruil voor economische hulp en het opheffen van de sancties die het land in 1998 na het nemen van kernproeven door de Verenigde Staten had opgelegd gekregen. De operatie kwam vroegtijdig aan een einde na een militaire staatsgreep en de val van Sharif later dat jaar.

Het plan om Bin Laden vanuit Pakistan op te sporen en onschadelijk te maken volgde op de gedeeltelijk mislukte aanval van Amerikaanse kruisraketten op bases van Al-Qaeda, de terreurorganisatie van Bin Laden, die de terroristenleider op een haar na zou hebben gemist. De geheime operatie maakte deel uit van een omvangrijke poging van de Verenigde Staten Bin Laden te pakken. Daarbij zou zelfs sprake zijn geweest van massale bombardementen.

The Washington Post zegt over informatie te beschikken waaruit blijkt dat een team van Pakistaanse commando’s in oktober 1999 op het punt stond toe te slaan. ,Het was een onderneming die van start zou gaan’’, aldus een betrokken functionaris in deze krant. Het Witte Huis zou zeer te spreken zijn over de operatie omdat daarmee de kans Bin Laden onschadelijk te maken eindelijk reëel leek.

De staatsgreep van generaal Pervez Musharraf maakte op 12 oktober abrupt een einde aan die plannen. Musharraf, de huidige president van Pakistan, zou ondanks aandringen door Washington niet voor voortzetting van de operatie hebben gevoeld. Sinds de terreuraanslagen in de VS is Musharraf een belangerijke bondgenoot van de Verenigde Staten geworden die zijn buurland Afghanistan herhaaldelijk om uitlevering van Bin Laden heeft gevraagd.

Hoewel de Pakistaanse inlichtingendienst goed op de hoogte heet te zijn van hetgeen plaatsheeft in Afghanistan, wordt contact met de organisatie gevaarlijk bevonden door de Amerikaanse CIA. Het vermoeden bestaat dat de Talibaan, de streng islamtische heersers van Afghanistan, de Pakistaanse dienst hebben geïnfiltreerd. ,Je weet nooit met wie je te maken hebt’’, aldus de Amerikaanse functionaris.

De Amerikaanse inlichtingendienst gelooft dat de eerste poging om Bin Laden te treffen, de raketaanval in augustus 1998 op de trainingskampen van Al-Qaeda nabij het Zuid-Afghaanse Kandahar, is mislukt omdat de terroristenleider zou zijn getipt.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zou aanvankelijk een veel riskanter plan hebben opgesteld waarbij Amerikaanse elite-eenheden in Afghanistan zouden worden gedropt of massale bombardementen zouden plaatshebben. Maar Clinton en zijn adviseurs kozen voor de relatief gevaarloze raketaanval omdat het vooruitzicht Amerikaanse militairen te verliezen ogenschijnlijk niet aanvaardbaar was en de angst bestond dat een bombardement, dat veel onschuldige levens zou kosten, de woede van de islamitische wereld zou opwekken.

De raketaanval, met 66 kruisraketten, was uitsluitend gebaseerd op informatie van de Pakistaanse inlichtingendienst die, aldus de functionaris, onbetrouwbaar was. ,Soms wist George het zeker, twee dagen later bleek hij niet zo zeker’’, zegt de functionaris over CIA directeur George Tenet.

Concrete informatie over een bijeenkomst in Afghanistan, waarbij ook Bin Laden aanwezig zou zijn, deed Clinton besluiten tot de raketaanval. Later ontdekte de CIA dat Bin Laden uren voor de aanval al vertrokken moest zijn. ,Hadden we maar meer risico’s durven nemen’’, zegt de functionaris in The Washington Post. Nieuwe informatie over de exacte verblijfplaats van Bin Laden werd nooit meer verkregen.

Osama bin Laden was in 1996 achter de tralies terechtgekomen, als een Soedanees aanbod tot een goed einde was gekomen. Saoedi-Arabië lag echter dwars en zo verdween hij naar Afghanistan.

Door een onzer redacteuren

Soedan heeft in de eerste maanden van 1996 aangeboden de Saoedische banneling Osama bin Laden aan te houden en hem aan de Saoedische autoriteiten over te dragen. Dat meldt vandaag The Washington Post, die (ex-)functionarissen in de Verenigde Staten, Soedan en Saoedi-Arabië citeert.

De regering van de toenmalige president Bill Clinton heeft vervolgens haar uiterste best gedaan om Bin Laden – nu hoofdverdachte van de aanslagen van 11 september in New York en Washington – op de een of andere manier achter de tralies te krijgen. Maar omdat de Saoedische autoriteiten hun vingers niet wilden branden aan Bin Laden en er geen mogelijkheid was om hem voor een Amerikaanse rechtbank te brengen, was de regering in Washington gedwongen haar pogingen op te geven. Soedan zette uiteindelijk op 18 mei van dat jaar Bin Laden het land uit, met bestemming Afghanistan.

Bin Laden stond indertijd al in de VS bekend als groot-financier van internationaal terrorisme, en zijn naam werd genoemd in verband met een mislukte poging een hotel op te blazen in Jemen dat werd gebruikt door Amerikaanse militairen die waren betrokken bij operatie Restore Hope in Somalië, en met anti-Amerikaans geweld in Somalië zelf. Maar er was op zich geen zaak tegen Bin Laden, en er bestond binnen de Amerikaanse regering ook verdeeldheid of men hem wel gerechtelijk moest vervolgen of liever als doelwit beschouwen in een geheime oorlog, aldus The Washington Post.

Ook vroeg men zich af welke prioriteit de strijd tegen het terrorisme moest hebben in het licht van bij voorbeeld het moeizame Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Wat de kwestie verder compliceerde was dat de regering er niet uit was of men het moslim-fundamentalistische Soedanese regime wel kon vertrouwen.

Het Soedanese aanbod kwam tijdens een diner dat de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken, Ali Othman Taha, op 6 februari aanbood aan de Amerikaanse ambassadeur in Khartoum, Timothy Carney. Deze zou de volgende dag vertrekken met alle resterende Amerikaanse diplomaten, omdat Washington tot de conclusie was gekomen dat Soedan een broeinest van internationaal terrorisme was en Amerikanen er gevaar liepen. Taha vroeg Carney wat zijn regering kon doen om Soedan in een beter blaadje bij Washington te krijgen, en deze kwam met een hele lijst, waarop de uitwijzing van Bin Laden een belangrijke plaats innam.

Enkele weken later zond de Soedanese president, Omar al-Beshir – die al eerder voelhorens naar het Westen had uitgestoken en bij voorbeeld de terrorist Carlos aan Frankrijk had uitgeleverd – een hoge afgezant, generaal Elfatih Erwa, naar Washington voor overleg over de zaak. Khartoum bood uiteindelijk aan om Bin Laden voor de VS in de gaten te houden. Maar als dat niet genoeg was, dan zou Khartoum elk aanbod van vervolging van Bin Laden in overweging nemen, waarbij Saoedi-Arabië als de meest logische bestemming werd genoemd.

Volgens The Washington Post startte Washington een diplomatieke inspanning om de Saoedische regering te overreden Bin Laden te accepteren – die zij in 1994 de Saoedische nationaliteit had ontnomen. Maar dat weigerde: volgens zegslieden van de krant vooral uit angst voor een fundamentalistische reactie. Washington zou ook niet te hard hebben aangedrongen. Saoedi-Arabië was/is immers een belangrijke basis voor de geallieerde patrouillevluchten om de No-flyzones in Irak af te dwingen.

Dat betekende dat er niet meer zou gebeuren dan dat Bin Laden uit Soedan zou vertrekken. Sommige functionarissen overwogen nog om zijn vliegtuig neer te schieten, maar het was op dat moment ondenkbaar dat Clinton het bevel daartoe zou ondertekenen. ,Uiteindelijk zeiden ze [de Amerikanen]: vraag hem gewoon het land te verlaten. Laat hem alleen niet naar Somalië gaan''', aldus generaal Erwa tegen The Wash- ington Post. ,,Wij zeiden dat hij naar Afghanistan zou gaan, en zij zeiden:Laat hem’.’’

ik heb niet alles gelezen, dit is nog langer dan een post van Taxie:D , maar wat ik eruit begrijp is dat het vooral om Als en Toen.

Mosterd na de maaltijd dus.

Toch wel jammer dat het zon elende oplevert.

Vanochtend las ik in de krant dat de US een zooi Stingers heeft gegeven aan Afghan. Voor tegen de Russen. De US had die stinger terug moeten vragen na die oorlog. Maar dat zeg ik ook pas nu nu ik weet dat het al te laat is.

Sja, fouten maken is menselijk, ook op dat niveau.
Die Bushfamilie houd wel van bommen trouwens, die 1e dodo in de gulfwar en nou deze sjaak in afghan… …nouja, ze zoeken t maar uit, in afghan is haast nix meer te b0mben, die laden moet dood, dat wel, maar gewoon niet bemoeien met ons voorlopig… …de economie… …gaat die al weer wa beter??