Hergebruik verboden. Een beter mileu stopt bij de rechter

vbimport

#1

Uit de televaag :

Een Amerikaanse federale rechter heeft in een voorlopige uitspraak een bedrijf uit North Carolina verboden nog langer computerchips te leveren die het mogelijk maken toner-cassettes van Lexmark-printers te recyclen.

De omstreden chip ‘misleidt de technologische maatregel’ die verifieert of de cassette wel origineel is en niet door derden geschikt is gemaakt voor hergebruik. (Eigen foto)

In december 2002 diende de Amerikaanse printermaker een aanklacht in tegen Static Control, een familiebedrijf dat chips maakt waarmee toner-cassettes kunnen worden hergebruikt.

Volgens Lexmark is de Smartek-chip in strijd met de Amerikaanse copyright-wetgeving. De chip ‘misleidt de technologische maatregel’ die verifieert of de cassette wel origineel is en niet door derden geschikt is gemaakt voor hergebruik.

Static Control Components verweerde zich door te stellen dat Lexmark de concurrentie op de markt voor tonervullingen onmogelijk probeert te maken en consumenten oplicht door ten onrechte een beroep te doen op de Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

Static Control toonde zich teleurgesteld na de uitspraak van donderdag en verklaarde dat het bedrijf een de fabricage van een vervangingschip overweegt die wèl voldoet aan de eisen van de rechter. Toch houdt men hoop: “We geloven dat we zullen winnen als de jury alle feiten heeft gehoord.”

Het is voor het eerst dat het gangbare hergebruiken van toner-cassettes wordt getoetst aan de toch al omstreden DMCA. De wet is bedoeld om online piraterij tegen te gaan, maar zou onder meer de vrije informatievoorziening hinderen.

Printermaker Hewlett-Packard heeft zich begin deze maand tegenover CNet News kritisch uitgelaten over het gebruik van de DMCA om het hergebruik van toner-cassettes tegen te gaan. Een hoge functionaris van HP stelde dat de reikwijdte van de DMCA in de kwestie wordt opgerekt.


B-e-l-a-c-h-e-l-i-j-k ! Dit is de wet gebruiken om concurrentie te vermoorden. Lexmark maakt zowiezo al jaren printers die heel erg vreemd omgaan met inktmanagement en die pokke chip op hun toners is helemaal van de zotte. (Er zit meestal nog zo’n 10% toner in). Goed , lexmark printers maken zeer goede afdrukken , maar tegen welke prijs !? Ik hoef never nooit geen lexmark printer.

Gelukkig heb ik zelf een Xerox laserprinter die dat soort fratsen niet heeft en van de meeste Hewlett Packards kom ik wel aan het geheime “operater menu” om die onzin uit te schakelen.


#2

Amerikaanse rechters staan soms niet bekend om hun intelligente uitspraken, en dit is daar duidelijk een voorbeeld van


#3

Mensen die zo dom zijn om een lexmark printer te kopen. Zijn volgens mij veel te stom om hun cardridges zelf bij te vullen. Dus het gaat weer eens helemaal nergens over :cop:


#4

Te gek voor woorden…

Nu ja, de enige Lexmark printer die ik heb, is een Laserprinter van een goeie 10 jaar geleden. Win95 was nog verre toekomst; er zaten alleen diskettes bij voor Win3.1… :slight_smile: Het ding werkt nog steeds en print zelfs 8ppm. Tonercassette voor 15000 blz doet het ook nog, maar kvermoed dat het nog eentje is zonder chip :wink: