GSM-geroddel vergelijkbaar met gedrag apen

Vrijdag, 7 december 2001 - Volgens Britse wetenschappers heeft het door buitenstaanders vaak als zinloos betitelde gedrag van mobiele bellers wel degelijk nut.

De antropologen van het Social Issues Research Center in Oxford stellen dat roddelen op de GSM van groot sociaal nut is. Het kan volgens hen op dit vlak zelfs worden vergeleken met het gedrag van primaten als gorilla’s en chimpansees als zij elkaars vacht uitpluizen.

Het pluizen van apen en het roddelen via de GSM. Het heeft allemaal hetzelfde doel, namelijk het opbouwen van relaties en het oplossen van conflicten. Een van de auteurs van het door BT Cellnet gesponsorde onderzoek stelt dan ook tegenover BBC News dat roddelen bepaald geen triviale tijdsbesteding is, maar een wezenlijk onderdeel van onze evolutie.

Roddelen is uiteraard van alle tijden; waarschijnlijk gebeurt dat al sinds het ontstaan van taal. Wat met de komst van de mobiele telefoon wel nieuw is, is volgens de onderzoekers dat het nu op elke plek en op elk tijdstip kan gebeuren.

Eenderde van de 1000 ondervraagden stelt dagelijks via het mobieltje te roddelen.

bron:webwereld