GPU vebeterd geluidskwaliteit?

Vanmiddag op m’n werk ontstond er een leuke discussie over of je GPU de kwaliteit van je geluid verbeterd.
:confused: :confused:

Degene die hierover begon was overtuigt dat bijvoorbeeld zonder GF-kaart je regendruppels “dof” hoorde en met GF-kaart je duidelijk regendruppels hoorde met een betere kwaliteit.

Ikzelf denk dat dit absolute onzin is… waar zou de G van GPU dan voor staan.
Toch vraag ik het effe aan de mede-cd-freakers, zodat ik morgen iets sterker in m’n schoenen sta.
:bigsmile:

Tsja , een moeilijke vraag met een misschien nog veel moeilijker technisch antwoord.

Antwoord 1 : (onzin)

GPU staat voor Graphical User Interface. In die optiek heeft het dus helemaal niets met geluid te maken. Als je een computer had met een GeForce 5 High Density Deluxe met HTDV-out en je hebt geen geluidskaart in je systeem (enkel de standaard pc speaker) , dan gaat je geluid hier echt niet beter van klinken.

Antwoord 2 : (direct x)

Maar… mickeysoft heeft om het de “arme programmeurs” (lees : mickeysoft moest een uitweg hebben) DirectX in het leven geroepen en dat regelt nogal veel. Zowel beeld , geluid , in- en uitvoer kan hiermee worden geregeld. En dan kan het natuurlijk wel zo zijn dat als je GPU volledig geoptimaliseerd is en gewoon het snelste werkt , dat er meer CPU tijd overblijft om via directx je Sound Chipjes aan te sturen. Alles gaat zo’n beetje tegenwoordig via DMA or AGP aansturing , dus veel zal het niet schelen.

Antwoord 3 : (positionering)

Laten we even een spel nemen. Het liefst een 3d spel. Hierin worden bepaalde programmatruuks gebruikt om je een mooi beeld te geven van het spel. Dit noemen we een 3d vlak. (Een vlak , want je monitor geeft toch echt wel een 2d beeld :slight_smile: )
Nu vallen er in je spel regendruppeltjes. Die vallen natuurlijk op een bepaalde plek. In het gunstige geval is een regendruppel een pixeltje , in mooiere gevallen is het natuurgetrouw regen (meer mooiere bewegende pixels zeg maar). Nu is deze regen op een bepaalde positie neergevallen en laat een geluidje achter (de “plens”). Dit geluid komt natuurlijk ook van die richting naar je oor , stuitert (echo) misschien nog wat via muren , maar komt op jouw surround speakers ergens tevoorschijn. Je snapt het al… positionering “verteld” je oor waar de druppel vandaan kwam.
Dit klinkt natuurlijk veel mooier dan dat je gewoon maar “een regendruppel” hoort ergens door je speakers.


Kortom , technische mogelijkheden en antwoorden te over. Er zijn een paar mooie testen te verzinnen om bovenstaande antwoorden in een systeem te controleren :

Benodigde software : Een spel dat zowel direct x als opengl ( of een andere bekend 3d protocol) kan draaien , regendruppels heeft en ook op andere vga kaarten en geluidskaarten werkt. Quake 3 arena zou een goeie zijn , maar daar komen voor zover ik weet geen regendruppels in voor. Misschien Deux Ex of Diablo anders ? (Alhowel die laatste twee DirectX als standaard hebben , en voor zover ik weet geen andere 3d standaard.)

Test 0 : Start het spel op met regendruppels en luister aandachtig.

Test 1 : (onzin) Poot een totaal ander merk (dus ook andere GPU technologie !) in je pc en draai test 0.

Test 2 : (direct x) Start het spel op met behulp van OpenGL of een andere 3D standaard. In ieder geval GEEN direct x. Draai test 0.

Test 3 : (positionering) Start het spel op en stel het spel op normaal stereo in in plaats van surround sound. Draai test 0. Stel nu het geluid op mono in. Draai test 0. Stel nu het geluid weer terug op stereo. Draai test 0. Stel nu het geluid in op het absolute maximum en kwaliteit. Draai test 0 als laatste maal.

Mooi verhaal Belverdere :slight_smile:

Mijn mening: onzin… zelfs zonder VGA kaart erin kan een geluidskaart een kwaliteit leveren die maximaal voor die kaart haalbaar is… theoretisch dan, veel pc’s zullen zonder VGA kaart niet (goed) starten…

Bedankt voor je lange uitleg !

Heb nog even nagevraagd van wie hij het gehoord heeft. Het blijkt een verkoper te zijn van een winkel ergens op 't platteland.
Dan weet je wel genoeg… praatjes dus. :stuck_out_tongue: