GPS-systeem gemakkelijk plat te leggen

‘GPS-systeem gemakkelijk plat te leggen’

AMSTERDAM - Het Global Positioning System (GPS) is eenvoudig gedeeltelijk plat te leggen en daarom ongeschikt als netwerk voor hulpdiensten, mobiele telefonie en bankdiensten. Dat zegt emeritus hoogleraar plaatsbepaling Durk van Willigen vrijdagavond in het actualiteitenprogramma Twee Vandaag.

Volgens Van Willigen is het mogelijk om met een gemakkelijk te bouwen stoorzender van honderd euro in een gebied van tientallen vierkante kilometers het signaal van het GPS-navigatiesysteem te verstoren.

Het enige reserve-systeem dat dezelfde functie als GPS heeft is het Europese Loran C-systeem. Minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs wil van dit systeem af en er niet meer in investeren. Volgens deskundigen is dat ‘een domme beslissing waar niet goed over nagedacht is’, meldt Twee Vandaag.

Heb ik net een ipaq tt3 gekocht, lees ik dit. :rolleyes:

Wie zou dit plat willen leggen en waarom…?? :confused:

Gelukkig kan dat apje er ook omheen navigeren… :slight_smile:

Duh, ik kan alles platleggen met stoorzenders, kwestie van de juiste frequentie en een voldoende krachtig signaal. In restaurants in Japan zie je bijvoorbeeld wel eens een gsm stoorzender, wat ik wel een goede zaak vindt.
Wie dit plat zou willen leggen? Het vijandige leger bijvoorbeeld. Steeds meer units zijn afhankelijk van radiosignalen. Voor een consument is het zinloos om het plat te leggen.