Gifmengster van ede krijg geen (Extra) straf

op www.nu.nl natuurlijk :

Geen straf voor gifmengster van Ede

Uitgegeven: 19-12-2001 10:48

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft woensdag de 54-jarige G.T. uit Ede schuldig bevonden aan een poging tot moord op haar schoonzus. De vrouw, ook wel de gifmengster van Ede genoemd, krijgt echter geen straf opgelegd omdat ze momenteel al een tbs-behandeling krijgt.

De vrouw werd ook verdacht van vergiftiging van diverse andere familieleden onder wie haar broer, zijn kinderen en haar eigen dochter. De rechtbank sprak haar hiervan vrij wegens gebrek aan bewijs.

De rechtbank veroordeelde de vrouw in 1997 al tot drie jaar cel en tbs wegens poging tot vergiftiging van haar man. Zij werd toen vrijgesproken van de moord op haar beide schoonouders. Maar tijdens haar tbs-behandeling bekende ze dat zij haar schoonouders heeft vergiftigd.

Justitie gaf in 1996 opdracht om de stoffelijk overschotten van deze mensen op te graven, maar vond toen uiteindelijk onvoldoende bewijs voor een veroordeling. Omdat de vrijspraak onherroepelijk is, kan justitie de vrouw voor die door haar bekende gifmoorden niet meer vervolgen.

Eten

Tijdens haar tbs-behandeling kwam de vrouw niet alleen met haar bekentenis over de moord op haar schoonouders, maar vertelde zij ook aan haar behandelaars dat zij bij haar dochter en schoonfamilie medicijnen door het eten had gedaan. Na de dood van haar schoonouders zou zij daarmee zijn begonnen.

Net als bij haar man roerde de vrouw bij de familieleden tegetrol (een medicijn tegen epilepsie) door de koffie en het eten. De dochter verbleef anderhalf jaar in een kliniek terwijl artsen niet konden vinden wat zij mankeerde. Door de vergiftigingspogingen zou haar broer zelfs invalide zijn geraakt. Hij heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd.

De vrouw heeft bekend maar volgens haar was de toegediende dosis niet dodelijk. Volgens deskundigen lijdt de vrouw mogelijk aan het syndroom van Münchhausen by proxy . In dat geval zou zij haar familieleden alleen hebben willen ziekmaken zodat zij hen kon verzorgen en daarvoor waardering zou krijgen.