Fusies en overnames vraagstukjes

ok, here’s the deal, ik moet voor een schoolproject beoordelen of het ene (fictieve) bedrijf het andere moet overnemen…
mijn oordeel moet gebaseerd zijn op drie ‘pijlers’:

  1. managementtechnisch (‘past het bedrijf er wel bij?’)

  2. bedrijfseconomisch (‘heeft het goede kengetallen?’)

  3. juridisch (‘mag het ook allemaal wel?’)

waarbij het laatste aspect het minst belangrijk is

Heeft 1 van jullie misschien niet eens ooit een werkstukje gemaakt over waar je op moet letten bij fusies en overnames?

oftewel: ‘the do’s and don’ts’ van fusies en overnames zijn gewenst

(any info will do)

THNKZ!!!

ONE

Hmm, ooit tme over gedaan(ak heete ‘Fusies en overnames’), maar dat was zo’n open boek tentamen en dus erg weinig van blijven hangen.

Financieel gezien begin je altijd met een Due Dilligence (DD) rapport. Met zo’n rapport wordt gekeken wat de financiële positie is, worden de jaarcijfers goed weergegeven, zijn er off-balance verplichtingen, loonadministratie op orde (geen latente belastingverplichtingen) etc.

Verder moet het in de lijn van de strategie liggen, voegt de overname/fusie iets toe (diversificatie, vergroten marktaandeel, versterken inkooppositie etc.).

Bedrijfsculturen die samen moeten klikken is minstens net zo belangrijk, maar wordt vaak te weinig aandacht aan besteed. Je blijft altijd kliekjes houden, mensen blijven zich in eerste instantie altijd vereenzelvigen met het bedrijf waar ze ‘vandaan komen’.

Juridisch is het allemaal niet zo’n probleem over het algemeen. Tenzij je Ahold en P&G of Shell & Exxon bij elkaar wilt hebben, dan krijg je met de mededingingsautoriteiten te maken.

Fiscaal is ook een punt waar je naar moet kijken. Wat zijn de fiscale gevolgen van een fusie/overname? Denk daarbij aan de deelnemingsvrijstelling, fiscale eenheid, dual resident companies en nog veel meer leuke termen waar je een voordeel mee kunt behalen, of bepaalde constructies niet meer mogelijk zijn…

Hoop dat je er iets aan hebt