Frauderende bouwers op zwarte lijst

DEN HAAG, 1 DEC. Frauderende bouwbedrijven komen op een zwarte lijst van ondernemingen waaraan de overheid geen opdrachten meer zal geven. Dat heeft het kabinet gisteren besloten.

De maatregel is bedoeld om de fraude bij aanbestedingen van bouwprojecten van de overheid tegen te gaan. Aanleiding is de fraude bij de aanleg van de Schipholtunnel en de schaduwboekhouding van oud-technisch-directeur A. Bos van Koop Tjuchem. Daaruit zou blijken dat grote bedrijven afspreken de aanneemsom te verhogen en elkaar vergoedingen betalen. Dat is strafbaar.

De drie bedrijven (Strukton, HBG en de combinatie KSS) die hebben erkend te hebben gefraudeerd bij de bouw van de Schipholtunnel komen overigens niet op de zwarte lijst. De reden is dat zij bij de aanleg van de Spoorwegtunnel niet met de overheid contracten hebben gesloten, maar met de Nederlandse Spoorwegen. De bedrijven kochten hun strafvervolging af met een boete van een miljoen gulden en het terugbetalen van het teveel in rekening gebrachte.

Het besluit van het kabinet om een zwarte lijst in te stellen volgt op twee weken van commotie over de bouwfraude. Een meerderheid van de Tweede Kamer was hevig verontwaardigd over het feit dat een schikking was getroffen met de frauderende bedrijven. ,Wij nemen dit zeer serieus’’, zei vice-premier Borst gisteren na de ministerraad. Ze erkende dat een zwarte lijst gevolgen kan hebben voor de uitvoering van grote projecten waarvoor maar weinig bouwbedrijven in aanmerking komen. ,Het is niet plezierig wanneer hierdoor bouwbedrijven failliet gaan, maar het gaat hier om principes waarmee je niet moet sjoemelen. Het is overigens nog maar de vraag of er zoveel bedrijven op deze lijst komen’’.

Het kabinet besloot ook aanbestedingsprocedures aan te scherpen. Over nadere details stuurt het kabinet volgende week een brief naar de Tweede Kamer. Borst verklaarde dat ook lopende bouwprojecten worden doorgelicht. De bouwondernemingen moeten volgens Borst zelf bewijzen dat de aanneemsom een goede afspiegeling is van de reële kosten. Volgens Borst zal het kabinet onderzoeken hoe groot de omvang van de bouwfraude is en op welke manier de aanbestedingsprocedures verder kunnen worden verbeterd. De Tweede Kamer besloot deze week een parlementaire enquête voor te bereiden. Volgens Borst heeft dit de regering er niet van weerhouden ook zelf onderzoek te doen. ,Wij hebben onze eigen rol.’’

bron:nrc handelsblad

Door een van de redacteuren van nrc handelsblad