Film- en muziekwereld op gevaarlijke voet verder

Uit Webwereld.nl :

De grote platenmaatschappijen financieren de ontwikkeling van software die de computers en internetverbindingen van p2p-gebruikers kunnen saboteren. Dat schrijft althans The New York Times, die zich daarbij baseert op topmensen binnen de muziekindustrie.

Het gaat daarbij onder meer om een Trojaans paard dat gebruikers van peer-to-peer (p2p) diensten doorverwijst naar een website waar ze de gezochte muziek legaal kunnen downloaden.

Het Trojaanse paard lijkt echter nog één van de meer goedaardige oplossingen. Zo zou het programma ‘Silence’ de harddisk van p2p-gebruikers afzoeken op illegale muziekbestanden om deze vervolgens te verwijderen. Ook een programma dat de computer van een illegale kopieerder voor een bepaalde tijd kan bevriezen, zou tot de mogelijkheden behoren.

Of de muziekindustrie deze programma’s werkelijk gaat inzetten, valt te bezien. Het verspreiden van de beschreven software is hoogstwaarschijnlijk illegaal. “Het bevriezen van iemands computer valt niet binnen de mogelijkheden van het auteursrecht”, stelt Lawrence Lessig, een door The New York Times geraadpleegde hoogleraar rechten.

Critici van de muziekindustrie denken dat de platenmaatschappijen af en toe met opzet berichten over nieuwe draconische maatregelen verspreiden, om de gebruikers van uitwisseldiensten angst in te boezemen.

Tot nu toe ‘beperkt’ de muziekindustrie zich tot het verspreiden van nepbestanden via muziekuitwisseldiensten. Onlangs nog verspreidde een platenmaatschappij ‘muziekbestanden’ die een waarschuwing van Madonna bleken te bevatten. Mensen die dachten het nieuwste nummer van Madonna te hebben gedownload, kregen de stem van de Amerikaanse popster te horen: “What the fuck do you think you’re doing?”

Ook filmmaatschappijen lijken actief bij het verspreiden van nepbestanden, zo blijkt uit reacties van WebWereld-lezers. Lezers die ‘Johnny English’ (de nieuwe film met Rowan Atkinson) binnenhalen, krijgen in plaats daarvan bijvoorbeeld ‘Ace Ventura’ te zien.


Ik heb niet de indruk dat de grote heren der film- en muziekwereld hier iets mee gaan opschieten. Het lijkt alsof alles uit de kast getrokken wordt om het verspreiden van multimediacontent tegen te gaan.

Het natuurlijk een goed recht van een eigenaar om zijn bezit te beschermen , maar tegen welke prijs ? En dan gaat het niet eens alleen om geld. Als gebruiker van software moet je tegenwoordig al met de meest onmogelijke licentievoorwaarden accoord gaan, waar je jezelf ongeveer elk burgerrecht dat je al had uit handen geeft. Ga je dan nog met plezier naar een stukje muziek luisteren ? Huur je nog eens een dvd’tje omdat je de film zo leuk vindt ?

Waar is de grens ? Verklaart de film- en muziekindustrie hiermee de oorlog aan het internet ? Aan de verspreider ? Wat hopen ze hier in 's hemelsnaam mee te bereiken ?

Ik weet niet hoe conservatief deze hele industrie is , maar om p2p tegen te houden zijn de hoge heren te laat. Het is er en het gaat voorlopig nog lang niet weg. Er zijn legio alternatieven , breedband internet is voor menig mens betaalbaar geworden. Beschrijfbare media kost tegenwoordig praktisch niets meer en dankzij datzelfde internet is op multimediagebied bijna niets meer onmogelijk geworden.

Stel je eens voor : “Bij aankoop van deze cd verplicht U zich om elk onrecht dat de maker van deze cd wordt aangedaan , te rapporteren bij de plaatselijke politie. Indien de politie hierop binnen een week geen actie onderneemt , bent u verplicht met het hoofdkwartier van de B.S.A. contact op te nemen. Indien u deze plicht verzaakt kunt U aansprakelijk gehouden worden voor elke geleden schade omtrent bovenstaand onrecht”.

Ik zal alvast maar een vulpenvulling met mijn eigen bloed vullen , mocht dit satanische ritueel stand houden in een normale internationale maatschappij.

Webwereld.nl heeft mijn reactie overigens ook gepubliceerd :slight_smile: Hopelijk leest een conservatieve hoge heer uit de filmindustrie het ook en komt hij tot inkeer.

Ze verzinnen steeds iets nieuws, maar volgens mij is dit zo illegaal als maar kan.

Bestanden wissen op mijn harde schijf… als ik dat merk ga ik the american way.

Hoe onderscheidt je een geripped bestand van mijn originele CD op mijn harde schijf van een illegaal muziekbestand??? :confused:

boeie, mensen die bestanden uitwisselen via p2p zijn toch maar computer n00bs over het algemeen. En de rest zullen ze heus niet stoppen met zo`n sullige actie.

Zou lekker zijn joh, als je toevallig Johnny heet van je voornaam en een vakantie film op je HD hebt staan waarop te zien is dat jij naar engeland gaat. Nu heb je die film voor de grap Johnny English genoemd en er een DivX van gemaakt of DVD-R. Dan komt er zo’n kloteprogje en die delete de hele film even voor je.
Kan me voorstellen dat je dan beetje pissed ben. :wink: