EXPERT plz HELP with 708A

Hello friends,

I noticed my Plextor 708A suddenly burn slower. It took 30 mintutes to back up a 4.4 GB at 4x. I realized that the buffer level reduced to 10% instead of 90% as before.

So I clicked under the PRIMARY IDE and saw that the setting has changed to PIO MODE instead of ULTRA DMA mode. I tried to reset but it was futile. Does anyone know how to fix
this?

Thanks

I use Win XP w/ nero to back up
1.6 708a firmware

Delete the Primary IDE (where your 708 is) and reboot. Windows will reinstall the IDE drivers correctly. Let us know how it goes.

Thank You bro. It works like a charm!!!
This forum RULES!!!

by the way, what the “heck” is PIO MODE anyway??? it sure is a nuisance mode!!! I have no idea why my IDE keeps jump from DMA to PIO mode… THAT’S WEIRD

it sure is a nuisance mode!!! I have no idea why my IDE keeps jump from DMA to PIO mode… THAT’S WEIRD

Windows XP will turn off DMA mode for a device after encountering certain errors during data transfer operations. If more that six DMA transfer timeouts occur, Windows will turn off DMA and use only PIO mode on that device.


PLEXTOR 708A DVDRW
PIONEER 107D DVDRW
LITEON 811 DVDRW
TOSHIBA (2)1612 DVD-ROM
PLEXTOR 48X24X48 CDRW
PENT 4 HT 3.00C, 800 FSB, PENT 4 2.40 533 FSB
1GB CRUCIAL PC3200 MEMORY, 1GB CRUCIAL PC2700
MAXTOR 200 GB HARD DRIVE
MAXTOR 250 GB HARD DRIVE
MAXTOR 200 GB SATA HARD DRIVE
MAXTOR (2)120 GB HARD DRIVE
MAXTOR 60 GB HARD DRIVE
ANTEC TRUE POWER430 WATT
ANTEC SLK2650 CASE
CANOPUS ADVC-100 ANALOG TO DIGITAL CONVERTER
MAXTOR ATA -133 PCI CONTROLLER CARD