Euro werkt op de lachspieren

Uitgegeven: 2-1-2002 13:10 NIJMEGEN - Het is woensdag een vrolijke boel in de meeste winkels in Nijmegen voor de dagelijkse boodschappen. Het uitgeven en terugkrijgen van de eerste euro’s gaat gepaard met veel gegiechel en geaarzel, zowel bij het winkelpersoneel als bij de klanten. “Het voelt net als speelgoedgeld”, is het meestgehoorde commentaar.

Veel kleine middenstanders hebben hun winkel deze week gesloten om de eerste euroverwarring te ontlopen. Bij de bakker, de slager en de groenteman is contant betalen van kleine bedragen nog heel gebruikelijk. Maar wie de inkomsten niet wil missen, heeft zich over het algemeen zo goed mogelijk voorbereid.

De Nijmeegse bakkersfamilie Schenk heeft de voorafgaande vrije dagen gebruikt om met het personeel eurospelletjes te spelen. “Met zijn allen rond de tafel met guldens betaald en euro’s teruggegeven. Met de calculator erbij en samen gezocht naar de handigste manier van wisselen”, vertelt bakkersvrouw M. Schenk.

Rijen

Het is woensdag niet echt druk in de meeste winkels, maar door de euro ontstaan er toch flinke rijen. Bij de supermarkten zijn afstortbakken voor het oude geld geplaatst. “Heel veel mensen maken hun oude contante geld op. Er wordt nauwelijks gechipt of gepind. We krijgen veel meer Nederlands geld binnen dan we hadden gedacht. Hopelijk ontstaan daardoor later deze week geen problemen met eurowisselgeld”, zegt supermarktmanager H. van Berken.

De eerste week van het nieuwe jaar is traditioneel ook een drukke tijd bij reisbureaus. Veel mensen gebruiken de kerstdagen om een bestemming voor de zomer uit te zoeken. De baliemedewerkers hebben woensdag echter al veel mensen moeten teleurstellen: “De mensen kijken niet goed: alle gidsen voor 2002 zijn in euro’s gedrukt. Dus men moet de prijs voor een accommodatie met 2,2 vermenigvuldigen. Dan wordt de voorgenomen vakantie wel een heel stuk duurder. We moeten aan de lopende band waarschuwen”, aldus het beeld bij verschillende adressen.

Babbelen

Volgens de BBC heeft de introductie van de euro de ochtendspits in elk geval aardig opgefleurd. In de anders zo stille treinwagons, trams en bussen werden vanochtend ervaringen met de nieuwe munt uitgewisseld door forensen.

bron:bu.nl nieuws
dosierde euro

waar ik om moest lachen is het nieuws van gister.

Philip Fredericks probeert met alle ijver het merk uit beeld te houden terwijl Saskia Deckers en Bert Tichelaar het open en bloot in beeld laten zien.

Nederland is wel het goedkoopste in dat warenonderzoek tussen een “niet nader te noemen fles frisdrank en een zak chips”.

Het is ook net monipolie geld ziet er niet uit voelt ook vreemd aan vindt ik maar ja had liever me oude flappen gehouden…

het buitenland vond het Nederlands geld altijd al monopoly-geld, door al die kleurtjes…

Het is ook nooit goed voor de Nederlanders he…altijd wel iets om over te zeuren :wink:

Originally posted by RDJ
Het is ook net monipolie geld ziet er niet uit voelt ook vreemd aan vindt ik maar ja had liever me oude flappen gehouden…

en als je de monopoly flappen deelt door 100 heb je ook euro geld. met als minimum een briefje van 1 euro. en maximum een briefje van 500…

wat ik niet snap is dat er angst is dat cassieres niet goed, snel geld terug kunnen geven.

Maar iedereen die wel een de “bank” heeft gespeeld met monopoly weet precies hoe je terug moet geven.

alle munten komen overeen (mits je het monopoly geld deelt door 100)

Men moest juist angsitg zijn voor de guldens. dat rare kwartje, knaak en geeltje. dat maakte het juist moeilijk!

Ik snap niet wat iedereen zich druk maakt… zo moeilijk is dat gereken met die Euro’s toch nie? Ik bedoel of het nou fl 0,20 + 2,30 + 60 of € 0,10 + 0,40 + 2,00 is? Dat is toch hetzelfde?

Of overschat ik hier het IQ van de gemiddelde kassiere?

Nja ik heb er iig geen problemen mee :slight_smile: