Euro officieel betaalmiddel

Na jaren van voorbereiding is het dan zover: de euro is officieel betaalmiddel geworden voor twaalf landen van de eurozone. Het opnemen van eurobiljetten is in de nacht van maandag op dinsdag met problemen van start gegaan. De belangstelling is groot.

De Postbank was pas vanaf 02:00 uur in de lucht, aldus een woordvoerder van Interpay, de organisatie die het betalingsverkeer verzorgt. Volgens hem was het voor zijn bedrijf een geruisloos verlopen overgang.

De SNS-automaten maakten geen contact met Interpay. Dat is nodig om opnames van klanten van andere banken goed te kunnen keuren. Rond 01.00 uur was de storing verholpen.

Minister Zalm van Financiën pinde kort na middernacht als een van de eerste Nederlanders een aantal eurobiljetten bij de SNS-bank in Maastricht. Vervolgens probeerden vele omstanders hetzelfde bij de SNS-automaten op de Markt in Maastricht, met wisselend resultaat.

Bij ABN-Amro zijn nog geen problemen bekend met het zogeheten gastgebruik van geldautomaten. Wel zijn honderd van de in totaal bijna 1300 geldautomaten niet in gebruik genomen omdat maandagmiddag niet alle automaten konden worden getest. Bij een eerdere proef liet een deel van de flappentappen het afweten, wat een tweede test noodzakelijk maakte.

bron:news planet