En bedankt Microsoft! :(

Microsoft weigert GCshop te leveren

URL = http://www.gamecom.nl/rant/302

Vandaag is bekend geworden dat wij van GCshop helaas niet de Limited Edition van Halo 2 kunnen leveren. Het schrijven van deze rant is alles behalve makkelijk, ik begrijp dat veel mensen kwaad op ons zijn. Toch wil ik graag proberen uit te leggen hoe het zover heeft kunnen komen.

In augustus kregen wij vele aanvragen voor de LE versie, zoveel dat we besloten om te beginnen met een pre-order. Er verstreken 2 dagen en de orders liepen erg hard tot we opeens een telefoontje kregen van Frank van Dijk, die namens Microsoft belde. Hij had de actie gespot op Xboxworld en wilde het daar even met ons over hebben. Wij gingen er in eerste instantie vanuit dat hij contact opnam in verband met promotiemateriaal, zoals Ubisoft deed bij Splinter Cell. Het bleek echter van compleet andere aard te zijn.

Microsoft eiste van ons dat de prijs omhoog ging naar €64,99 en dat alle geplaatste orders geannuleerd werden. Vol verbazing legden wij ons doel uit en vertelden dat er al veel orders geplaatst waren. Niets mocht echter baten, er viel niet te praten met het bedrijf. “Cancel je orders en gooi je prijs omhoog, of reken op geen aantallen.”
Het zweet brak bij ons uit en we waren behoorlijk kwaad dat een uitgever van ons eiste dat de prijs omhoog moest. Natuurlijk is het leuk om dan de volle mep en winst te ontvangen, maar ik hoef niet uit te leggen dat dit niet ons doel is.

De laatste maanden zijn we hard bezig geweest om ons toch te verzekeren van de aantallen die we nodig hadden. Helaas was het de tactiek van Microsoft om iedereen in onzekerheid te laten zitten en zouden pas de daadwerkelijke beschikbare aantallen vlak voor de release bekend worden. Tot die tijd kon geen enkele leverancier ons een bevestiging sturen.
Wij bleven natuurlijk niet stil zitten en probeerden weer contact op te nemen met Frank van Dijk, de persoon die het uiteindelijk zou bepalen. Zijn boodschap kwam echter weer net zo hard aan als de eerste keer. Lage prijzen zijn leuk en aardig voor rottitels (zoals Sudeki, daar had hij geen problemen mee), maar bij Halo 2 LE mocht het niet en moest iedereen, elke gamer, de volle pond van 65E betalen. Daar viel niet over te praten, zelfs niet toen wij aanboden er meer voor te betalen (en dus verlies zouden lijden). Aan Mirik van XboxWorld (waar we de pre-order actie in samenwerking mee hebben opgezet) meldde hij doodleuk dat hij ons niks zou toewijzen en dat het af zou hangen van onze relatie met onze distributeur of we onze aantallen voor Halo 2 LE nog zouden krijgen.

Zo nu en dan kwamen er wel kleine details naar buiten en wist onze vaste leverancier dat alle winkels op ongeveer 30 stuks konden rekenen. Dit zou voor ons nog steeds veel te weinig zijn en we hebben dan ook meerdere malen onze situatie uitgelegd en waren bereid om flink verlies te maken op de titel, zolang we maar wat kregen. Het mocht echter niet baten… de verdeling is deze week bekend gemaakt. Veel winkels kunnen op 30 stuks rekenen, GCshop heeft echter 0 stuks gekregen onder druk van Microsoft. Het was ons niet gegund de game voor een, naar onze mening, normale prijs te verkopen en gamers moeten hoe dan ook de volle pond betalen.

Het hangt nu af hoeveel stuks er na de verdeling nog overblijven of wij er nog wat krijgen. De distributeur heeft beloofd zijn best voor ons te doen, maar onder de verdeling van Microsoft komt hij niet uit. We hoeven dan ook zeker niet te rekenen op de aantallen die we nodig hebben, als er überhaupt nog wat overblijft. We begrijpen echter dat als we hier op blijven wachten veel fans hierdoor de kans zouden missen om de LE nog ergens anders nog snel te halen. Daarom is het vanaf vandaag mogelijk de game bij GCShop te annuleren.

Dit is voor ons persoonlijk een complete nachtmerrie die werkelijkheid wordt en we kunnen het dan ook niet duidelijk genoeg maken hoe erg we dit vinden voor de echte fans. Een excuses aanbieden is het minste wat we kunnen doen en we hopen dat deze rant meer duidelijkheid biedt. Momenteel kun je de Limited Edition nog bestellen op Play.com, helaas is de levertijd daar wel wat langer. Mocht je je mening over dit geheel duidelijk willen maken bij Microsoft, schroom dan niet om hier te kijken. Het gehele voorval is inmiddels overigens ook voorgelegd bij de NMA. Nogmaals, onze excuses voor het geheel.


Ik zou het bijna gaan boycotten

Even nuanceren, natuurlijk was dit een opportunistische actie van GCShop gezien het feit dat Microsoft natuurlijk wil dat iedereen dezelfde prijs rekent. Immers als men alle winkels heeft gezegd de adviesprijs te hanteren en slechts een gaat eronder zitten dan is het logisch dat deze laatste de meeste orders krijgt en dat anderen hiermee niet blij zullen zijn en niet anders verwachten van Microsoft hen te beschermen.

Dit is een vrij normale gang van zaken, een producent/distribiteur met een beetje marketing zal zijn (andere) klanten en marges beschermen. Ik zeg dat het normaal is, maar of het legitiem is is natuurlijk een andere vraag, het lijkt me zeker goed als de NMA eens onderzoek hierna doet, lijkt me een intressante kwestie!

NMA kennende zal hier weer 5 jaar overheen gaan en een schikking of een respectabele " foei Microsoft !" volgen. Zoals gewoonlijk delft alweer de consument het onderspit.

Als GCShop ze voor de zelfde prijs inkoopt als alle andere, maar bereid is minder winst te maken, dan moeten die andere winkels niet zeiken!! :a Dat noemen ze gezonde concurrentie!! :iagree:

€65 voor een spelletje!! Das toch absurd!! :frowning:

Tja, dit is wel een begin van een prijzenoorlog… en dat is over het algemeen niet gezond. Natuurlijk heeft de klant er profijt van, maar alleen de onderneming met de langste adem overleeft dit zonder al te veel wonden en kleerscheuren. Zijn eenmaal de kleinere en duurdere winkels doodgeconcurreert, dan kan de winkel die het product tegen een te lage prijs verkoopt de prijs weer omhoog gooien.

Nu zal het nooit zover komen in deze markt (GCShop is maar een heel klein toefje op een hele grote taart), maar het kan toch zeker z’n gevolgen hebben.

Ik kan me de actie van MS wel voorstellen… Halo 2 verkoopt toch wel, dus ze kunnen doen wat ze willen. Leuk zo’n monopolipositie.

PS persoonlijk ben ik het niet echt eens met de actie van MS, maar het valt goed te begrijpen…

Tja, maar dan hebben we toch tijdelijk profijt gehad van lage prijzen … nu zitten we meteen aan de hoge prijzen, dankzij MS! :a

Of niet gelijk naar de winkel rennen om “een spel” te kopen!
Als iedereen eens is een maandje zou wachten…

Yup,
Tenzij je een kiddie bent geldt voor de volwassen toch, get a life.

Heb nml ander bezigheden, kidz, tuin (klote bladeren), euh vrouw, werken klussen etc… :iagree:
oja, met peeceetje en consooltje spelen. :bigsmile:
Helaas moet je op deze leeftijd prio’s stellen. :o