Een belastingvraag

Een mooie voor tax :slight_smile:

Een tijdje terug heb ik een order geplaatst bij Thinkgeek en de kosten waren ongeveer $100.

Hierin zitten inbegrepen $20 transportkosten en ik krijg nog netjes een waarschuwing dat er bij de douane de kans bestaat dat er nog belasting en invoerrechten over betaald moeten worden.

Aangezien het voornamenlijk t-shirts betreft durf ik dat wel aan en ga akkoord. De verdere inhoud bestaat uit een sticker , een laserpen , en een set magneetjes.

Vandaag wordt ik opgebeld door de transportmaatschappij (dezelfde als in amerika) en een lief vrouwtje verteld mij dat er 75 Euro bovenop komen …

“WABLIEF !? op een bestelling van honderd dollar ?”

“Ah nee, ik zie dat mijn collega een foutje gemaakt heeft … het moet 35 euro zijn , te veel belasting op de t-shirts”

“En da’s dus allemaal belasting en invoerrechten ?”

"Nee , hierin zitten ook nog eens 11 euro omdat wij de belasting en invoerkosten moeten voorschieten "

In een vlaag van verwarring maar akkoord gegaan. Ik had ook geen zin hier ThinkGeek mee op te zadelen , boze mensen van Visa aan de lijn te krijgen en etcetera etcetera.

Goe , tot zover het achtergrondje. De vragen zijn nu …

had ik diie 11 euro extra kunnen voorkomen door zelf aan de douane te betalen via speciale rekening of zo ?

waarom moet ik in godsnaam akkoord gaan met deze gang van zaken ? hoezo moet ik 11 euro betalen BOVENOP de $20 transportkosten ? Ik vraag toch niet of ze het willen voorschieten ?

had ik dit kunnen weten en is het een les voor de volgende keer ?

Is er 1 van de items in de bestelling die gewoon godsganselijk duur is in de belasting en invoerrechten of zo ?

Ook heb ik ThinkGeek een mailtje gestuurd , ze heel duidelijk uitgelegd dat ik echt wel weet dat zij er niks aan hadden kunnen doen , maar dat een andere manier van transporteren wel gewenst is , want met die transportmaatschappij doe ik nooit meer zaken.

algemeen linkje voor belasting op goederen via internet gekocht: (link)
de rest weet Tax denk ik wel uit te leggen…

Ik heb net een emailtje gehad van ThinkGeek in de trant van “Tsja , sorry , maar daar kunnen wij ook niets aan doen” en daar hebben ze helemaal gelijk in.

Dit was dus een les voor de volgende keer.

Zal er na mijn tentamen eens naar kijken.
Hoewel douane/BTW niet mijn specialisme is…

Die link die hierboven gegeven is verklaart het eigenlijk al zie ik.
Je bent zelf verantwoordelijk voor die kosten in principe.

Mensen vergeten dit nog al eens. Er zijn bepaalde producten waarbij geen douanerechten verschuldigd zijn, maar BTW is in principe altijd wel verschuldigd.

Kopen in Amerika lijkt daarom aantrekkelijk, maar kan in veel gevallen tot onaangename verrassingen leiden, zoals in dit geval. Let daarom altijd op de BTW en douanerechten, ze worden er steeds strenger op.

Dat krijg je ervan als de EU haar eigen markt wil beschermen, protectionisme heet dat dan. Op zich goed voor de Europese producenten, maar de consument draait voor de kosten op (maar ja, het is in zekere zin ook weer de consument die profiteert van de producent in Europa, anders zou hij moeten verhuizen…etc)