Canal Plus eist verwijdering online discussieforum

Canal Plus eist verwijdering online discussieforum

Geplaatst op: 21 juli 2000, 09:37 uur

Canal Plus eist dat een discussie in het online forum van ComputerIdee.nl wordt verwijderd.

Door de WebWereld-redactie

VNU (uitgever van Computer Idee) ontving een aanmaning van Canal Plus. De betaalzender wil dat de thread in het forum onder het kopje ‘Aanzetten tot een strafbaar feit?’ in zijn geheel verwijderd wordt.

De redactie van Computer Idee geeft daaraan geen gehoor. “Het gaat de redactie te ver de bezoeker monddood te maken”, aldus hoofdredacteur Teus Molenaar. Het forum wordt voortaan wel gemodereerd. Alle linkjes naar CableCrypt of naar sites met gescande versies van het verboden artikel uit Computer Idee worden verwijderd.

“We lopen het risico te worden veroordeeld wegens het aanzetten tot het plegen van een strafbaar feit”, zegt Molenaar. “Voorlopig hebben we aangeboden de links weg te halen.” Linken naar sites heeft eigenlijk geen zin meer, want het programma en scans zijn eenvoudige te vinden via elke zoekmachine.

Molenaar en de redactieleden houden het forum niet 24-uur per dag in de gaten. “Als er tijd voor is kijken we ernaar”, zegt de hoofdredacteur.

VNU werkt mee omdat er al een rechtszaak loopt tegen het bedrijf, legt Molenaar uit. “We kunnen nu niet worden beschuldigd van het tegenwerken van de zaak.”

Decodeerprogramma al eerder offline beschreven
Vorige week vrijdag verklaarde de rechtbank in Haarlem dat een artikel in Computer Idee onrechtmatig was. In het artikel wordt uitgelegd hoe het gecodeerde signaal van Canal Plus kan worden gekraakt met een TV-kaart in de PC en het programma CableCrypt. Het blad verzuimde te melden dat het ongeoorloofd decoderen van het signaal strafbaar is.

De publicatie van Computer Idee over CableCrypt was niet de eerste. Het tijdschrift Computer Totaal, net als WebWereld een uitgave van IDG, schreef in oktober vorig jaar al over het programma. Bij het artikel stond ook het webadres van CableCrypt-maker Ewald Snel, waar de software beschikbaar was. Computer Totaal meldde wijselijk wel: ‘Het gebruik van zo’n softwarematige decoder is illegaal!’. Naast Computer Totaal schreef ook ZDNet Nederland al eerder over decodersoftware.

CableCrypt-maker houdt zich verborgen
Ewald Snel houdt zich verborgen voor de pers. In een e-mail aan WebWereld schrijft hij: “De publiciteit rond het artikel in Computer Idee heeft voor mij nogal wat problemen veroorzaakt. Zo moest ik van mijn internet provider vrijwel direct alle informatie en (zelfgeschreven) software van mijn website afhalen naar aanleiding van dit artikel (hoewel de informatie op mijn website volgens mij niet illegaal was). Vandaar dat ik verder liever niet reageer om eventuele problemen met Canal+ te voorkomen.”

Snel heeft nog niets gehoord van Canal Plus. Opvallend, want juristen van het bedrijf kondigden afgelopen dinsdag wel aan actie tegen hem te zullen ondernemen.
http://www.webwereld.nl/nieuws/dysta/4889.phtml