Burner Problem

I just installed a new burner in my laptop as the old one had died, tried to burn a DVD-5 from a DVD-9 ISO I have stored on my hard disk of “300” and I got an Error 116.

Any ideas?

Log Details:-
12/10/2007 1:27:13 PM info ******************** Report session closed *********************
12/10/2007 1:26:41 PM error Exception encountered in read thread [Access violation at address 02E77BC2 in module ‘vso_hwe.dll’. Read of address 000000E6]
12/10/2007 1:26:40 PM error Write error at 0 (16) - Code 05 30 05 [Illegal request, Cannot write medium, Incompatible format]
12/10/2007 1:26:40 PM info Write started 2282592 sectors to write
12/10/2007 1:26:40 PM info Init success: DVD-R packet writing
12/10/2007 1:26:40 PM warning Init DVD-R Packet: Track reserved, 2298496 sectors available. Write start at 0
12/10/2007 1:26:40 PM info Writing speed requested x2.4, effective x2.4
12/10/2007 1:26:39 PM warning Init DVD-R SAO: Can’t reserve track for writing. Code 05 30 05 [Illegal request, Cannot write medium, Incompatible format]
12/10/2007 1:26:39 PM info Writing speed requested x2.4, effective x2.4
12/10/2007 1:26:38 PM info Available write speed:
12/10/2007 1:26:38 PM info Media ID: RITEKF1
12/10/2007 1:26:38 PM info Media type: DVD-R
12/10/2007 1:26:38 PM info Ultra DMA mode 2 (ATA33)
12/10/2007 1:26:38 PM info Scanned files #9, folder #2 - total size 4673628160 b. (4.35 Gb.)
12/10/2007 1:26:38 PM info Inserted media type : DVD-R
12/10/2007 1:26:38 PM info Write started
12/10/2007 12:56:46 PM info New media inserted. Burning layer is ready to write
12/10/2007 12:56:46 PM info Compatible media types : DVD-R, DVD-RW Seq., DVD-RW RO, DVD+R, DVD+RW, CD-R, CD-RW, DL DVD+R
12/10/2007 12:56:46 PM info New Drive selected : 0:0:0 - _NEC DVD±RW ND-6500A 203E [D] (Ide)
12/10/2007 12:55:01 PM info New media inserted. Burning layer is ready to write
12/10/2007 12:54:59 PM info Current Drive selected : 0:0:0 - _NEC DVD±RW ND-6500A 203E [D] (Ide)

Burns fine with Nero Version 7 at 4x

Google liggy’s get his 2.25 firmware,what you have is Dell’s firmware(not so good)especially with newer media.below is the page link.
http://liggydee.cdfreaks.com/page/en/NEC-ND-6500A/
It is the first one on the list.

I have tried this over the weekend but keep getting “Error flashing firmware” all the time. I have had to revert to Dell 2.03 to get the drive working again.

Any other suggestions?

Yeah, you could try some good media and dump that Ritek F1, try some Verbatim or Taiyo Yuden and you might be a little more successful:bigsmile: :iagree:

I’ve never had a problem with the Ritek on the previous burner or two others that I have in towers at home. (And I also am about 400 into a lot of 1000 that I obtained at the right price :stuck_out_tongue: )

Everything was working fine here until the burner sh!t itself and was replaced, so I would really have to suspect the burner except that it works absolutely fine with Nero.

That’s what has me at a loss.

The only thing that I seem to find strange is that Nero Drivespeed reports a 32s spindown.

If you have had 400 successful burns with Ritek then I have to apologise, I could never be that lucky.:bigsmile:

Nah, not 400 but out of the 400 have only had about 20 coasters, and most of them were my fault.

Still amazing to me, I have not tried Ritek since I bought some rebranded Maxell Ritek 05 and they were not very good, but this is just my opinion, maybe they have got better over the last year, I am glad you are happy with them.:slight_smile: