Originally posted by Misha
Heb je dat hotswappen al eens zien gebeuren?
Je BIOS chip is nl combo van rom en ram; het ramdeel moet constant spanning hebben, anders is die info weg.
Andere mogenlijkheid is het maken van kopie met epromprogrammer en als leverancier geen zin heeft, bioschip er uit te lichten met softwareprog als getbios de inhoud bios binair te capturen en in een epromprogrammer te laden, zodat je weer de basis hebt.
Hotswappen in detail : Je start een goed mobo van hetzelfde type. Je kijkt na of de shadow opties voor het bios ingesteld staan. Dat houdt nl. in dat de inhoud van het bios tijdens het opstarten naar het ram geheugen gekopĂÂŻeerd wordt.
Vermits het het bios nu in je ram werkt kan de eigenlijke chip voorzichtig vervangen worden door de foutief geflashte.
Je kan nu terug proberen de bios-chip te flashen.
Lukt het niet dan sluit je af en plaatst de goede chip terug.
Opmerking : In de praktijk lukt het meestal niet. De methode op zich is goed mits je heel voorzichtig te werk gaat. Maar flashen mislukt vaak omdat er met de chip zelf al iets scheelt en dan is het weggooien.
Het moeten ook geen twee identieke moboâs te zijn. Een gelijkaardige chipset is voldoende. In dat geval wissel je eerst de chips en start de computer. Je krijgt dan een berg foutmeldingen maar de primaire functies werken dan meestal wel zodat je diskettestation bereikbaar is. Als je aan dit soort experimenten begint hou dan wel een vuilbak bij de hand, kan van pas komenâŚ