'Bin Laden mogelijk in Pakistan'

[B]AFP, AP

Osama bin Laden bevindt zich waarschijnlijk in de Pakistaanse stad Peshawar. Dat zegt de Afghaanse minister van Defensie Fahim.[/B]

Washington/Kabul - ,Bin Laden zit vermoedelijk in Pakistan. De Verenigde Staten kunnen hem nu met behulp van de Pakistaanse regering achtervolgen’’, aldus Fahim.

Volgens een hoge Afghaanse inlichtingenfunctionaris die gisteren werd opgevoerd door CNN, heeft de Saudische meesterterrorist zijn vrije doorgang gekocht met een `grote som geld’. Boven de Pakistaanse grensstad Khost zouden pamfletten zijn afgeworpen waarin de Amerikanen de lokale bevolking oproepen mee te werken met het opsporen van al-Qaeda-leden.

Amerikaanse luchtaanvallen op doelen in Afghanistan gaan vooralsnog gewoon door. In de stad Ghazni, ten zuidwesten van Kabul, werd een vermeende schuilplaats van Talibanleiders gebombardeerd. Volgens de voorzitter van de Amerikaanse chefs van staven, generaal Meyers, bestond de meerderheid van de daar aanwezige mensen uit Talibanleiders.

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie liet gisteren weten dat Kabul wil dat er snel een einde komt aan de bombardementen op het land. Die zouden niet meer nodig zijn nu bijna alle verblijfplaatsen van Taliban- en Al-Qaeda-leden zijn verwoest en het verzet van strijders van die bewegingen is gebroken. Alleen aan de grens met Pakistan zouden kleine gebieden nog niet helemaal zijn `schoongeveegd’, aldus het ministerie. Maar regeringsleider Karzai zou willen dat de aanvallen doorgaan totdat de laatste overblijfselen van al-Qaeda en de Taliban zijn vernietigd.

Washington ontkent een verzoek te hebben ontvangen van de Afghaanse interim-regering om de acties te staken. President Bush verklaarde gisteren dat de Amerikanen net zolang in Afghanistan blijven totdat alle cellen van al-Qaeda en de Taliban zijn vernietigd.

Intussen voert de Britse generaal McColl overleg met minister Fahim over de inzet van de door Groot-Brittannië geleide internationale vredesmacht (ISAF). De troepen worden hoofdzakelijk gestationeerd in de buitenwijk Puli Chrakhi van de hoofdstad Kabul. Er is nog geen formeel akkoord gesloten over wat de ISAF precies in Kabul zal doen. De troepen zullen voorlopig niet elders in Afghanistan worden ingezet.

De eerste Nederlandse ISAF-militairen kunnen, indien nodig, binnen 24 uur vertrekken. Onduidelijk is wel welke geweldsregels er precies zullen gelden. Volgens generaal Van Uhm, commandant van de 11e luchtmobiele brigade, worden die momenteel getoetst aan de situatie ter plekke. Hij is er van overtuigd dat er robuust mag worden opgetreden.

bron:

algemeen dagblad