Bill Gates gore belastingontduiker!

www.webwereld.nl

Dhr. Nader stuurde namens zijn consumentenorganisatie een brief aan Bill Gates waarin hij de Microsoft-topman verwijt al jarenlang geen dividend te hebben uitgekeerd. Zo zou het bedrijf belasting willen ontduiken, citeert The Wall Street Journal uit de brief.

Microsoft overtreedt hiermee een relatief onbekende Amerikaanse belastingwet, zo meent Nader. Die wet stelt dat bedrijven niet eindeloos hun eigen vermogen mogen laten groeien om zo de betaling van winstuitkering of hogere belasting te ontwijken.

Bovendien wijst Nader er op dat ook de grootaandeelhouders van Microsoft er fiscaal belang bij hebben als het softwarebedrijf hen geen dividend uitbetaalt. Gates is met 12 procent van de aandelen één van hen.

In reactie op de aantijgingen meldt Microsoft dat het “zijn uiterste best doet zich te houden aan de Amerikaanse belastingwetten”.

Nader is een vermaard actievoerder. De voorman van de Groene Partij dwong in de jaren zestig na jarenlang procederen autofabrikanten hun auto’s veiliger te maken. Ook wist hij allerlei veranderingen tot stand te brengen op zulke diverse gebieden als giftig afval, pensioenbeheer en het vrijgeven van informatie.

In Nederland maakt het niet zo heel veel uit wat je doet, omdat voor mensen die meer dan 5% van de aandelen in een bedrijf (zogenaamd Aanmerkelijk belang) uiteindelijk moeten afrekenen over de koerswinst op hun aandelen.

Het voordeel dat ze behalen is uitstel van belasting, op zich best interessant, maar het tarief wordt er niet minder op (vast tarief van 25% op alle voordelen uit aanmerkelijk belang), maar ja, een Euro morgen is minder waard dan een Euro vandaag (dus een Euro morgen betalen is voordeliger dan diezelfde Euro vandaag betalen.

Als het een relatief onbekende wet in VS is dan zullen er vast nog meer mensen zijn die er niet van op de hoogte zijn, dan kan een dergelijke proces tegen M$ flinke gevolgen hebben voor andere bedrijven. Het zou wel lullig zijn als in een keer bedrijven flink dividend moeten uitkeren en dus geconfronteerd worden met een cash drain en daardoor in de problemen kunnen komen…

Met andere woorden zo laten als het is ?

Originally posted by Mr. Belvedere
Met andere woorden zo laten als het is ?

In de VS heb je als ik het goed heb een vermogenswinstbelasting, waarbij je afrekent over de werkelijk behaalde vermogenswinsten.

Zijn inkomen is ook erg hoog en hij betaalt ook best veel belasting, maar voor de minder bedeelden is het natuurlijk nooit genoeg…

Waarom moet alles toch genivelleerd worden, waarom moet iedereen die met zijn kop boven het gras komt een kopje kleiner gemaakt worden…

Omdat het leuk is als minder bedeelden om op de beter bedeelden te vitten… simpel zat.

Maar ik denk ook niet dat Mr Gates er stukjes armer van zal worden. Al raakt ie de helft van zijn fortuin kwijt.

Ik vond het wel een leuk onderwerp … leek wal wat op de bouwfraude :slight_smile: