Beroemde koffiecam is terug

Maandag, 31 december 2001 - De legendarische koffiecam van de vakgroep informatica van de Universiteit van Cambridge is weer online. Bij Der Spiegel

Sinds vorige week is de koffiepot die jarenlang in de Trojan Room van de vakgroep informatica van de Universiteit van Cambridge stond, weer online. Het Duitse weekblad Der Spiegel kocht het apparaat, nadat de wetenschappers van de Universiteit van Cambridge het via de internetveiling eBay te koop hadden aangeboden.

Onder de leuze ‘Der Kaffee ist fertig’ hoopt Der Spiegel meer bezoekers naar zijn site te lokken. Het blad legde in augustus maar liefst 11.500 gulden voor de koffiepot neer. De redactie heeft het (kapotte) koffiezetapparaat laten repareren en er maar liefst twee camera’s opgezet, zodat de pot vanuit verschillende hoeken is te bewonderen

De webcam in de Trojan Room hield er deze zomer na acht jaar trouwe dienst mee op. Het computerlaboratorium verhuisde naar een nieuw gebouw, waar de webcam niet meer nodig was. De zwart-wit beelden van een koffiepot in een vertrek van het computerlaboratorium van de Universiteit van Cambridge hadden sinds 1993 2,4 miljoen bezoekers getrokken.

De onderzoekers in het computerlaboratorium installeerden de webcam in 1991 in de koffiekamer, zodat ze vanuit hun werkkamer konden zien of er nog koffie in de pot zat. Omdat er maar één koffiekamer in het gebouw was, moesten de meeste medewerkers flink trappenlopen. Door de cam hoefden ze in ieder geval niet langer vergeefs op pad. Vanuit hun werkkamers konden ze elke twintig seconden het laatste beeld van het koffiezetapparaat opvragen.

De webcam verwierf cultstatus, omdat het beeld van een koffiepot in 1993 het eerste ‘live’ beeld op internet was. De koffiekamer werd zelfs een toeristische attractie. “Op een goede dag kregen we bezoek van Amerikaanse toeristen die de kamer met de koffiepot wilden bezoeken. Ze namen allemaal foto’s van het apparaat”, zo vertelde Dan Gordon, een van de wetenschappers aan de Universiteit van Cambridge, begin dit jaar toen bekend werd dat de koffiecam zou verdwijnen.

bron:webwereld

wat is nou de url van die nieuwe webcam? of heb ik het bericht niet helemaal juist begrepen?

http://www.spiegel.de/netzwelt/netzkultur/0,1518,174146,00.html

thx dude :slight_smile: