2 x hulde voor de politie

Af en toe verdiend de politie ook een pluim voor goede ideeen !

Van de telegraaf website :

De politie begint na de zomer met een internetsite voor vermiste personen. Op de site, die door iedereen is te zien, komen foto’s en gegevens van personen die als vermist zijn opgegeven.

De website, opgezet door de Dienst nationale recherche informatie (DNRI) in Zoetermeer, is uniek in ons land. Wel bestaat er al een internationale website van het Amerikaanse National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) met een aparte pagina voor vermiste Nederlandse kinderen (http://www.vermistekinderen.nl/).

Marion van Buuren wordt
samen met haar dochtertje Romy al vijf jaar vermist.
De Nederlandse politie
stond aanvankelijk sceptisch tegenover deze online aanpak. Nadat in Nederland twee zaken van vermiste kinderen werden opgelost door de site, ging de politie overstag. Internet- surfers zagen de site, herkenden het vermiste kind en namen contact op met de politie.

De regiokorpsen van de politie moeten de vermissingen voortaan melden bij recherchedient in Zoetermeer. Die plaatst de informatie op de website. Verwacht wordt dat er op de internetpagina’s continu ongeveer duizend foto’s komen te staan. De politie houdt er rekening mee dat het publiek en de betrokken familieleden initiatieven op poten willen zetten om een vermiste op te sporen. De foto’s kunnen daarom worden gedownload en geprint. Het afgedrukte A4’tje met de politiegegevens en die van de vermiste kan dan worden opgehangen in bijvoorbeeld een supermarkt of station.

De gegevens en foto’s van vermiste Nederlanders zijn snel en over de hele wereld opvraagbaar. Ook de politie profiteert hiervan want met het huidige systeem kunnen agenten via internet slechts de gegevens opvragen van vermisten, en niet hun foto’s.

De familie moet overigens wel toestemming geven voor de publicatie van de foto van de vermiste op internet. Als de politie vermoedt dat de vermiste vrijwillig is verdwenen, ziet zij af van openbaarmaking.

Jaarlijks melden familieleden in Nederland 16.000 verdwijningen. Het overgrote deel van de vermisten is binnen 24 uur terecht. Ongeveer zevenhonderd mensen blijven langer dan drie weken vermist. Van hen wordt 1 tot 2 procent dood aangetroffen. Jaarlijks blijven tien tot vijftien personen langdurig vermist.


De keiharde aanpak van huiselijk geweld door de politie in ons land scoort opzienbarend goed, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. Niet alleen komen er veel meer aangiftes binnen doordat speciaal getrainde politiemensen er bij vrouwen op aandringen de dader aan te klagen, maar ook worden veel meer daders aangehouden dan ooit tevoren.

Alleen al in Amsterdam kwamen in het eerste kwartaal van dit jaar 734 meldingen van geweld in huiselijke kring binnen. Een ruime verdubbeling, want een jaar eerder waren dat er nog driehonderd.

Ook het aantal officiële aangiftes door slachtoffers van huiselijk geweld gaf in diezelfde periode een spectaculaire stijging te zien van nog geen tachtig in 2001 tot 174 nu.

In totaal werden in Amsterdam 141 vermoedelijke daders van huiselijk geweld in de boeien geslagen. Meer dan de helft van hen werd in verzekering gesteld en dat is bijna drie keer zoveel als in de eerste drie maanden van 2001.

Alert

Dat meer daders van huiselijk geweld worden ontmaskerd en dat meer slachtoffers naar de politie stappen, is het gevolg van het project Huiselijk Geweld. Politiemensen worden getraind om alert te zijn op geweld in de huiselijke sfeer. Inmiddels hebben enkele duizenden agenten de cursus doorlopen.

Behalve in Amsterdam is de gerichte aanpak nu ook in andere politieregio’s als Den Haag, Utrecht en Kennemerland goed op gang gekomen en worden binnenkort de eerste officiële resultaten verwacht. Duidelijk is inmiddels wel dat ook in deze regio’s veel meer daders worden opgepakt en dat meer vrouwen naar de politie durven te stappen.

Nu de politie korte metten maakt met mannen of vrienden die geweld gebruiken, voelen vrouwen zich serieus genomen en doen zij dus aangifte. Vroeger huldigden ook agenten vaak het standpunt dat geen aangifte doen in veel gevallen beter voor het slachtoffer was. Nu wordt te allen tijde op een aangifte aangedrongen en krijgen de daders ook veel vaker een dagvaarding.

De politie brengt na een melding of een vermoeden van mishandeling direct een bezoek aan dader en slachtoffer en ondervraagt tevens de buren. De aangevers zien dan met eigen ogen dat er daadwerkelijk iets met hun klachten gebeurt.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 200.000 vrouwen slachtoffer van geweld in huis. Grote zorg daarbij zijn Marokkaanse en Turkse vrouwen; 80.000 slachtoffers hebben één van deze nationaliteiten.

In Amsterdam worden volgens schattingen zo’n 30.000 vrouwen structureel mishandeld. De politie registreert echter jaarlijks ‘slechts’ 9000 slachtoffers. In 25 procent van de gevallen houdt het geweld op als de dader wordt opgepakt. Volgt er ook nog een daderbehandeling, dan kan deze score zelfs oplopen tot zestig procent.

Een belangrijke rol is verder weggelegd voor de wijkagenten en zogenoemde buurtregisseurs, die door middel van gesprekken in de buurt signalen moeten opvangen waar het eventueel mis zou kunnen zijn.

Ook nieuw is dat een vrouw haar aangifte niet meer kan intrekken. Ook als zij geen stappen meer tegen de geweldpleger wil ondernemen, blijft de politie aan de zaak werken.

Mooi klote,
ik mag dus mijn wijf niet meer afslaan en moet die verborgen kelder maar eens dichtmetselen.

:wink: :slight_smile:

2x hulde voor de politie toen ik de titel las dacht ik, dat kan nooit, maar ze hebben dan toch eindelijk eens goeie ideeën.

de politie jou vriend ? :wink: